Am pornit această investigație jurnalistică de la următoarele date:
– statisticile finale ale BEC arată că 965.022 alegători au votat în țară, în primul tur, pe listele suplimentare;
– o analiză a rezultatelor electorale, realizată de portalul romaniacurata.ro, arată că majoritatea alegătorilor care au votat pe listele suplimentare au pus ștampila pe Victor Ponta;
– potrivit analizei citate, numărul mare de alegători de pe listele suplimentare ridică serioase semne de întrebare legate de posibilitatea existenței fraudelor electorale.
De exemplu, județul Olt nu este un centru universitar important și nici nu este unul dintre județele turistice ale României. Cu toate acestea, 28.542 de voturi au fost înregistrate pe listele suplimentare. Asta înseamnă 12,86% din totalul voturilor exprimate, peste media naționala de 10,08%.
Sub pretextul unei verificări de ultimă oră din partea partidului, raportorul PSD Marian Penescu a vizitat ieri comunele Leleasca, Bărăști, Topana și Făgețelu. Cu un cadou simbolic pentru primari, raportorul a verifcat starea de fapt înainte de alegeri. Raportorul le-a cerut primarilor să spună cum se pregătesc pentru ziua de dumincă și pe ce cifre mizează. Fiecare dintre cei patru a raportat că va folosi mașini, lista suplimentară și urna mobilă.
„Păi ce, ăia de pe suplimentară au venit singuri? Nu vin singuri”
Foto: Primarul Ion Neagu, din comuna Leleasca
Comuna Leleasca, Olt. Din cei 1166 de alegători prezenți la urne, 352 au votat pe listele suplimentare, iar 863 pentru premierul Ponta, adică 75%. Comuna este condusă de Ion Negreanu, primar PSD. Ne-am întâlnit cu el în comună. Ne-a spus că aleargă pentru campanie. Inițial a fost reticient cu raportorul PSD când a venit vorba de pregătirile pentru runda finală de duminică. Când l-am întrebat de mașini a spus că are, dar că nu s-ar supăra dacă ar primi una cu numere străine, că mașinile pe care le-a folosit în primul tur sunt cunoscute de adversari. Cât despre lista suplimentară: „Păi ce, ăia de pe suplimentară au venit singuri? Nu vin singuri”.
Raportor: Dumneavoastră ați stat foarte bine.
Primar: Da, aproape 75% cu prezență 94%.
Raportor: Oioioi!
Primar: Alergăm, domnule, uitați! Sunt terminat.
Raportor: Pe duminică cum aveți organizarea? Aveți tot, mașinile, tot pregătit?
Primar: Avem tot. Adică oamenii vin la vot… nu avem pregătit. Vedem rezultatul.
Raportor: Da` ce au zis după dezbatere acuma?
Primar: Oamenii au prins semnalu. Ăla e slab, e gol. Aleargă ăștia ca să țină baronii ăia din spate ai lu… ai lor…
Raportor: Da, corect.
Raportor: Am văzut că ați avut foarte bun și pe asta suplimentară. Aia a mers bine.
Primar: A mers. În locu’ ălora am adus pe ăilalți, că nu toți sunt în sat. Sunt mulți plecați în afară. Compensez cu ăia. Păi ce, ăia de pe suplimentară au venit singuri? Nu vin singuri. Sunt mulți plecați. În fine..
Raportor: Deci nu aveți pe sâmbătă, duminică, ceva că putem, știu eu, dacă aveți nevoie, o mașină în plus, ceva?
Primar: Da! Da’ nu e rău, că dacă e cu numere străine, că ăștia le cam știe pe ale noastre. Le cam știu.
Raportor: Câteva acum?
Primar: Nu se știe. Îi aduce . Sunt pe sectoare oamenii. Care mai e câte un bătrân, colea, colea..
„Eu am vorbit cu un procuror Bărbulescu. Lidia Bărbulescu, dacă o știi, care s-a luat cu chioru`”
Foto: Vergil Gealapu, primar Bărăști-Olt – linia1.ro
Comuna Bărăști, același județ: 1398 alegători la urne în primul tur. 466 au votat pe listele suplimentare, 59 cu urna specială, 914 voturi pentru Ponta. Comuna este condusă de Gealapu Vergil – PSD. La ora 18 îl găsim la primărie. L-am sunat de pe drum. Ne aștepta acolo cu viceprimarul. În așteptare, au încins un mic joc de table. Intrăm direct în subiect. Ne spune că are tot ce îi trebuie, dar are o mare problemă. Medicul din localitate a fost citat de procurori după ce adversarii din campanie au depus o plângere legată de numărul mare de alegători la urna volantă. Ne spune că a contactat un procuror și că ar fi vorba de soțul Lidei Bărbulescu, care este procuror în Olt. Într-adevăr, soțul fostei judecătoare ICCJ apărea în 2013 ca procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, dar pe siteul parchetului nu mai apare în 2014 în lista celor care și-au depus o declarație de avere.
Redăm dialogul cu primarul Gealapu Vergil
Raportor: Pe duminică, totul pregătit, aveți nevoie de ceva?
Primar: N-avem nevoie de nimic, tată. Avem nevoie de liniște.
Raportor: Și la dumneavoastră.. aveți probleme cu ăștia de la ACL că….
Primar: Da` ce treabă avem noi?! Da` e altă treabă. Ajung la domnu` Dragnea? Uite care-i treaba: noi am făcut, am avut la urna volantă 70-80 de cereri și, acu’, nenorociții au reclamat-o pe doctoră că le-a dat la ăștia adeverințele medicale și e chemată mâine dimineață la Parchet.
(se oprește): Ia închide, mă, ușa aia.
Raportor: Dar cine a făcut, ce a făcut?
Primar: Nenorociții ăștia de la ACL au reclamat că noi am fost primii pe județ la urna mobilă, că am avut 80 de cereri pentru bătrâni acasă cu urna volantă. Înțelegi? Alea 80 toate au fost ale noastre, ale PSD-ului. Că de aia le-am făcut. Și acuma o chemă pe doctoră că de ce le-ați dat? Și ea se duce mâine.
Primar: Eu am vorbit cu un procuror Bărbulescu. Lidia Bărbulescu, dacă o știi, care s-a luat cu chioru`, Bărbulescu dacă o știi, o știi?
Primar: Soțul ei e procuror la Slatina. Mâine dimineață doctora și vicele meu să meargă să vorbească la procuror..
Raportor: Da, transmitem și noi mai departe.
Primar: Asta-i treaba. Înțelegeți?! Au umflat-o la vot. Duminică, eu am avut trei plângeri din alea, plângeri penale, prostii din alea. Nu mă… dar trei am.
Primarul zelos: „Eu vreau duminică să am 150% prezență la vot”
Primarul are un target impresionant pentru alegerile de duminică.Vrea să aducă toți alegătorii din comună și încă 50% în plus. Dar vrea și el ceva. Vrea un ajutor, vrea bani.
Primar : Eu vreau duminică să am 150% prezență la vot. Am mobilizat toți orășenii care stau la mine în comună să vie la vot.
Raportor: Foarte bine, foarte bine.
Primar: Da` dacă nu m-or ajuta cu bani să pun și eu asfalt în comună…
Raportor: Domnu` primar…
Primar: Păi eu am avut 120% prezență. Am fost primul în județ.
Raportor: Am venit să vă arătăm că sunteți acolo.
Primar: Primu’ am fost pe județ.
Arendașul Lucică este cel care „dă și pachețele, dar după ce…”
Operațiunea lui e pusă la punct. Are și un băiat de nădejde. Lucică – Matra este cel care dă benzina și motorina, dar și pachețelele. Pachețelele urmează să fie date „după”, ne spune primarul. Aflăm despre Lucică faptul că e arendaș în comună. „Lucică” este Lucică Naș, patronul companiei Matra, despre care presa locală a scris că este abonată la contractele cu statul. Așa cum povestește și viceprimarul din Bărăști, este fost pedelist racolat de PSD.
Relevant este următorul dialog dintre primar și raportor:
Raportor: Mașină, ceva vă mai trimitem? Că mai avem.
Primar: Ca să ce? Să car?
Raportor: Da.
Primar: Noooo, avem noi. Avem și un băiat al nostru aici în comună căruia i-am promis că-i asfaltez primu` drum la el, acasă. Lucică, Matra, ai auzit de el? De la Scornicești?
Raportor: Matra? Nu știu, știu.
Viceprimar: Ăsta a fost al PDL-ului, dar l-am luat noi și acuma e al PSD-ului.
Primar: Ne-a dat motorină, ne-a dat benzină. Adică de asta zic că e Lucică acolo. Când o ieși să îmi dați 5-6 miliarde imediat ca să-i asfaltez omului. Să vadă imediat… adevărat.
Raportor: El e aicea în comună sau cum?
Primar: Da, are teren în arendă.
Primar (vorbește în șoaptă): El dă și pachețele, dar după ce …
„Mă, dar tu să nu fii de la DNA?”
Primarul Gealapu Vergil intră și într-o mică analiză media. Se raportează la unele televiziuni drept ale noastre, ale PSD. Este nemulțumit că ele nu au fost destul de agresive. După 15 minute de dialog devine suspicios și îl bănuiește pe raportorul de la centru că este procuror DNA. Bănuielile îi sunt însă înlăturate.
Primar: Să vedem și în seara asta, ăștia ai noștri de la Antena 3, de la România TV trebuiau să iasă și să spună așa: „Bă, fraților: vine americanu`, vine neamțu`, vine rusu`, vine ăsta. Iohannis se duce și alege din patru doi și să duce la doi. Mă, nu trebuie să negocieze cu toți patru? De ce nu s-a dus la patru televiziuni ale noastre? E frică de televiziunile noastre. Trebuia să iasă ăștia, bă, nene.
Raportor: Ies, ies. Păi nu au ieșit pe România Tv a lu` Ghiță praf?
Primar: Păi a ieșit aia, Șandru, coada, șopârlă. Mă, dar tu să nu fii de la DNA? Ia dă legitimația să vedem.
Raportor: Păi ce, mergem noi pe din astea?
Viceprimar: 1 milion de voturi e diferență între ei.
Raportorul încheie discuția și se pregătește de plecare. Pe hol cei trei participanți reiau discuția despre dosarul penal în care a fost citată „doctora”. Primarul nu se îngrijorează, are panul B. Dacă nu merge cu urna mobilă, atunci pur și simplu îi va căra cu mașina la urne pe cei care urmau să fie pe lista cu urna mobilă.
Raportor: Mâine la ce? Unde?
Primar: Se duce la procurorul Bărbulescu cu doctora. E chemată doctora cu fișele la toți ăștia 80.
Raportor: Cine se ocupă de el, dosarul ei?
Primar/viceprimar: Procuroru Lily, Lily, cu L, Linca.
Raportor: De unde?
Primar: De la Olt
Raportor: Parchetul Tribunalului, ce parchet? Și a făcut reclamație cine? Ăia…
Primar: Nenorociții de la ACL.
Viceprimar: Telefonic.
Primar: Telefonic? Nici să nu se ducă dacă e telefonic.
Raportor: Eu dau mai departe.
Primar: Chiar dacă nu merge cu asta, îi duc cu mașina. Știu ce am de făcut.
Raportorul pleacă din Bănești fiind încredințat de primar că victoria fără drept de apel a PSD este iminentă.
„Numa acuma am băgat dreacu 50 cu urna volantă”
Foto: Constantin Popescu, primar Făgețelu Sursa: linia1.ro
Comuna Făgețelu, 749 voturi în total, 352 de voturi pe lista suplimentară. Algerile fiind câștigate în primul tur de Victor Ponta cu 520 voturi. Comuna este condusă de Constantin Popescu, evident primar PSD. La ora 17 nu îl mai găsim la primărie. Este acasă, cunoscută în localitate drept casa cu tractorul în curte. Deschidem discuția cu el. Face o analiză a partidului. Nu este foarte muțumit de PSD. Se plânge că are majoritatea în Parlament, dar nu face legi serioase. E însă mândru de Ponta pentru că „i-a dat-o bine” sasului Iohannis în dezbateri.
Cât despre operațiunea de Dumincă ne asigură că totul va merge uns. La precedenta rundă a lucrat cu cap. „Numa acuma am băgat dreacu 50 cu urna volantă. Sunt bolnavi. Le iau adeverințe tot cu acte în regulă. Pă’ cerere. Nu lucrăm ca să ne dea ăștia în gât, dă-i în p…. Dacă o facem, o facem cu cap”, ne explică primarul.
Aducem în discuție mașinile. Spune că are „destule personale” și că așa „cum m-am descurcat, o să mă descurc”. Își evaluează pozitiv rezultatul la suplimentară: „Pe suplimentară am adus, am adus. Am pe cei care știu că trebuie să vină. Am și mulți cu buletine de oraș”.
Îl întrebăm câte mașini are. Ne spune că are. „Am două secții. Băgăm noi, consilierii locali, viceprimaru’, primaru’. Băgăm noi, ca de obicei”, spune primarul.
La final devine legalist. Se plânge de primarii care fac arierate. „Eu, de exemplu, nu am avut arierate, dar sunt unii care au și se plâng că nu au bani de salarii. Eu i-aș da afară. Eu nu pot să fac ce face ală că știu că e ceva ilegal. Dar el face arierate și e ceva palpabil. Eu fac legal, dar cine suferă?”
„După 12 gata, hai. Îi scot pe toți. Unu nu rămâne”
FOTO: Gheorghe Barbu, primar Topana
Topana, 580 de voturi, aproape jumătate pe lista suplimentară – 395 de voturi pentru Victor Ponta. Primar este Gheorghe Barbu – PSD. Nici pe el nu l-am găsit la primărie care la orele amiezei era închisă. Ne raportează că vrea să aducă 150 de persoane în plus. Pe dumincă planul este pus la punct. Alegătorii vor fi lăsați să se odihnească până la 12, după care toți sunt îmbarcați și duși la urne. Ne spune că totul se face cu mașini mici, nu cu microbuze.
Are, însă, un spin în coastă acelistul din sat care e cam agitat. Dar primarul spune că îl va rezolva. Are experiență. La europarlamentare a avut observatori. Amuzat, ne spune că aceștia au venit cu mașina din Slatina, dar nu au mai avut cu ce să se întoarcă. Nu detaliază, dar raportorul de la centru nu crede că a fost ceva tocmai pașnic.
Relevant este următorul dialog între trimisul de la centru și primar:
Raportor: Pentru duminică voiam să vă întreb cum sunteți? Putem să vă mai ajutăm pe ultima sută de metri?
Primar: Suntem organizați, avem totul stabilit. Facem treabă.
Raportor: Deci nu aveți nevoie de ceva urgent.
Raportor: Aveți oameni, mașini…
Primar: Tot, tot, tot
Raportor: Am văzut că la dumneavoastră sunt 395. Cam tot atât…
Primar: Cred că o să fie 150 în plus
Raportor: Da dumincă cum faceți?
Primar: Avem responsabili și merg din casă în casă și îi cară.
Raportor: Da, bun, foarte bine.
Primar: Data trecută au fost mai multe partide…
Raportor: Și la mașini ce aveți?
Primar: Avem mașinile noastre pentru oameni
Raportor: Să fiți atenți, nu cu microbuze…
Primar: Nu, nu mașini mici. Sunt oamenii de aici.
Raportor: Ați văzut câtă vâlvă s-a făcut. Dar aici nu cred că vine cineva.
Primar: Ei, ba da, la europarlamentare au fost. Au venit observatori de la Slatina. Da nici nu o să mai calce pe aici. Au venit cu mașina și au plecat pe jos atunci. Au stat toată noapte aici că nu au mai avut cum să plece
Raportor: Problema e că a fost dezbaterea de ieri și trebuie fiecare vot… fiecare vot
Prima: Noi aici ne descurcăm
Raportor: Pe asta pe suplimentară mai puteți băga ceva?
Primar: Și aici băgăm. Crește număru.
Raportor: Pe ăia 100 din străinătate
Primar: Ăia rămân nevotați. Completăm la ăștia pe suplimentare. Îi ajutăm pe ăștia. Am făcut calculul
Raportor: Foarte bun. Da cu colegii din comunele, de la Leleasca vă coordonați cumva?
Primar: Nu, nu ne deranjăm. Nu ne luam unii de la alții. Eu le-am spus ăstora care nu vor cu noi să meargă în comuna alăturată unde e un alt partid că le face bine
Raportor: Câte mașini aveți?
Primar: Vreo cinci, șase. Avem câte una pe secție. Duminică am zis că îi lăsăm până la amiază să nu îi deranjăm.
Raportor: Da, da, să nu se enerveze
Primar: După 12 gata, hai. Îi scot pe toți. Unu nu rămâne
Raportor: Deci cât ziceți că faceți?
Primar: Cam 550 zic eu
Raportor: Bine domnu primar, vă mulțumesc.
Primar: Vedem luni.
Raportor: Pentru carburant aveți tot?
Primar: Da, da. Cu comisia, ăla de care vă ziceam, dar îl rezolv eu
Raportor: Păi rezolvați.
Primar: Da, rezolv, știu ce am de făcut.
Raportor: Da, ăla de unde-i?
Primar: De la ACL
Raportor: Se dă pe brazdă.
Primar: Da, păi îl scot afară să fumeze (zâmbește) ca să putem lucra.
Ce spune legea
Deși nu există o un articol în codul penal care să conțină sintagma de turism electoral, legea penală are o serie de sancțiuni care se circumscriu. Un exemplu ar fi articolul 386 indice (1) care spune că „oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.”
În schimb, dacă vorbim de listele suplimentare și urna mobilă, dacă se dovedesc fraude, acestea intră sub incidența legii penale.
În privința turismului electoral, în 2009, Dan Nica de la PSD a propus un articol de lege care era astfel formulat: Mijloacele de transport folosite pentru turism electoral sunt supuse confiscării. Legea nu a mai fost adoptată.
Posbil traseu electoral la Gorj: cele 9 secții minune
Oltul nu este singurul caz în care s-au înregistrat anomalii ale votului pe lista suplimentară. În județul în care Victor Ponta a fost ales deputat în 9 secții de votare care au înregistrat un număr ridicat de alegători pe listele suplimentare, scrutinul a fost câștigat de premier chiar și în secțiile conduse de primari PNL. gândul a realizat și o hartă a celor 9 secții de votare care se află pe același traseu ce poate fi ușor parcurs cu mașina.
În Gorj, în 9 secții de votare care apar în topul secțiilor unde s-au înregistrat cele mai multe voturi pe listele suplimentare, Victor Ponta a câștigat votul. Cele 9 secții se afla pe un traseu care poate fi parcurs cu mașina în 2 ore și 28 de minute. Media voturilor pe liste suplimentare este de aproximativ 100 de voturi. Un calcul simplu arată că dacă un grup de 100 de alegători ar fi transportați din secție în secție și la vot ar avea nevoie în medie 30 de secunde acest traseu poate fi parcurs în 11 ore.
Harta traseului cu cele 9 secții de votare
Potrivit rezultatelor finale furnizate, luni dimineață, de Biroul Electoral Județean (BEJ) Gorj, în acest județ Victor Ponta, care este și deputat de Târgu Jiu la al treilea mandat, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, fiind votat de 80.670 de persoane (50,25%), în timp ce candidatul ACL Klaus Iohannis a strâns 39.137 de voturi (24,38%).
Pe locul al treilea se află Elena Udrea, cu 9.387 de voturi (5,84%), la mică distanță, cu 9.075 de voturi (5,65%), fiind candidatul independent Călin Popescu Tăriceanu.
Consiliul Județean Gorj este condus de către Ion Călinoiu. Acesta a declarat în urmă cu două săptămâni că anchetele DNA trebuie oprite în timpul campanie electorale. „Nu trebuie implicată justiția în campania electorală, trebuie să se realizeze aceste lucruri de verificare a celor ce au încălcat legea și care sunt suspecți de a fi vinovați prin încălcarea legii să o facem foarte limpede după campania electorală. Trebuie să oprim acest fenomen tocmai ca justiția să nu simtă că are vreo presiune asupra sa bazându-se în continuare pe un principiu pe care ni-l dorim cu toții, prezumpția de nevinovăție”, a declarat președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu.
Directorii de deconcentrate în timpul programului la ședința de campanie a PSD
Presa locală a notat că pe 4 noiembrie toți șefii de instituții deconcentrate din Gorj au fost convocați la sediul PSD pentru o ședință operativă. Chiar președintele CJ Gorj a recunoscut că șefii instituțiilor publice au fost chemați pentru un instructaj legat de campanie electorală pentru turul 2. „Directorii sunt cei care au spus că îl susțin pe Victor Ponta și era nevoie de un cadru organizatoric performant pentru că majoritatea românilor ne dorim un președinte pentru toți românii”, a declarat Ion Călinoiu. Un reportaj difuzat de o televiziune locală demonstreză că directorii instituțiilor publice participau la ședința PSD în timpul progamului pentru care sunt plătiți din bani publici.
Mircea Govor anchetat de DNA
Tot pe 4 noiembrie în Satu Mare primari, consilieri, directori de deconcentrate sau directori de școli, toți au fost puși pe lista neagră de PSD. Președintele organizației și vicepreședinte al CJ, Mircea Govor, a convocat, pe 4 noiembrie, o ședință de criză în care i-a amenințat pe aceștia cu demiterea și tăierea fondurilor, dacă în turul II Victor Ponta nu va câștiga alegerile. După ce gândul a prezentat înregistrarea, DNA s-a autosesizat și îl anchetează pe Mircea Govor pentru corupție.
A contribuit: Karin Frone – editor video