Totodată, deputații UDMR au anunțat că vor vota pentru adoptarea Codului penal și Codului de procedură penală, chiar dacă anumite articole trebuiau modificate. După finalizarea dezbaterilor, la ora 12.00, plenul Camerei va vota decizional proiectele legislative ce vizează codurile penale.
„Suntem în procedura de reexaminare și potrivit mai multor decizii ale CCR se precizează faptul că nu putem să discutăm decât despre articolele declarate neconstituționale sau amendamente de recorelare. Grupul PSD a propus eliminarea tuturor articolelor declarate neconstituționale. Deci legea care va ieși va fi evident în acord cu decizia CCR și atunci când CCR verifică constituționalitatea unui act, verifică acest proiect de lege cu Constituția, legislația în vigoare, jurisprudența CEDO, Convenția de combatere a corupției. Se încearcă blocarea astăzi despre persoane care habar nu au despre ce vorbesc. În ceea ce privește experiență lor profesională, unii au doi ani de urlete în Parlament și atât. Doresc modificarea măcar cu o virgulă să aibă cum să sesizeze ei CCR din nou”, a declarat Eugen Nicolicea, în cadrul dezbaterilor în plenul de miercuri.
Deputatul PNL Raluca Turcan a anunțat că va ataca din nou la CCR Codurile penale.
„Adoptarea modificărilor la Codul Penal este un act de maximă sfidare față de oamenii cinstiți, față de problemele reale ale românilor. Este un act de sfidare față de statutul României de membru al UE. Modificările exced cu mult deciziile Curții Constituționale care sunt folosite doar ca pretext pentru favorizarea infractorilor, a corupților prin lege. PSD și ALDE le spun practic tuturor partenerilor occidentali ai României că nu-i mai interesează lumea civilizată și că vor ca în România legea și ordinea să fie făcută de infractori, pentru infractori. PNL nu va vota Coduri Penale ale lui Liviu Dragnea! Vom contesta la Curtea Constituțională propunerile de modificare a acestor coduri de favorizare a infractorilor și corupților prin lege”, a spus Turcan.
Liderup deputaților PNL a amintit câteva modificări dorite de PSD: „Iată care sunt modificările dorite de PSD: Se reduc termenele de prescripție a răspunderii penale. Sunt favorizate persoane influente inculpate pentru fapte de corupție dar și infractori periculoși; Emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative au fost exceptate de la infracțiunea de favorizare a infractorului – se pot da OUG în favoarea infractorilor; Infracțiunile de dare de mită și de cumpărare de influență au fost dezincriminate parțial; A fost dezincriminată total infracțiunea de neglijență în serviciu; Au fost înjumătățite pedepsele pentru infracțiunile de delapidare și abuz în serviciu dacă autorii faptelor achită prejudiciul până la rămânerea definitivă a sentinței”.
La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a afirmat că adoptarea codurilor penale în forma dorită de PSD ar duce la declanșarea procedurii de infrigement împotriva României.
„ Reiterez rugămintea către colegii aprlamentari să nu voteze această propunere legislativă. Dacă va fi adoptată această procedura se va declanșă procedura de infrigement. Am fost avertizați și trebuie să luăm în serios. Prevederile nu sunt cerute nicid e CCR nici de UE. Marea majoritate nu au legătură decât cu dosarele de corupție a șefilor de partid PSD-ALDE și baronilor locali. Nu se solicita în niciun moment scăderea termenelor de prescrptie a urmăririlor penale sau să se neglijeze faptele de corupție. Nu se solicita nicăieri condiții mult mai favorabile pentru liberarea condiționată. Toate aceste modificări sunt modificări impuse de o putere care acum abuzează de prerogativele sale pentru a-și proteja șefii. E trist că puneți în pericol cetățenii acestei țări pentru a proteja un grup infracțional. Ne întoarcem în timp și observăm că asemenea atacuri la statul de drept nu au fost aduse în niciun regim politc. Când vorbimde abuz în serviciu vorbimd e furt de multe ori din banul public, de nerespectarea unor legi cu consecințe grave asupra cetățenilor”, a explicat Stelian Ion, în plen.
Parlamentarul USR a adăugat că nu tot ce trece prin filtrul CCR este corect.
„Va solicităm să nu fiți complici la aceste modificări. Nu tot ceea ce trece de filtrul CCR înseamnă că este corect și oportun pentru legislația noastră. În cazul nostru lupota împotrivă corupției trebuie întărită. Știu baroni locali care au suferuit de anumite afecțiuni, spre exemplu la inimă, și a trebuti să se ducă la un spital apropiat pentru că nu aveau timp de Viena, și au căzut în propria capcană. Noi și familiile noastre putem fi victime ale acestor ticăloși”, a conchis Stelian Ion.
Deputatul UDMR, Marton Arpad, a afirmat că formațiunea din care face parte susține adoptarea Codurilor penale în forma propusă, însă Comisia specială pentru modificarea legilor justiției ar fi trebuit să aducă și alte amendamente actelor normative.
„Noi nu susținem legiferarea prin ordonanța de urgentă, că atare ne bucurăm că s-a renunțat la acea idee de a adopta prin OUG modificarea textelor din Codul de procedura penală și Codul penal, modificări constituționale, eliminând modificările găsite neconstituționale. Nu prea suntem bucuroși că epste noapte a trebuit să luăm o decizie în legătură cu aceste coduri când foarte frumos puteam la începutul lunii februarie să dezbatem Codul penal și Codul de procedura penală. Usr vorbește despre fapte prin care le trece prin gândirea lor și denaturează adevărul. Prin decizia CCR care a găsit pe vremea respectivă abuzul în funcție în formă găsită neconstituțională. Nu s-a dezincriminat prin lege abzuzul în funcție. Ea este dezincriminata că urmare a deciziei CCR. În codul penal există articole care prin formularea lor au fost găsite a fi neconstituționale și sunt unele articole care ar fi trebuit să fie neformulate. O astfel de reformulate noi am fi susținut. Noi în loc să încercam o altă reformulare a textului am eliminat textul. Aici a păcătuit comisia. Dar având în vedere că s-au eliminat toate acele articole găsite necontitutionale, în această procedura noi nu putem vota împotrivă eliminării textelor a fi neconstituționale”, a afirmat Marton Arpad.
Grupul deputaților PMP nu va vota proiectele legislative pentru modificarea codurilor penale, a anunțat Marius Pașcan.
„Nu văd niciun fel de imperativ al unei urgențe al modificării Codului penal și Codului de procedură penală. PMP nu va putea să voteze pentru aceste modificări, care nu sunt legate de prioritățile României. Prioritățile sunt în sănătate, educație. Dar nu va preocupa acest lucru, este absolut jalnic”, a spus deputatul PMP Marius Pașcan.