Prima pagină » Știri » Oprescu: Canalul Dunăre-București este un proiect vital pentru Capitală, care trebuie finalizat

Oprescu: Canalul Dunăre-București este un proiect vital pentru Capitală, care trebuie finalizat

Oprescu: Canalul Dunăre-București este un proiect vital pentru Capitală, care trebuie finalizat
Primarul general Sorin Oprescu a declarat, marți, la Viena, că proiectul Canalului Dunăre-București este unul vital pentru Capitală, care trebuie finalizat, arătând că Uniunea Europeană "este pregătită să-l introducă pe lista proiectelor prioritare ce urmează a fi cofinanțate".

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, marți, la Viena, că proiectul Canalului Dunăre-București este unul vital pentru Capitală, care trebuie finalizat, arătând că Uniunea Europeană „este pregătită să-l introducă pe lista proiectelor prioritare ce urmează a fi cofinanțate”.

Potrivit reprezentanților municipalității, în cea de-a doua zi a Conferinței Europene a Orașelor și Regiunilor Dunărene organizată în capitala Austriei, a fost adoptată cea de-a șasea Declarație a Conferinței și s-au purtat discuții despre domeniile pe care fiecare stat din bazinul hidrografic al Dunării trebuie să-l gestioneze, România coordonând trei domenii prioritare dintre cele 11 definite în cadrul Strategiei.

Astfel, țara noastră va dezvolta proiecte privind transportul pe ape interioare, proiecte în domeniul culturii și al turismului, dar și cele privind gestionarea riscurilor de mediu.

„Uniunea Europeană a lansat, în ultimii ani, două mari proiecte de cooperare regională pentru Europa Centrală și de Est, Strategia pentru Regiunea Dunării și Sinergia în Regiunea Mării Negre. România a stat la originea ambelor inițiative, ceea ce demonstrează faptul că suntem conștienți de potențialul enorm de cooperare și dezvoltare dintre aceste doua regiuni limitrofe. Cu toate acestea, cele doua inițiative nu vor fi implementate cu succes decât daca reușim să elaborăm și să finalizăm proiecte semnificative, în special în domeniile infrastructurii și planificării urbane”, a susținut, marți, primarul general al Capitalei, citat în comunicatul municipalității.

De asemenea, edilul-șef a vorbit și despre oportunitatea finalizării canalului Dunăre-București, „un proiect vital pentru Capitală”, pe care Uniunea Europeană „este pregătită să-l introducă pe lista proiectelor prioritare ce urmează a fi cofinanțate”.

În urmă cu o zi, primarul general Sorin Oprescu a declarat, la același eveniment, că este extrem de important ca Bucureștiul să devină capitală la Dunăre, jucând totodată un rol central în atingerea obiectivelor de cooperare regională ale Uniunii Europene.

Cu același prilej, Oprescu a precizat că municipalitatea bucureșteană își doreste și este în măsură să finalizeze proiecte deja începute, dar și să demareze unele noi, care să genereze locuri de muncă și să ajute la dezvoltarea turismului.

La finalul conferinței, primarul general a propus ca următoarea Conferință Europeană a Orașelor și Regiunilor Dunărene să aibă loc la București, în octombrie 2013.

Tot luni, Sorin Oprescu s-a întâlnit cu Andreas Treichl, CEO al Erste Group, și cu Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen Bank International, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni, de municipalitatea bucureșteană.

În cadrul celor două întâlniri, edilul a ținut să se asigure că demersurile municipalității de a atrage finanțări pentru unele dintre proiectele aflate în derulare, respectiv inițierea unora noi, în contextul ajungerii la maturitate, în 2015, a împrumuturilor contractate de administrația anterioară, vor fi privite cu toată seriozitatea și toată deschiderea de către două dintre cele mai puternice bănci ce acționează pe piața europeană.

În acest sens, se arată în comunicat, edilul-șef al Capitalei a ținut să transmită asigurările administrației pe care o conduce că, imediat ce municipalitatea își va fi definitivat strategia referitoare la viitoarea finanțare, aceasta va fi pusă la dispoziția tuturor celor interesați, procesul de selecție urmând să fie realizat în mod transparent și pe baza unui dialog competitiv. Cele doua întâlniri au avut loc după ce Consiliul General al Municipiului București a aprobat inițiativa primarului general de a contracta o finanțare de 800 de milioane de euro.

De asemenea, în cadrul unei întrevederi dintre reprezentanții Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale de la București și cei ai Uniunii Spitalelor din Viena, care a avut loc tot luni, s-a convenit încheierea unui protocol de colaborare pentru facilitarea accesului medicilor din spitalele administrate de municipalitatea bucureșteană la burse de perfecționare acordate gratuit de autoritățile vieneze.

Citește și