Prima pagină » Știri » Oprescu a ajuns la DNA cu banii pe care i-ar fi primit mită în buzunar. Kovesi explică de ce nu s-a realizat FLAGRANTUL

Oprescu a ajuns la DNA cu banii pe care i-ar fi primit mită în buzunar. Kovesi explică de ce nu s-a realizat FLAGRANTUL

Oprescu a ajuns la DNA cu banii pe care i-ar fi primit mită în buzunar. Kovesi explică de ce nu s-a realizat FLAGRANTUL
Dosarul lui Sorin Oprescu la Direcția Națională Anticorupție (DNA) a fost deschis în urma unor plângeri depuse în martie de două persoane fizice, altele decât persoana care i-a dat bani, a declarat, marți, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Kovesi a subliniat că dosarul în care Sorin Oprescu este cercetat de DNA pentru luare de mită nu a fost deschis în urma denunțului unei singure persoane, ci au fost plângeri depuse de două persoane fizice, în luna martie.

Ea a precizat că persoana care i-a dat, sâmbătă, bani lui Oprescu nu se numără printre cele care au făcut plângerile.

Mai mult, persoana respectivă nu are calitatea de denunțător, ci pe cea de suspect, și se află în arest la domiciliu.

Kovesi a mai spus că imediat după comiterea faptei de care este suspectat, Oprescu a fost adus cu mandat de aducere la DNA, iar din acel moment și până la emiterea ordonanței de reținere, primarul a fost suspus unei percheziții corporale, în sediul DNA, i s-au adus la cunoștință învinuirile și a fost audiat în prezența avocaților.

Șefa DNA a precizat că nu s-a făcut flagrant, „din considerente de tactică a anchetei”.

Ea a mai arătat că o parte din bani au fost găsiți asupra lui Sorin Oprescu, o parte la locuința acestuia și o parte la un martor din dosar.

Cu ocazia emiterii mandatului de arestare, instanța a verificat toate activitățile procesuale și procedurale desfășurate de procurori, care au respectat toate dispozițiile legale, a mai spus șefa DNA.

La întrebările jurnaliștilor, Kovesi a precizat că fiul lui Oprescu nu are, pâna in acest moment, calitatea de învinuit sau altă calitate.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reținut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puțin înainte de miezul nopții, magistrații Tribunalului București au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliției Capitalei. Decizia nu este definitivă și a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel București.

Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei ar fi primit, sâmbătă seară, de la șeful unei instituții din subordine, 25.000 de euro, bani ce proveneau de la patru denunțători.

Potrivit unor surse judiciare, persoana care i-a adus banii ar fi șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa. Acesta a fost arestat la domiciliu, luni, de Tribunalul București.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, sâmbătă noapte, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii primiți ca mită, au mai spus sursele citate.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din București un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

În acest dosar au mai fost arestați, luni, de Tribunalul București, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae și Florin Șupeală, director general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanța a dispus și luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, și pentru Romeo Albu.

Autor

Citește și