OMVa amânat luarea unei decizii privind investiția în proiectul de explorare din Marea Neagră pentru anul viitor, din cauza Guvernului român, care a avut nevoie de prea mult timp pentru legea offshore, a anunțat directorul executiv al companiei, Rainer Seele, relatează Reuters.
Explorarea blocului Neptun din Marea Neagră este un joint venture întreOMVPetrom și compania americană ExxonMobil.
Camera Deputaților a aprobat miercuri Legea offshore, dar Seele a explicat că actul normativ a venit prea târziu. „Nu putem lua o decizie în privința investiției Petrom în acest trimestru, așa cum am intenționat”, a declarat acesta, adăugând căOMVtrebuie să evalueze condițiile de derulare a investiției de miliarde de euro, lucru care se va întâmpla anul viitor.
„Suntem foarte îngrijorați de faptul că vor exista restricții în comercializarea gazului. Liberalizarea pieței gazelor este foarte importantă”, apreciază Seele. Legea adoptată miercuri obligă companiile să tranzacționeze 50% din gaze pe bursa din România.
În 2012, OMVși ExxonMobil au descoperit rezerve de 42 până la 84 de miliarde de metri cubi de gaze lasonda Domion 1, situată la 170 de km în larg.
Camera Deputaților a votat, miercuri, în calitate de for decizional, Legea offshore privind condițiile în care se vor realiza exploatările de gaze din Marea Neagră.
Investitorii sunt obligați să tranzacționeze 50% din gaze pe bursa din România, iar 25% din angajați trebuie să fie români. Legea offshore a fost aprobată cu 170 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” și o abținere.
„Noi am avut un punct de vedere foarte bine conturat și anume un sistem de impozitare pe veniturile suplimentare, venituri suplimentare care sunt considerate orice este în preț pentru prețul de 45,71 de lei pe megawatt oră și de asemenea că 50% din cantitatea de gaze extrasă din Marea Neagră să se comercializeze pe piața din România. Ne-am menținut propunerile și ele au rămas neschimbate în comisie”, a declarat Liviu Dragnea.
Senatorul ALDE Varujan Vosganian a fost printre contestatarii cei mai vehemenți ai Legii offshore, în forma votată inițial de Senat. El a punctat pe Facebook evoluția legislației pe această temă din ultimii 30 de ani.
Potrivit dr. Alex Todericiu, consultant și analist, care trăiește de mulți ani în Viena, Rainer Seele a declarat, printre altele: „Libertatea de a dispune liber de comercializarea gazului este foarte importantă, nefiind înțelept în vremurile de acum, dacă avem convingeri europene… pentru că România are și în afara gazului off-shore suficiente capacități de producție pentru a se aproviziona cu gaz 100%. Suntem astfel de părere că acest gaz care se produce acolo ar trebui să fie și la dispozitia Europei, nu doar a României.”