„Operațiunea Litoralul” a ANAF-ului, față în față cu huiduielile vamaioților. Purtătorul de cuvânt: „Deci, este doar o problemă de percepție. Doar câteva persoane vociferează”

Publicat: 02/05/2015, 22:15

„Operațiunea Litoralul” declanșată de ANAF în timpul vacanței de 1 Mai nu a fost bine primită de turiști, inspectorii antifraudă fiind huiduiți vineri în Vama Veche în timp ce intrau pe străduțele înguste pentru a controla mai multe terase și restaurante.

„Sunt doar câteva persoane care vociferează. O să vă spun că au fost persoane care ne-au transmis că se întâmplă în continuare încălcări ale legii. Vă pot spune că primim sesizări prin serviciul tel-verde, primim și petiții scrise. Deci, este doar o problemă de percepție, fiecare consideră cum crede sau dintr-un punct de vedere pe care subiectiv și-l asumă”, a fost reacția purtătorului de cuvânt al ANAF, Alexandru Cristea, după huiduielile de care au avut parte inspectorii anti-fraudă.

Pentru a arăta că misiunea de pe litoral este una utilă, departamentul de comunicare al ANAF a postat pe Facebook un mesaj despre rezultatele controalelor.

„Efectul controalelor Directiei Antifrauda: localurile de pe litoral fiscalizeaza incasari zilnice de sute de mii de lei. Un club din Mamaia a înregistrat vânzări fiscalizate, în numerar, de peste 221.000 de lei într-o singură seară. La începutul săptămânii viitoare vă vom prezenta rezultatele verificărilor desfășurate la nivel național în timpul minivacanței de 1 mai”, susțin cei de la ANAF.

Apariția ANAF în Vama Veche a produs reacții printre vamaioți, care i-au întâmpinat pe ofițerii de la Antifraudă cu huiduieli și cu scandări de galerie: „Vine controlul / Să-și ia omorul”, fiind pentru câteva secunde urarea de bun venit adresată inspectorilor de către turiști.

Aproximativ 200 de inspectori antifraudă din toată țara au fost detașați în acest weekend la malul Mării Negre ca să îi controleze pe proprietarii de hoteluri, restaurante și terase din toate stațiunile de pe litoral, de la Năvodari la Vama Veche, în ciuda apelului adresat Guvernului de către hotelierii și agenții de turism de a nu se desfășura controale până pe 4 mai, pe litoral, ca să nu sperie turiștii.

Reacția premierului „din umbră” Cătălin Predoiu

„Când guvernul e stupid: e bine să colectezi taxe, dar e oare cel mai bine s-o faci în plină zi de vacanță, alungând din restaurante și puținii clienți care țin în viață bietul nostru turism? Razie de 1 mai în Vama Veche. Presupun că pe Ponta nu-l deranjează nimeni la ora asta în cluburile din Peninsula Arabică”, scrie Predoiu în mesajul său.

El a ținut să precizeze că nu a fost „personal deranjat de o astfel de razie”, deoarece nu este în vacanță.

„Am primit fotografia de la un turist revoltat care nu a putut să-și termine desertul, pentru că localul a fost închis. Întrebarea sa e legitimă: nu puteau face controlul ieri, în zi de lucru?”, a scris Cătălin Predoiu.

Descinderea ANAF a venit în pofida apelului lansat de hoteluri și agenții de turism Guvernului, ca ANAF să nu demareze controale până pe 4 mai, pe litoral, că se sperie turiștii.

Ce spune legea despre bacșiș

Guvernul a aprobat luna trecută o serie de modificări ale OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, precizând totodată în ce situații poate fi suspendată activitatea firmelor.

De exemplu, actul normativ definește noțiunea de „bacșiș” în vederea evidențierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestuia de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populație, precum și pentru asigurarea fiscalizării acestuia, potrivit Codului fiscal. Bacșișul reprezintă orice sumă de bani oferită voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate. Se interzice condiționarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacșișului.

Potrivit noilor reglementări, operatorul economic va avea obligația marcării bacșișului pe un bon fiscal distinct, însă va putea opta dacă bacșisul înregistrat fiscal și contabil rămâne la dispoziția sa, ori se distribuie salariaților, potrivit unui regulament propriu de ordine interioară.

Bacșișul primit se va impozita, actul normativ menționând astfel:

– impozitarea bacșișului ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariaților (16% sau 3% în cazul microîntreprinderilor);

– necuprinderea bacșișului în sfera TVA în cazul în care se distribuie angajaților;

– impozitarea la nivelul angajatului cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin reținere la sursă, în cazul în care bacșișul se distribuie salariaților;

– necuprinderea în baza de impozitare a contribuțiilor sociale și a contribuțiilor sociale de sănătate – deci netaxarea din acest punct de vedere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Doi români au mâncat slănină cu ceapă pe o plajă din Dubai: "Dacă ne prind...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Deciziile de recalculare a pensiilor ajung abia după 1 septembrie la unii români! Cum explică...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Vladimir Putin vrea să facă PACE: Rusia este pregătită
Antonia a încins, din nou, internetul. Vedeta le-a sucit mințile fanilor
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Istoria modei, modificată pentru totdeauna de invenția acelor din os de acum 40.000 de ani
×