Oprescu îi suspecta pe Cămătari și pe fostul șofer, zis „Grenadă”, că ajută procurorii la anchetarea sa. „Și m-am dus pe fir, să văd de unde. Mă interesa foarte tare că …”
Anchetatorii au arătat, în documentele citate, că primarul Sorin Oprescu devenise suspicios și începuse să discute tot mai des cu unul dintre complicii săi, Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane din cadrul Primăriei Capitalei. Popa schimbase tabăra și a ajutat procurorii în anchetă, respectiv a purtat tehnică de înregistrare la întâlnirile cu Sorin Oprescu.
Astfel, în seara zilei de 2 septembrie, Sorin Oprescu a avut o întâlnire în biroul său cu Bogdan Popa, în care au dezbătut mai multe chestiuni, inclusiv o suspiciune a primarului conform căreia ar fi vizat de o anchetă. Discuția a fost înregistrată ambiental de anchetatori și din ea reiese că Oprescu îl suspecta pe fostul său șofer, făcând o legătură și cu Cămătarii, cu care Cristian Stanca ar fi pieten și rudă prin alianță.
„La discuția ce a urmat între Bogdan Cornel Popa și inculpatul Sorin Oprescu, cel din urmă i-a adus la cunoștință că a primit un mesaj de la Cristian Stanca, din care rezulta că acesta din urmă este speriat deoarece ar fi urmărit, fără a da însă mare importanță acestei senzații («El, sigur că nu! Ce-o fi văzut el …»). Inculpatul Sorin Oprescu și-a manifestat acest dezinteres deși a învederat că una dintre persoanele cu care avusese întâlnirea anterioară i-a comunicat că «Aveți grijă cu șoferul ăla!» deoarece «Da» … zice, «dar se pare că e …șoferu” este prieten cu Nuțu, ceva!», în timp ce Primarul ar fi răspuns că «Dom”ne, nu mai e șoferul meu! Între timp a devenit inspector!». Cu toate acestea, inculpatul Sorin Oprescu a avut grijă să transmită că, în ciuda neîncrederii în observațiile lui Cristian Stanca, mesajul său de bază rămâne acela că «Adică, în sensu” de a avea grijă!»”, se arată în documentele anchetatorilor DNA.
Ulterior, Sorin Oprescu ar fi făcut verificări, care i-ar fi confirmat suspiciunile.
„Prima dată am crezut că este legată de Cămătari, pentru că am văzut ce s-a întâmplat (membri ai clanului Cămătaru au fost reținuți atunci pentru scandal la Curtea de Apel București, n.r.). Și, bineînțeles, probabil, să vadă ăștia ce … Într-adevăr, i-au făcut o supraveghere de influență, în sens … Altfel nu …”, ar fi arătat Oprescu. Primarul, general, deși luase în calcul și posibilitatea ca Stanca să se înșele cu privire la măsurile de supraveghere, a făcut verificări: „Și m-am dus pe fir, să văd de unde. Mă interesa foarte tare că …”, „Idiotul ăla, n-am cum să-i spun altfel, vorbește prostii, atenție, vorbește prostii. Ăla care l-a lăsat el în locul lui, care a fost nu știu, nu știu nimic. Deci a fost unul, care l-ați lăsat deoparte cât a fost Grenadă, dar Grenadă s-a înțeles cu el. Și el acum așa prezintă: «Eu m-am înțeles cu Grenadă!», «Dar nu, dar nu, că uite, dom”le, tre” să fac ce-mi spune directorul pentru că directorul e prieten cu domnul primar și domnul primar hotărăște!», și de aici a-nceput să mănânce căcat. Adică ce căcat? Adică tot ce o mai fi scăpat și Grenadă, în glumă sau nu știu ce din-astea. Deci nici nu știu cine (expresie obscenă) e ăsta, nici nu știu cine e …”.
Procurorii notează în documentele citate că aspectul infracțional al activității desfășurate de Oprescu, Stanca și Popa, vizibil și în comportamentul primarului la întâlnirea anterioară, a fost confirmat de acesta pe parcursul discuției, când a arătat: „… dar din ce mi-a transmis el a fost, de-aia m-am gândit imediat la Cămătari, nu la … Am zis dom”le, rețea, chestii, ăsta a fost servitoare la ăla în casă”, „Și-am zis «Bă, hai că omul vrea să ne ferească pe noi», să nu zică că cine știe ce ai făcut, că nici n-ai nimic și după aia te ia de fraier că de-asta, că «Bă, dar ce-i iubirea asta?»”.
Ultima dintre expresii, arată anchetatorii, „reprezintă o raționalizare de către inculpatul Oprescu a modului în care este percepută, din exterior, relația foarte strânsă între cei trei, precum și exprimarea clară a intenției de ascundere a acestei relații pe parcursul supravegherii”.
Sorin Oprescu a fost suspendat din funcția de primar general al Capitalei, marți, după decizia definitivă de arestare preventivă. Consiliul General al Municipiului București l-a desemnat pe Ștefănel Marin (UNPR) în funcția de primar interimar.
Edilul șef al Capitalei a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul București, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, care îl acuză de luare de mită.
Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu și judecată în 14 septembrie la Curtea de Apel București, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Magistratul a menținut decizia din 6 septembrie a Tribunalului București, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv.
Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susținând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere, a primit de la primul suma de 25.000 euro din 60.000 euro ceruți de cei doi pentru edil, de la patru persoane care ulterior l-au denunțat.
Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că persoana care i-a dus banii lui Sorin Oprescu ar fi șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.
În acest dosar au mai fost arestați, în 7 septembrie, de Tribunalul București, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae și Florin Șupeală, directorul general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și omul de afaceri Claudiu Bengalici.
Instanța a dispus și luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, și pentru Romeo Albu.
Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, ar fi cel care cerea și intermedia mita între firmele care doreau contracte din partea instituțiilor publice conduse de el, iar banii ar fi fost împărțiți între el, primarul Sorin Oprescu și directorul economic din Primărie, conform anchetatorilor.
„Executantul păstra pentru sine între 30 și 33 la sută din profitul brut, diferența de profit reprezenta mită și/sau preț al influenței, după caz, având trei destinații: 10 la sută din valoarea contractului pentru Oprescu Sorin Mircea, ca primar al municipiului București (Primarul), 5 la sută din valoarea contractului pentru Constantinescu Mircea Octavian, director economic în cadrul aparatului primarului municipiului București (Directorul economic), iar restul era mita pentru Popa Bogdan Cornel, director la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului în perioada 2013-ianuarie 2014 și la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane în perioada ianuarie 2014-prezent”, au arătat procurorii.