Oprescu: Așa-zisa migrație de la un partid la altul este o falsă problemă
„Așa-zisa migrație de la un partid la altul este o falsă problemă. De fapt, este vorba despre conștiința individuală și chiar obrazul celui ales, de cum se uită el în ochii celor care l-au trimis în funcție. Indiferent că ești primar, consilier local sau județean, răspunzi în fața propriilor alegători. Asta este cel mai grav: în această dispută nu este luat în considerare alegătorul, care pierde cel mai mult”, a spus, vineri, Sorin Oprescu, într-o declarație politică făcută în contextul disputei publice privind ordonanța ce permite migrația aleșilor locali.
Potrivit primarului general, la nivelul Capitalei, ziua de vineri a confirmat toate afirmațiile de până acum, fiind menținută aceeași stare de haos, confuzie și dezbinare a legislativului orașului, o situație care blochează orice acțiune a Executivului Bucureștiului.
Sorin Oprescu a sugerat clasei politice acutale să analizeze ca primarii și președinții de consilii județene, odată aleși, să se suspende pe perioada mandatelor din cadrul partidelor din care aceștia fac parte.
„Sugerez clasei politice actuale să analizeze următoarea propunere: să ia în calcul ca primarii și președinții de consilii județene, odată aleși, să se suspende pe perioada mandatului din formațiunile politice care i-au propulsat. În felul acesta se poate asigura echidistanța”, a spus edilul Capitalei, care a apreciat că, la fel ca și președintele statului, care trebuie să fie președintele tuturor românilor, edilul sau alesul local din fruntea unei comunități trebuie să fie primarul tuturor cetățenilor.
Întrebat dacă a așteptat să fie adoptată ordonanța ce permite migrația aleșilor locali, în perspectiva unei posibile reașezări ale taberelor politice din CGMB, Oprescu a spus că nu avea de unde să știe ce urma să adopte Guvernul, el precizând că nu este informat de premier cu privire la actele normative pregătite la Palatul Victoria.
Pe de altă parte, referitor la situația din CGMB, Oprescu a arătat că invită toți consilierii generali la prima ședință ordinară a CGMB care va avea pe ordinea de zi numai proiecte de hotărâre ce vizează mersul orașului. „Dacă sunteți de bună-credință și interesați cu adevărat de problemele orașului și nu faceți numai demagogie politică, demonstrați acest lucru. Prima ocazie o veți avea la prima ședință ordinară în care voi pune pe ordinea de zi numai proiecte de hotărâre care vizează bunul mers al orașului”, a subliniat Sorin Oprescu.
Primarul general a explicat că nu a convocat ședință ordinară a CGMB în august pentru că nu avea de unde să știe care dintre proiectele municipalității vor fi sau nu atacate de instituția prefectului.
Ședința extraordinară a Consiliului Generală a Municipiului București (CGMB) programată pentru vineri, de la ora 12.00, nu a mai avut loc, în sală fiind prezenți 20 de consilieri generali care nu au putut asigura cvorumul.
Ședința extraordinară a CGMB a fost convocată de consilierii ACL, pe ordinea de zi aflându-se patru proiecte, printre care cel pentru aprobarea studiului de oportunitate privind reorganizarea Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice București (RADET) în societate și atribuirea directă către societatea nou creată a contractului de alimentare cu energie termică.
La prezența efectuată înaintea deschiderii ședinței au răspuns 20 de consilieri, neîntrunind cvorumul de 26 de consilieri.
Guvernul a adoptat joi o OUG prin care primarii, președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni, precum și candidații declarați supleanți vor avea la dispoziție 45 de zile pentru a-și exprima în scris opțiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-și piardă funcția.