Omului de afaceri Constantin Scarlat i s-a făcut rău la Tribunalul București, fiind dus la spital
Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că lui Scarlat i s-a făcut subit rău în timpul audierilor, vineri seară. Acesta s-a prăbușit în sala de judecată, după ce i s-au încleștat mâinile, iar audierile au fost întrerupte.
Un echipaj SMURD s-a deplasat la tribunal și l-a transportat pe pacient la Spitalul Universitar de Urgență București, a declarat pentru MEDIAFAX coordonatorul SMURD București, Bogdan Oprița.
Audierile au fost întrerupte până când Scarlat a fost preluat de ambulanță.
Între timp, mai multora dintre inculpații din acest dosar le-au expirat ordonanțele de reținere, dar aceștia nu au părăsit sediul Tribunalului București.
Instanța judecă propunerile de arestare preventivă făcute de procurorii DNA pentru Primarul Piteștiului Tudor Pendiuc, fiica sa, Ema, și oamenii de afaceri Valentin Vișoiu, Florin Barbu, Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au pus în mișcare acțiunea penală și i-au reținut, joi, pe primarul Tudor Pendiuc, pentru luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată (două acte materiale), și pe fiica acestuia, fosta realizatoare TVR Emanuela Elena Pendiuc, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.
Anchetatorii i-au reținut și pe Valentin Vișoiu, acționar la societățile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, pentru dare de mită, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu, Florin Șerban Barbu, acționar la SC Conarg Real Estate SRL, pentru complicitate la dare de mită și spălare de bani, Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi, ambii reprezentanți ai societăților Girexim Universal SA și CNCD SA, pentru complicitate la abuz în serviciu, arată DNA, într-un comunicat de presă.
Procurorii DNA arată, în ordonanțele de reținere, că societatea de transport public local din Pitești, SC Publitrans 2000 SA, deținută în totalitate de Consiliul Local Pitești, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziționate de Consiliul Local.
Primarul Tudor Pendiuc, folosindu-se de pretextul inexistenței fondurilor publice necesare achiziționării celor 80 de autobuze, a făcut demersuri pentru a fi încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între SC Publitrans 2000 SA și societățile CNCD SA și Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste cinci milioane de euro (23.013.099,65 de lei).
Pendiuc este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu încheierea cu cele două firme, derularea și prelungirea contractului de achiziție publică de asociere în participațiune, fapte comise în perioada 2007-2014, împreună cu Valentin Vișoiu, Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi.
Astfel, primarul Tudor Pendiuc a inițiat procedura de asociere a SC Publitrans 2000 SA cu operatorul privat, contrar legii și contrar cererilor formulate în repetate rânduri de consiliul de administrație al societății și fără a ține cont de concluziile studiului de fezabilitate aprobat prin hotărâre de consiliu la data de 7 martie 2007, a impus, în mod nelegal, membrilor consiliului de administrație al societății de transport public local să includă în caietul de sarcini condiții restrictive pentru a limita participarea operatorilor privați la licitație și a inițiat proiectul de hotărâre privind avizarea asocierii în participațiune, invocând concluziile studiului de fezabilitate întocmit de Universitatea Pitești, în care se menționau soluții contrare celor susținute de el, pentru a induce în eroare membrii consiliului local, au scris procurorii în ordonanțele de reținere.
Cele două firme erau obligate să dețină în proprietate autobuzele, însă acestea au fost achiziționate în leasing, cu puțin timp înainte de încheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing pentru aceste autobuze s-a făcut din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere cu societatea de transport public local.
De asemenea, Pendiuc este acuzat că a modificat documentația de achiziție (fișa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru desemnarea operatorului privat, pentru a fi atribuit contractul de asociere în participațiune societăților CNCD și Girexim Universal și că nu a desființat contractul, în condițiile în care asocierea de firme nu deținea autobuzele în proprietate.
Mai mult, susțin procurorii, Pendiuc a ordonat plățile prin care asocierea de firme încasa subvenția și a inițiat și prelungit contractul, invocând, în mod nereal, existența unei stări de urgență, în condițiile în care fusese înștiințat cu privire la imposibilitatea prelungirii acestui contract și știa că firmele nu dețineau autobuzele în proprietate.
„Finalitatea derulării în condiții frauduloase a acestui contract a fost aceea că, în cadrul asocierii, firma privată a dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociație și a realizat și un profit substanțial, în timp ce societatea publică de transport SC Publitrans 2000 SA s-a regăsit, la finalizarea contractului, în aceeași situație, practic fără mijloace de transport. Relevant este faptul că, numai din subvenția încasată de firma privată, au fost achitate autobuzele care i-au revenit în proprietate ulterior. În această modalitate, a fost cauzat Primăriei Municipiului Pitești un prejudiciu în sumă de 23.013.099,65 lei (peste 5 milioane euro)”, au arătat procurorii în documentele trimise instanței.
În schimbul acestor decizii, în 18 februarie 2008, primarul Tudor Pendiuc ar fi primit pentru fiica sa, Emanuela Elena Pendiuc, de la Valentin Vișoiu, un apartament în București, în valoare de 130.900 de euro, echivalentul a 475.812 lei, susțin procurorii.
„Se reține pentru moment prețul menționat în contract, deși acesta este neserios în raport de prețul apartamentelor din zona rezidențială respectivă, urmând să se stabilească ulterior prețul real al acestui imobil”, a precizat DNA.
Emanuela Pendiuc este acuzată că, pentru a ascunde primirea, de către tatăl său, a unui apartament, în 26 noiembrie 2007 a încheiat un antecontract, iar în 18 februarie 2008 și contractul de vânzare cu SC Conarg Real Estate SRL.
Ulterior, Emanuela Pendiuc ar fi acceptat și eliberarea a două chitanțe, în sumă de 110.000 de lei și de 365.112,18 lei, de către Conarg Real Estate SRL, „fără a remite sumele de bani societății anterior amintite”.
Valentin Vișoiu este acuzat că, în 18 februarie 2008, cu ajutorul lui Florin Șerban Barbu, i-a dat lui Pendiuc apartamentul din București, pentru ca edilul să influențeze comisia de evaluare a ofertelor să desemneze asocierea de firme câștigătoarea licitației organizate de Primăria Pitești.
„Pentru a crea aparența că apartamentul a fost plătit și că nu reprezintă un folos nejustificat, Vișoiu Valentin, în calitate de persoană cu putere de decizie în cadrul SC Conarg Real Estate SRL, a acceptat încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în care să se menționeze, în mod nereal, că a fost încasată integral contravaloarea”, au mai arătat procurorii.
Florin Șerban Barbu este acuzat că a constituit un circuit financiar fictiv, pentru a crearea aparenței încasării sumei de 475.812,18 lei de la Emanuela Pendiuc, pentru apartamentul din București care ar fi fost primit ca mită de către tatăl acesteia.
„Inculpații Văsîi Gheorghe și Scarlat Constantin, reprezentanți ai SC Girexim Universal SA și SC CNCD SA, au prezentat o promisiune de vânzare-cumpărare drept contract încheiat, pentru a face dovada că asocierea deține un număr de 80 de autobuze cu titlu de proprietate. Înscrisul a fost folosit în cadrul procedurii de selecție a ofertelor, pentru a argumenta și susține dispozițiile primite de la inculpatul Pendiuc Tudor, respectiv că asocierea SC CNCD SA / SC Girexim Universal SA deține autobuzele respective. În conivență cu inculpatul Pendiuc Tudor, inculpații Văsîi Gheorghe și Scarlat Constantin, începând cu data de 22.02.2008 și până în luna septembrie 2014, au înaintat documente justificative pentru plata subvenției, au semnat adrese de înaintare către Primăria Pitești pentru a încasa subvenția și au semnat procesele-verbale de validare și verificare a subvenției, în baza cărora inculpatul Tudor Pendiuc, în calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea plăților către asocierea SC CNCD SA / SC Girexim Universal SA”, au mai scris procurorii în ordonanțele de reținere.
DNA a precizat că în acest dosar se fac acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din România. El a fost ales primar al municipiului Pitești pentru prima dată în anul 1992 și de atunci ocupă fără întrerupere această funcție, fiind reales de piteșteni la fiecare patru ani.
Tudor Pendiuc conduce PSD Argeș, după ce fostul președinte al organizației județene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.