OPERAȚIUNEA „LUMINA SFÂNTĂ”. Cum ajunge Lumina de la Ierusalim până în ultima biserică din România

Publicat: 20/04/2014, 09:53
Actualizat: 02/09/2019, 18:46

Delegația bisericească a plecat în dimineața de sâmbătă de la București cu destinația Ierusalim unde flacăra Învierii s-a aprins în jurul orei 14:18. În România, a ajuns în cursul serii, în două candele speciale, purtate de înalții prelați în timpul zborului cu o aeronavă închiriată special. De la București, trei avioane de mici dimensiuni au decolat cu destinația Satu-Mare (cu escală la Cluj-Napoca), Timișoara și Bacău. Pentru că Aeroportul Suceava este închis pentru modernizare, Lumina pentru credindioșii care merg la mănăstirile și bisericile din Bucovina a fost preluată de la Bacău și transportată cu mașini, cu antemergător al Poliției, până la Fălticeni, iar de aici împărțită mai departe „Lumina Sfântă are o semnificație deosebită pentru noi creștin-ortodocșii, ea va ajunge în majoritatea localităților din țară. În localitățile izolate se ia de la candela din Sfântul Altar”, a precizat, pentru gândul, părintele Constantin Stoica.

„Avionul a fost închiriat, iar chiria a fost plătită de un binefăcător”

Pentru al șaselea an consecutiv, Patriarhia Română aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim în România. Sfânta Lumină de la Ierusalim s-a aprins, în jurul orei 14.18, și a fost împărțită clericilor și credincioșilor aflați în Biserica Învierii care adăpostește Sfântul Mormânt, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții Patriarhiei prezenți la locurile sfinte.

Lumina a fost luată de delegația română direct de la Patriarhul din Ierusalim, „în două felinare speciale”. La ora 20:30, cele două candele cu Lumina Sfântă au ajuns la Otopeni, urmând ca la 12 noaptea să fie împărțită, în întreaga țară, de către preoți credincioșilor veniți la slujba de Înviere.

Acolo unde, din cauza distanței sau a condițiilor dificile de drum, nu se poate aduce lumina de la Ierusalim, se folosește lumina sfântă din candela care arde în permanență în altarul fiecărui lăcaș de cult. „Lumina Sfântă are o semnificație deosebită pentru noi creștin-ortodocșii, ea va ajunge în majoritatea localităților din țară. În localitățile izolate se ia de la candela din Sfântul Altar”, a precizat, pentru gândul, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în România cu un avion de mici dimensiuni. „Avionul a fost închiriat, iar chiria a fost plătită de un binefăcător care își dorește să își păstreze anonimatul. La fel se întâmplă și cu acele avioane de mici dimensiuni care merg spre Cluj și Satu Mare, spre Timișoara și spre Bacău”, explică părintele Stoica.

Delegația Patriarhiei Române care a adus Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim cu avionul special a fost alcătuită din Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor (coordonator), și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Paisie Teodorescu, Consilier patriarhal.

„De la Ierusalim, lumina se ia în jurul prânzului, atunci când se aprinde, între orele 12:30-15:00. După aceea sunt foarte multe avioane care decolează de pa Aeroportul din Tel Aviv cu Lumina Sfântă”, a mai spus părintele Constantin Stoica.

Patriarhia: „Lumina nu s-a stins niciodată”

Potrivit acestuia, și în acest an lumina a fost adusă în „două felinare speciale care au o combustie acceptată de Autoritatea Aeronautică”. „Toți ceilalți reprezentanți ai eparhiilor au candele speciale cu care merg mai departe cu Lumina Sfântă. Niciodată nu s-a stins lumina pentru că acestea sunt felinare speciale pentru transport”, precizează purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Foto: Răzvan Chiriță / Mediafax

Lumina a ajuns în România în jurul orei 20:30, în Salonul Oficial al Aeroportului Otopeni, de unde „reprezentanții eparhiilor din sudul țării – Muntenia, Oltenia, Doborgea și până la Galați, în Moldova, au luat-o pentru a o duce cu mașinile” la episcopii, de unde va fi preluată și adusă în bisericile din aceste zone ale țării înainte de miezul nopții.

Pentru credincioșii din restul țării, Lumina a fost dusă cu trei avioane de mici dimensiuni cu destinația Satu-Mare (cu escală în municipiul Cluj-Napoca), Timișoara și Bacău. Din cauza faptului că Aeroportul Suceava este închis pentru modernizare, Lumina Harică pentru credindioșii care merg la mănăstirile și bisericile din Bucovina a fost preluată de la Bacău și transportată până la Fălticeni cu mașini, cu antemergător al Poliției. Din Biserica „Sfântul Ilie” din Fălticeni, Lumina Sfântă va fi distribuită preoților din zona Gura Humorului-Câmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei, și celor din zona Siret-Rădăuți, astfel încât aceștia să ajungă la parohiile lor până la începerea slujbei.

Ulterior, pentru bisericile și mănăstirile din zona limitrofă municipiului Suceava, Lumina Sfântă este distribuită de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. „Mulțumesc IPS Pimen pentru deschiderea de a face acest lucru care este așteptat și de numeroșii turiști care vor petrecere sărbătorile de Paște în Bucovina”, declara zilele trecute președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor.

În ultimii cinci ani, Lumina Sfântă a fost adusă cu avionul de la Ierusalim pe Aeroportul Suceava, de unde era preluată de preoți și călugări din județul Suceava și județele limitrofe, dar și de reprezentanți ai Mitropoliei Cernăuților din Ucraina, fiind împărțită apoi credincioșilor la slujba de Înviere.

Foto: Andreea Balaurea / Mediafax

În Capitală, Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere de la ora 24.00, de către Patriarhul Daniel clerului și credincioșilor prezenți la Catedrala patriarhală.

Ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod, anul acesta este pentru prima dată când , la Constanța, Slujba de Înviere nu se mai oficiază pe plaja Modern. Biserica Ortodoxă nu mai permite ca evenimentele religioase să aibă loc în afara lăcașelor de cult. Daca anii trecuți lumina era adusă direct de la Ierusalim cu un elicopter, acum Sfânta Lumină va fi adusă de Arhiepiscopul Tomisului din largul Mării Negre, pe faleza de la Cazino.

Aprinderea Luminii Sfinte, un miracol de aproape 2.000 de ani

Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc, duminică, Paștele. În religia creștină, Paștele sărbătorește Învierea lui Iisus Hristos, la trei zile după crucificarea sa în Vinerea Mare. Paștele creștin derivă din Paștele evreiesc și este, de asemenea, cea mai sfântă sărbătoare din calendarul creștin care simbolizează renașterea și mântuirea promisă după moarte. Paștele creștin are loc aproape în aceeași perioadă în care se sărbătorește Paștele evreiesc, pentru că, potrivit Bibliei, Iisus a înviat în zilele în care iudeii țineau această festivitate.

Aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini sau a Focului Sfânt, cum mai este numit, este un ritual vechi de aproape 2.000 de ani care are loc în Sâmbata Mare, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cinstită de creștini ca fiind locul unde a fost răstignit și înmormântat Iisus.

Punctul culminant al ritualului la care iau parte fețe bisericești de pretutindeni îl reprezintă momentul în care Patriarhul Ierusalimului intră în Capela Îngerului cu patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări neaprinse. El este închis în încăperea în care se află mormântul lui Iisus după ce aceasta este inspectată pentru a se asigura că nu există în interior nicio sursă de foc. Potrivit ritualului, Patriarhul înconjoară de trei ori mormântul și îngenunchează în fața dalei de marmură care îl acoperă. Apoi, el se roagă pentru pogorârea Sfintei Lumini. După ce lumânările sunt aprinse miraculos, precum susțin înalții bisericii, Focul Sfânt este împărțit miilor de credincioși care se înghesuie în centrul vechi al orașului. Lumina de la Ierusalim ajunge în 13 țări ortodoxe, printre care și România.

În fiecare an, credincioșii se strâng în fața Bisericii Sfântului Mormânt pentru a lua lumină.

După ce este adusă acasă, Lumina Învierii rămâne aprinsă în candelă în casa creștinilor pe toată durata sărbătorilor de Paște.

Foto: Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
Hackerii atacă utilizatorii iOS și Android prin metode care imită aplicații reale, spun experții
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Gestul impresionant al lui Ed Sheeran pentru Chris Hemsworth în timpul concertului de la București
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Misiunea secretă pe care a îndeplinit-o un diplomat român la cererea primului-ministru francez: „Vei pleca...