Prima pagină » Știri » Oprescu: Pensionarii să meargă la cățeii pensionari; câinii nu trebuie să mai umble liberi pe stradă

Oprescu: Pensionarii să meargă la cățeii pensionari; câinii nu trebuie să mai umble liberi pe stradă

Oprescu: Pensionarii să meargă la cățeii pensionari; câinii nu trebuie să mai umble liberi pe stradă
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a comentat miercuri proiectul ce prevede, printre altele, amendarea celor care hrănesc câinii vagabonzi spunând că locul acestei categorii de animale nu este pe stradă, unde se asociază în haite, și că pensionarii "să meargă la cățeii pensionari".

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a comentat miercuri proiectul ce prevede, printre altele, amendarea celor care hrănesc câinii vagabonzi spunând că locul acestei categorii de animale nu este pe stradă, unde se asociază în haite, și că pensionarii „să meargă la cățeii pensionari”.

„Pensionarii să mergă la cățeii pensionari. Cei care sunt tineri (câinii – n.r.) și pot fi adoptați să mergă în spațiile speciale. Oricum, să nu mai umble liberi pe stradă, să se asocieze în haite. Ne întărim pruterea de a-i seriliza și de a-i îngriji. Și celelalte sectoare ar trebui să se preocupe de adăposturi, dar nu oricum și nu oriunde”, a declarat edilul șef al Capitalei.

Oprescu a ținut să sublinieze că proiectul municipalității răspunde dorințelor bucureștenilor. „Aceste proiect vine în întâmpinarea a ceea ce vă doriți și dumneavoastră și orice locuitor sau trecător prin Capitală, și anume câinii să nu mai muște pe absolut nimeni”, a mai spus primarul general.

Persoanele care hrănesc câinii fără stăpân ar putea fi amendate cu până la 5.000 de lei, potrivit unei prevederi care va fi introdusă în proiectul de modificare a hotărârii din 2009 privind controlul reproducției câinilor în Capitală, spune coordonatorul de proiect al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu.

Decizia introducerii unei măsuri sancționatorii a fost luată în urma comentariilor și propunerilor făcute de cetățeni la proiectul pentru modificarea Hotărârii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducției câinilor în Municipiul București, în perioada în care acesta s-a aflat în dezbatere publică, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, coordonatorul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu.

„Nu urmărim să amendăm un copil care aruncă un biscuite unui câine pe stradă. Urmărim să reducem numărul agresiunilor câinilor fără stăpân îndreptate către cetățeni”, a mai spus Băncescu.

Proiectului de hotărâre a Consiliului General al Municipiului București care modifică HCGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducției câinilor în Municipiul București s-a aflat în dezbatere publică până la 30 aprilie și urmează să fie supus aprobării consilierilor municipali într-o ședință viitoare.

Printre modificările propuse se regăsește și obligativitatea posesorilor de câini în vârstă de peste șase luni din Capitală de a-i steriliza în termen de un an de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Excepție de la această prevedere vor face câinii utilitari și de vânătoare care sunt înregistrați la Asociația Chinologică Metropolitană București, dar și câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naționale și ai Ministerului Afacerilor Interne, precum și câinii a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterilizare, acest lucru urmând să fie confirmat prin semnătura și parafa medicului veterinar.

Proiectul mai stabilește că persoanele fizice și juridice, dar și ONG-urile care dețin câini în vârstă de peste patru luni în municipiul București sunt obligate să-i înregistreze la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, din cadrul Primăriei Capitalei, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, prin microciparea lor și completarea unui formular. Excepție vor face, de asemenea, câinii utilitari și de vânătoare care sunt înregistrați la Asociația Chinologică Metropolitană București și câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naționale și ai Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul, în forma în care a fost supus dezbaterii publice, nu stabilea însă și aplicarea unor sancțiuni pentru cei care încalcă aceste prevederi sau vreo formă de control privind respectarea acestora.

Pe de altă parte, persoanele juridice, instituțiile și ONG-urile care capturează, adăpostesc, transportă, sterilizează, identifică și adoptă câini fără deținător din Capitală vor avea obligația de a comunica reprezentanților ASPA, lunar, toate informațiile aferente acestei activități, în caz contrar fiind sancționați cu o amendă de 2.000 de lei.

De asemenea, agenții economici care solicită prestări de servicii către reprezentanții municipalității vor plăti câte 70 de lei pentru capturarea și sterlizarea unui câine, 20 de lei pentru identificarea și înregistrarea acestuia în baza de date și 10 lei pentru vaccinul antirabic.

Potrivit reprezentanților municipalității, modificarea Hotărârii nr. 243/ 2009 este necesară întrucât studiile din teren arată că aproximativ 30 la sută dintre câinii fără stăpâni din Capitală provin din „abandon privat”, adică pui proveniți din „monte accidentale” sau câini ai căror deținători nu-i mai doresc.

Tot acest proiect stabilește și faptul că persoanele fizice și juridice care adoptă un câine dintr-unul din adăposturile municipalității bucureștene vor fi nevoite să achite o taxă de 170 de lei, în timp ce pentru ONG-uri adopția va rămâne gratuită.

În plus, câinii vor putea fi adoptați numai de către cei care fac dovada condițiilor de cazare, hrană și asistență medicală.Noile prevederi au în vedere și ca persoanele fizice și juridice sau ONG-urile care abandonează câini să nu mai aibă dreptul să adopte alte animale pe o perioadă de un an.

Totodată, conform proiectului, reteritorializarea câinilor neadoptați poate fi făcută în același loc de unde au fost capturați numai după sterilizare, vaccinare, deparazitare și microcipare, fiind interzisă reintroducerea patrupedelor în parcuri, piețe, spitale, școli sau obiective de interes turistic.

Citește și