Prima pagină » Știri » Onțanu, revoltat la adresa ASPA: „asociație fantomă” cu un buget uriaș, e treaba ei să se ocupe de câini

Onțanu, revoltat la adresa ASPA: „asociație fantomă” cu un buget uriaș, e treaba ei să se ocupe de câini

Onțanu, revoltat la adresa ASPA:
Asociația pentru Supravegherea Animalelor, care are un buget uriaș, trebuie să se ocupe de câinii fără stăpân, a declarat, sâmbătă, primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, care a acuzat interese financiare mari, din cauza cărora nu se rezolvă această problemă.

„După cum știți foarte bine, în București, de câinii fără stăpân se ocupă Asociația pentru Supravegherea Animalelor a Primăriei Capitalei, care are un buget foarte puternic, foarte mare și trebuie să se ocupe de această problemă. Din păcate, când se întâmplă ceva, această asociație fantomă dă vina pe oricare altcineva. Trebuie să se ocupe de această problemă în București”, a spus Onțanu, întrebat dacă face verificări, după ce o femeie a fost găsită moartă într-un parc din Sectorul 2, aceasta având mușcături de câini pe tot corpul.

Întrebat cum comentează faptul că ASPA a spus că unii dintre câinii găsiți în acel parc erau microcipați de Centrul Teritorial Veterinar (CTV) Sector 2, Onțanu a spus că „nicio primărie de sector nu are un buget pentru câini”.

„De 20 și ceva de ani, de câinii fără stăpân în București s-a ocupat o asociație a Primăriei Generale a Capitalei, care a cheltuit milioane și milioane de euro ca să rezolve această problemă. Pentru 40.000 de câini, cât se presupune că are Bucureștiul, cred că, pentru fiecare câine, această asociație de supraveghere a animalelor a Primăriei Capitalei a cheltuit până acum cel puțin 2.000 de euro.Trebuie să-și facă datoria și așteptăm și verificările, anchetele pe care DNA le va face la această asociație”, a mai spus Neculai Onțanu.

Edilul Sectorului 2 a reamintit că primarul general spunea, anul trecut, că de această problemă se ocupă „în exclusivitate” Primăria Capitalei și că nu o descentralizează la sectoare. „Eu cred că e o măsură bună pe care a luat-o Primăria Generală ca să se coordoneze această activitate în condiții mai bune”, a declarat Onțanu.

El a adăugat însă că problema câinilor ar fi fost rezolvată demult, dacă de această chestiune s-ar fi ocupat primăriile de sector. „Dar sunt interese financiare mari și vedeți în perioada următoare ca această problemă să nu fie rezolvată, să existe câini în stradă și întotdeauna cineva să facă beneficii uriașe de pe urma acestor câini”, a precizat Onțanu, nedorind să spună la ce interese se referă.

Întrebat de faptul că Administrația Domeniului Public Sector 2 a fost trimisă în judecată, în dosarul privind moartea lui Ionuț, pentru că nu a pus garduri între parc și proprietatea privată, Onțanu a subliniat că administrațiile domeniului public nu se ocupă de câinii fără stăpân.

„Deocamdată, ADP e trimisă în instanță și instanța va hotărî dacă are o responsabilitate sau nu. Eu vă spun în modul cel mai corect că nicio administrație a domeniului public din România sau din altă țară nu se ocupă cu câinii (…) Instanța, cu siguranță, va constata acest lucru”, a mai spus primarul Sectorului 2.

Cadavrul unei femeii, care prezenta urme de mușcături de câini, a fost descoperit joi dimineață, într-un parc din sectorul 2, situat între blocurile din zona Obor. Femeia, care nu a fost încă identificată, avea aproximativ 45 – 50 de ani, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Poliție.

Surse apropiate anchetei au declarat, pentru MEDIAFAX, că medicii legiști care au realizat autopsia femeii au stabilit că aceasta era în viață atunci când a fost mușcată de câinii maidanezi, dar nu s-au putut pronunța dacă aceasta a murit din cauza rănilor.

Conform surselor citate, la necropsie, legiștii au găsit pe corpul femeii aproximativ 20 de mușcături, pe față, pe brațe, pe picioare, pe piept și pe spate. Majoritatea acestor răni erau adânci și îi provocaseră victimei „hemoragii locale”.

Parchetul Tribunalului București și Poliția Capitalei au arătat, într-un comunicat de presă, că potrivit constatărilor preliminare ale autopsiei, sub rezerva efectuării unor teste toxicologice, femeia a decedat din cauza unei „intoxicații etilice acută cu aspirat alimentar gastric”. Potrivit anchetatorilor, în absența rezultatelor examenelor de laborator – testele toxicologice -, ” nu se poate preciza, în acest moment, o legătură de cauzalitate între leziunile constatate și deces”.

Coordonatorul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu, a declarat, vineri, că primăriile sectoarelor 1 și 2 au refuzat solicitarea de face verificări privind respectarea obligațiilor de către cei care au adoptat câini fără stăpân, deși își alocă bani pentru gestionarea problemei maidanezilor.

ASPA a ridicat nouă câini din parcul aflat în zona Obor, după ce acolo a fost găsit cadavrul femeii care prezenta urme de mușcături. Reprezentanții ASPA au precizat că patru dintre aceștia erau microcipați de CTV Sector 2, doi erau ai Asociației „Cuțu-Cuțu”, alți doi erau adoptați de o persoană fizică, iar unul nu figurează în nicio evidență.

Conform Legii 258/2013, pentru modificarea și completarea OUG 155-2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, abandonarea câinilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la doi la cinci ani.

Procurorii Parchetului instanței supreme au trimis în judecată, vineri, în dosarul „Ionuț”, Administrația Domeniului Public Sector 2, SC Tei Rezidențial și pe administratorul firmei, Constantin Ciorăscu, pentru ucidere din culpă.

Potrivit procurorilor, ADP Sector 2 nu a luat măsuri corespunzătoare de împrejmuire sau delimitare a zonei amenajate a Parcului Tei de terenul viran aflat în imediata vecinătate, fapt care a permis trecerea lui Ionuț Anghel și a fratelui acestuia „într-o zonă sălbatică și a creat condițiile pentru intrarea acestora pe un teren privat neîngrădit, păzit de șapte câini, al căror atac a condus la decesul minorului A.I.C”.

Ionuț Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie 2013, după ce a fost atacat de câini, pe un teren din apropierea Parcului Tei.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, declara în 3 septembrie 2013, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Național de Medicină Legală. Medicul preciza că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de mușcături de câini.

Citește și