Intervenția chirurgicală prin care medicii spitalului Akdeniz Ãœniversitesi din Antalya i-au montat lui Florin Cioabă un dispozitiv de asistare circulatorie, care să-i ajute inima să pompeze sânge, s-a încheiat cu succes la ora 22.00, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse apropiate familiei.
Procedura a început la ora 18.00 și a fost una extrem de riscantă, au mai spus sursele citate.
Potrivit acelorași surse, medicii care i-au montat lui Cioabă dispozitivul sunt renumți în Turcia și în lume pentru astfel de intervenții prin care, practic, pacientului i se instalează o inimă artificială.
Intervenția a făcută după ce Florin Cioabă, aflat în stare gravă și ținut în viață cu ajutorul aparatelor, a fost transferat, tot vineri, de la spitalul Anadolu din Antalya la spitalul Akdeniz Ãœniversitesi din aceeași provincie a Turciei.
Ministerul Sănătății (MS) a precizat că, potrivit informațiilor primite din partea medicilor din Antalya și din partea echipei medicale din România, starea de sănătate a lui Florin Cioabă nu permite momentan repatrierea acestuia.
„În cazul în care se va pune problema transferului pacientului Florin Cioabă în România, MS în colaborare cu MAI vor sprijini familia pacientului și vor pune la dispoziția acestora avionul SMURD, costul transportului, respectiv al combustibilului și al taxei de aterizare, fiind suportat de către familia pacientului”, a mai precizat MS.
Tot MS a informat, joi că au fost de la început în legătură atât cu familia lui Florin Cioabă, cât și cu Secția Consulară a Ambasadei României în Turcia, care a facilitat legătura cu spitalul din Antalya prin translatorul pus la dispoziția familiei.
De asemenea, reprezentanții Ministerului Sănătății au obținut informații despre starea lui Florin Cioabă de la medicii din spitalul din Antalya și, ulterior, au ținut legătura permanent cu doctorul Șerban Brădișteanu, care se afla la unitatea medicală unde este internat acesta, pentru a vedea care este situația medicală și pentru a sprijini, din punct de vedere medical, familia, în caz de nevoie, s-a arătat într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Medicul Șerban Brădișteanu a declarat, joi, că Florin Cioabă nu are o leziune cerebrală ireversibilă, dar starea lui este gravă, circulația spre creier a fost afectată din cauza infarctului, capacitatea de contracție a inimii este redusă și sunt afectați rinichii, având nevoie de suport renal.
Șerban Brădișteanu a spus, pe Aeroportul „Henri Coandă”, la revenirea în țară după ce a fost în Antalya pentru a-l evalua pe autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, că în prezent se vorbește despre șansele acestuia de a rămâne în viață, starea lui fiind gravă.
„Starea lui Cioabă este foarte gravă, în acest moment vorbim de șansele de a rămâne în viață, nu de recuperare”, a precizat medicul.
Șerban Brădișteanu a mai spus că circulația spre creier a fost afectată din cauza infarctului, dar nu se poate vorbi de leziuni cerebrale ireversibile, ci de „stupoare cerebrală”. De asemenea, capacitatea de contracție a inimii este redusă, dar Florin Cioabă recuperează zilnic, iar infarctul i-a afectat și rinichii, fiind instalat un sistem de suport renal.
Medicul a adăugat că intervenția promptă și profesionalismul medicilor din Turcia au făcut ca Florin Cioabă să înceapă să recupereze după infarct, dar starea lui rămâne în continuare foarte gravă.
Brădișteanu a precizat că a avut o cooperare foarte bună cu echipa medicală care îl îngrijește pe Florin Cioabă în Antalya, din care fac parte neurologi, cardiologi, interniști, anesteziști, și în continuare va ține legătura permanent cu aceștia.
Întrebat cine l-a solicitat să meargă în Turcia pentru a-l evalua pe Florin Cioabă, medicul Șerban Brădișteanu a spus că rugămintea a venit din partea președintelui Traian Băsescu.
„Președintele Traian Băsescu m-a rugat, dacă vreau și pot, să fac această vizită medicală, împreună cu anestezista mea, pentru a aprecia ce este mai bine de făcut pentru un om, până la urmă”, a spus Brădișteanu.
Întrebat cine a suportat costurile, Brădișteanu a spus că toate cheltuielile au fost suportate de familia lui Florin Cioabă.
Medicul Șerban Brădișteanu a declarat că Florin Cioabă va urma un tratament medicamentos, întrucât starea sănătății sale nu permite în acest moment realizarea unei intervenții chirurgicale.
„Este în comă indusă medicamentos, pentru a fi liniștit. Am făcut evaluarea, astăzi ar fi noi investigații. Starea sănătății este mult prea fragilă, adică organismul este fragil și nu ar putea suporta o operație pe cord deschis”, a mai spus Brădișteanu.
Medicul a adăugat că Florin Cioabă trebuie reechilibrat și abia apoi ar putea fi transportat la București, pentru a fi operat.
„Am reconfigurat tratamentul, când va fi echilibrat, va putea fi transportat în țară. Acum este în stare gravă”, a precizat Brădișteanu.
Șerban Brădișteanu, șeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul de Urgență Floreasca, a plecat miercuri noapte spre Antalya, pentru a stabili dacă Florin Cioabă, care a suferit luni după-amiază un preinfarct, ar putea fi operat acolo sau ar putea fi transportat în România.
Fiul autointitulatului rege al romilor, Dorin Cioabă, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că tatăl său a suferit, luni după-amiază, un preinfarct și este în comă indusă, la un spital din Antalya.
„Tata a suferit un preinfarct ieri după-amiază (luni după-amiază, n.r.), el se știa cardiac, însă nu a mai avut probleme de foarte mult timp. Probabil au fost călduri foarte mari și asta i-a activat problemele medicale. Eu am vorbit cu el de dimineață și era foarte agitat, iar acum știu că este într-o comă indusă medical”, spunea atunci Dorin Cioabă, care se afla în Turcia.
Secretarul general al Asociației Țiganilor Căldărari, Ioan Stănescu, declara marți, pentru MEDIAFAX, că Florin Cioabă este „în stare foarte gravă”.
„Este în stare foarte gravă. A consumat apă rece, apoi a stat la cald, la 50 de grade, și apoi la climă. A făcut pneumonie, apoi preinfarct. Medicii i-au băgat o sârmă, adică un stent”, a spus Stănescu.