Oprea îi dă onorul militar premierului. Cum a schimbat ministrul regulamentul „fanfarei polițiștilor” ca să ajungă și la Ponta

Publicat: 08/05/2014, 22:39
Actualizat: 05/07/2016, 21:21

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a emis pe 30 aprilie un ordin de ministru prin care stabilește Regulamentul onorurilor și ceremoniilor militare la Ministerul Afacerilor Interne. Printre alte reguli, Oprea a stabilit, la articolul 7, că la o ceremonie, onorul militar poate fi dat „în parte”, fiecărei demnități publice prezente: președintele României, premierul, vicepremierul, președinții celor două Camere ale Parlamentului, ministrul de Interne, secretarii de stat de la Interne sau alți oficiali guvernamentali, străini sau polițiști prezenți la ceremonie.

Doar dacă doi sau mai mulți demnitari cu funcțiile publice enumerate mai sus participă la ceremonie și „sosesc împreună”, atunci onorul militar se acordă persoanei cu funcția cea mai înaltă.

Extras din Monitorul Oficial nr. 330, Partea I, 7 mai 2014.

Regulamentul emis de Gabriel Oprea vine în urma scandalului creat cu ocazia bilanțului anual al Ministerului Afacerilor Interne, de luna trecută, când regimentul de gardă și fanfara Internelor au prezentat onorul militar și au intonat imnul României atât pentru președintele Traian Băsescu, cât și pentru premierul Victor Ponta, care au sosit separat.

Regulametul în vigoare, emis de Ministerul Apărării Naționale în 2013, prevede că onorul militar se prezintă doar persoanei cu cea mai înaltă funcție, în cazul în care la o ceremonie sunt prezenți mai mulți demnitari ai statului român. Astfel, conform legii, doar președintele Traian Băsescu ar fi trebuit să primească onorul militar.

Reacția MAI: Ordinul a fost emis pentru că polițiștii nu puteau beneficia până acum de ceremonii militare, fiind structură demilitarizată

Ministerul Afacerilor Interne precizează că ordinul ministrului Gabriel Oprea a fost emis având ca motivație faptul că MAI nemaifiind structură militară începând cu anul 2002, polițiștii și ceilalți angajați din structurile Internelor nu se puteau bucura de onoruri și ceremonii militare reglementate și aplicabile doar structurilor MApN.

„În Ministerul Afacerilor Interne, în condițile în care, începând cu anul 2002 polițiștii nu mai au statut militar, domeniul ceremoniilor nu era reglementat, de aceea și necesitatea unui cadru de reglementare cu aplicabilitate pentru instituția noastră. Ministerul Afacerilor Interne are în componență peste 75.000 de polițiști – deveniți funcționari publici cu statut special – pentru care nu pot fi aplicate regulile militare de organizare ale unor ceremonii (inclusiv acordarea gradelor profesionale, încetarea raporturilor de serviciu ale polițiștilor, funeralii, ceremonii comemorative etc.)”, arată o precizare a MAI trimisă gândul.

De asemenea, MAI precizează că ordinul lui Oprea nu a fost emis special pentru premierul Victor Ponta și nu discriminează între demnitari: „În forma sa, regulamentul promovat de către Ministerul Afacerilor Interne nu este destinat anumitor demnitari și nici nu impune norme diferite de manifestare a respectului față de anumite demnități publice”.

Reacția lui Traian Băsescu: MAI poate face ce vrea, militarii dezavuează

Președintele Băsescu a calificat acest subiect drept unul „mărunt”, care riscă să cadă în penibil, însă a insistat că onorul militar își trage simbolistica din comanda unică descrisă de Constituție și arogată președintelui.

„Dacă domnul Gabi Oprea are asemenea probleme metafizice, cel mai bine ar fi să desființeze acest moment, pentru că îl împinge în penibil. Mi-aș imagina cum va fi cu 5 miniștri, președintele Camerei, președintele Senatului, Președintele României, de câte ori vor da onorul oamenii ăia. Totul e să încercăm să nu fim penibili când vorbim de simbolistica militară”, a spus Traian Băsescu.

Băsescu a ridicat de asemenea problema Jandarmeriei, care este structură militară în subordinea MAI, spre deosebire de polițiști, care sunt asimilați funcționarilor publici.

Cătălin Predoiu, PDL: Ponta încearcă să-și proiecteze o imagine de comandant suprem

Prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, consideră că această modificare legislativă îi este dedicată evident premierului Victor Ponta, care în ultima vreme are tendința de a se militariza.

„Este evident cui îi este dedicată modificarea, dacă ne gândim că Ponta nu va veni niciodată împreună cu Băsescu la vreo manifestare oficială. Dar și mai grav este faptul că ea vine în continuarea unor gesturi prin care liderul PSD încearcă să-și proiecteze o imagine de „comandant suprem”: subordonarea serviciilor secrete ale Poliției și Armatei, mutarea biroului în sediul Ministerului Apărării Naționale și conferința de presă organizată recent în același loc”, explică Predoiu pe pagina sa de internet.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații