OPERAȚIUNEA „NAȘUL”. Procuror: Sunt 81 de mandate de aducere pentru angajați de la CFR Călători suspectați de corupție
Un număr de 81 de mandate de aducere au fost emise pe numele unor angajați de la regionalele CFR Călători suspectați de fapte de corupție, a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Brașov, Alina Popescu.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Brașov, Alina Popescu, a declarat că în acest dosar, în care se fac cercetări de aproximativ un an, sunt vizate infracțiuni de corupție și de abuz în serviciu.
Popescu a precizat că sunt 81 de mandate de aducere care vor fi puse în executare joi, persoanele vizate fiind de la regionalele CFR Călători.
Procurorul a mai spus că angajații sunt „de la toate nivelurile, pornind de la controlorii de tren și până la superiorii lor” și că nu sunt vizați directori din Ministerul Transporturilor, ancheta vizând exclusiv structurile CFR Călători.
Potrivit sursei citate, angajații CFR Călători suspectați în acest dosar sunt de la regionalele București, Brașov, Cluj, Iași și Craiova.
La rândul său, Biroul de Presă al CFR a precizat, într-un comunicat, că perchezițiile din clădirea Palatului CFR, în care funcționează și Ministerul Transporturilor, vizează doar activitatea desfășurată de angajați ai SNTFC CFR Călători, societate care are sediul în aceeași clădire, iar în teritoriu se fac verificări în cadrul Sucursalei de Transport Feroviar Călători (STFC) Brașov, nu la Regionala CFR Brașov, care este sucursală teritorială.
În acest caz este vorba despre cercetarea angajaților din cadrul SNTFC CFR Călători și cei ai Sucursalei de Transport Feroviar de Călători Brașov, se mai menționează în documentul transmis de CFR SA.
Sursa citată a mai precizat că perchezițiile nu vizează activitatea Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA și sucursalele teritoriale ale acesteia.
Descinderi ale anchetatorilor au avut loc, joi dimineață, la sediul CFR Călători și la regionalele CFR Călători din țară, pentru a fi puse în executare mandate de aducere pentru angajați suspectați de fapte de corupție. Aceștia vor fi duși la audieri la Parchetul Tribunalului Brașov.
Atât controlorii, cât și cei care făceau supracontrol în trenuri luau bani de la călătorii prinși fără bilet, după care împărțeau sumele cu superiorii lor, afirmă anchetatorii.
În acest dosar sunt vizați peste 100 de angajați din CFR Călători, mai spun sursele citate, care precizează că ancheta a pornit de la regionala CFR Brașov.
Directorul CFR Călători, Ștefan Roșeanu, a precizat că un controlor câștigă lunar aproximativ 1.300 – 1.500 de lei.
Primele informații furnizate de anchetatori arătau că în acest dosar ar fi vizați și directori din Ministerul Transporturilor.