Șeful Secției de chirurgie toracică a Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca, Dan Nicolau, cel care a condus echipa de medici, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că noua tehnică are avantajul că într-o rază de lumină se comasează atât bisturiul, cât și coagulatorul, fiind excluse sângerările și pierderile de aer, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Intervenția a fost efectuată cu un aparat laser unic în România, de extirpare a metastazelor multiple pulmonare, de peste un milimetru, din plămânul drept, la o pacientă în vârstă de 56 de ani din Deva. I-am extirpat nouă metastaze, iar după operație se simte bine și va mai rămâne internată câteva zile. Până acum, metastazele pulmonare se operau clasic, cu bisturiu și electrocauter, în timp ce laserul oferă posibilitatea de a extirpa sau vaporiza metastazele multiple de la un milimetru până la dimensiuni mari. Are avantajul că într-o rază de lumină se comasează atât bisturiul, cât și coagulatorul. Deci, acest instrument exclude sângerările și pierderile de aer”, a spus Nicolau.
Potrivit acestuia, avantajele noii tehnici constau în posibilitatea de a extirpa mai mult de una-două metastaze pulmonare cu conservarea plămânului sănătos, excluderea hemoragiei normale care apare în chirurgia clasică cu bisturiu și recuperarea rapidă a pacienților.
„Dacă nu s-ar fi intevenit, metastazele ar fi crescut, iar la un moment dat s-ar fi întâmplat un eveniment nedorit. Acest echipament nu este doar pentru chirurgia pulmonară, ci poate fi folosit în bronhoscopie, în chirurgia traheei sau cea bronșică”, a subliniat Dan Nicolau.
Aparatul laser a fost cumpărat din Germania și a costat 25.000 de euro, la un sfert de preț față de valoarea sa reală, care este de 100.000 de euro, în urma unei finanțări asigurate de Consiliul Județean Cluj.
Pacienta, Otilia Tirea, a declarat că a mai suferit intervenții chirugicale, dar metastazele reapăreau și speră că nu va mai avea probleme.
„Metastazele au fost observate în urma unei radiografii și mi s-a făcut biopsia și mi s-a recomandat intervenția la Cluj. Mi-am revenit destul de repede după operație”, a spus pacienta.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat în aceeași conferință de presă că în bugetul județului pe anul viitor vor fi cuprinse sume suplimentare pentru dotarea spitalului, aflat în subordinea instituției, cu noi aparate medicale performante.
Conducerea Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca estimează că în perioada următoare vor fi operați sute de pacienți cu ajutorul noului aparat laser.