Omul de afaceri Ovidiu Tender, audiat la DNA
Ovidiu Tender a spus că a fost la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în calitate de reclamant.
„Mi s-a furat un avion în urmă cu câțiva ani, am făcut un denunț penal și am venit să continuăm investigația. Mi l-a luat vânzătorul american. Un vânzător american, având piloții lui, mi l-a luat înapoi și nu a mai dat niciun semn de viață. Sub pretextul că îl duce la o verificare tehnică, mi l-a luat”, a spus Tender, la ieșirea de la DNA.
Întrebat dacă a dat declarații în dosarul în care a făcut un denunț împotriva Alinei Bica, legat de o mită pe care i-ar fi dat-o fostului procuror-șef al DIICOT, sub formă de acțiuni, printr-un intermediar care s-a adresat inițial soțului Alinei Bica, Ovidiu Tender a spus că nu a fost citat în această cauză.
Întrebat dacă i-a cerut Alinei Bica să îl ajute să scape de pedeapsă, Tender a răspuns: „Dumneaei s-a oferit să mă aresteze, dacă vă duceți bine aminte”.
Întrebat dacă i-a dat mită Alinei Bica, prin intermediari, Ovidiu Tender a răspuns: „Nu, nu, este o greșeală”.
Denunț împotriva Alinei Bica, legat de o mită pe care i-ar fi dat-o fostului procuror-șef al DIICOT, sub formă de acțiuni, printr-un intermediar, a fost înaintat de Tender procurorilor DNA, vineri, prin avocatul său, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Alina Bica este cercetată într-un nou dosar, disjuns din cel al despăgubirii ilegale de la ANRP, fiind acuzată, printre altele că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender să obțină o soluție favorabilă în dosarul Rafo-Carom.
În acest dosar, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis sâmbătă mandate de arestare preventivă pentru Alina Bica, Dorin Cocoș, fiul său Alin Cocoș, Adriean Videanu și Florentin Mihăilescu.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în instanță s-a afirmat că Alina Bica a fost amenințată cu moartea într-un hotel din Constanța de doi deputați PSD în legătură cu ancheta pe care o făcea în dosarul RAFO-Carom al omului de afaceri Ovidiu Tender și că patronul hotelului respectiv ar fi fost de față.
Procurorii DNA arată, în referatul cu propunerea de arestare a fostei șefe a DIICOT obținut de MEDIAFAX că Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender, a pus procurorii de ședință să depună concluzii favorabile în procesul acestuia și chiar să semneze un proces-verbal că vor proceda așa.
„Probele administrate în cauză până în acest moment al cercetărilor vizează modul în care procurorul șef DIICOT, Bica Alina Mihaela, după preluarea funcției, în anul 2013, în urmărirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcționeze concluziile și poziția judiciară a DIICOT în fața instanței de judecată de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu închisoarea cu executare în regim de detenție”, se arată în referatul obținut de MEDIAFAX.
Practic, notează anchetatorii DNA în continuare, odată ce a ajuns la conducerea DIICOT, Bica „a înțeles să subordoneze instituția pe care o conduce interesului inculpatului Tender Ovidiu”, în dosarul RAFO-Carom.
Potrivit unor surse judiciare, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihăilescu și judecătorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat în sensul formulării unei apărări favorabile în dosarul Carom.
În acest scop, omul de afaceri i-a dat lui Mihăilescu documente din dosar, pe care acesta să le consulte împreună cu Bica. În schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihăilescu și Bica un teren, fostul ofițer de Poliție judiciară primind și bani pe card. În cele din urmă, în decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani și patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă.