Opozantul rus Andrei Pivovarov, dat jos din avion și arestat, rămâne 2 luni în închisoare
Un tribunal din Rusia a hotărât miercuri că Andrei Pivovarov, opozantul Kremlinului care a fost reținut la începutul acestei săptămâni, va rămâne în arest pentru două luni, în așteptarea procesului, potrivit unei postări pe canalul său de Telegram, potrivit Reuters.
Poliția rusă l-a reținut luni seara pe Pivovarov, care a fost dat jos dintr-un avion care tocmai se pregătea să decoleze spre Varșovia, pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.
Decizia justiției ruse vine după ce un alt critic al Kremlinului, Dmitri Gudkov, a fost reținut marți, pe motiv că nu și-ar fi plătit chiria din 2015. Polițiștii i-au percheziționat și locuința.
Campanie de intimidare a inamicilor președintelui Putin
Reținerea celor doi face parte din ceea ce criticii Kremlinului spun că este o campanie de intimidare a inamicilor președintelui Vladimir Putin înainte de alegerile parlamentare din septembrie.
În plus, Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului Rusiei, a adoptat miercuri o lege prin care introduce o interdicție temporară pentru liderii și membrii organizațiilor considerate extremiste sau teroriste de a participa la alegeri. Legea a fost votată cu un singur vot împotrivă și o abținere. Criticii spun că Moscova vrea să se asigure că opozanții regimului nu vor lua parte la alegerile din Rusia.
Pivovarov, un apropiat al fostului opozant rus Mihail Hodorkovski, a fost arestat pe motiv că ar fi încălcat în repetate rânduri legislația referitoare la „organizațiile indezirabile”, ceea ce i-ar putea aduce o pedeapsă cu 6 ani de închisoare.
Acesta a fost director al organizaţiei pro-democrație Open Russia (Rusia Deschisă), ONG-ul fondat de Hodorkovski, aflat în prezent în exil după ce a făcut opt ani de închisoare în Rusia.
Opozantul ar figura pe o listă cu persoane căutate. Acesta este motivul arestării, a declarat Tatiana Usmanova, fostă coordonatoare Open Russia.
Legea referitoare la „organizațiile indezirabile”, adoptată în 2015, a permis Kremlinului să pună presiune și să închidă multe ONG-uri care primeau finanțare din străinătate, în special din Europa și Statele Unite.