ONU: blocarea accesului la Internet este o încălcare a drepturilor omului
Documentul a fost adoptat în majoritate vineri, dar au existat și țări care s-au opus acestei idei. Rusia, China, Arabia Saudită, Africa de Sud și India au cerut ONU să scoată din proiectul de rezoluție fragmentul care se referă la condamnarea „măsurilor de împiedicare sau întrerupere intenționată a accesului către distribuirea informațiilor în mediul online”.
Chiar dacă acest tip de rezoluții nu au valoare juridică obligatorie, ele aplică o oarecare presiune asupra guvernelor și oferă susținere activiștilor pentru drepturile digitale din întreaga lume. Decizia ONU vizează în special suspendarea funcționării serviciilor de Internet, de vreme ce guvernele lumii au început să folosească această metodă ca un mijloc de control al cetățenilor chiar și cu prilejul unor evenimente minore.
În trecut, serviciile de Internet pe mobil au fost blocate în India și Bahrein în timpul unor proteste locale. În Algeria, rețelele de socializare au fost blocate pentru a împiedica studenții să copieze la examenele naționale. Luna trecută, după producerea atentatului terorist de la aeroportul din Istanbul, accesul la site-urile de socializare a fost redus în Turcia. Grupul pentru sprijinirea drepturilor digitale, Access Now a arătat că, în total, în 2015 s-au înregistrat cel puțin 15 opriri ale serviciilor de Internet la nivel mondial, iar de la începutul lui 2016 au fost deja semnalate cel puțin 20 de astfel de incidente.