Oprescu rămâne în AREST încă 30 de zile
Tribunalul București a admis propunerea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de prelungire cu 30 de zile a mandatului de arestare preventivă a lui Sorin Oprescu.
Instanța a dispus și prelungirea arestului preventiv pentru Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae și Florin Șupeală, directorul general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și pentru omul de afaceri Claudiu Bengalici.
De asemenea, Tribunalul București a decis ca Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor și Romeo Albu să rămână în arest al domiciliu încă 30 de zile.
Decizia nu este definitivă, ci poate fi contestată atât de edilul suspendat al Capitalei, cât și de ceilalți șapte inculpați din dosar.
Tribunalul București a dezbătut, miercuri, cererea procurorilor DNA de prelungire a măsurilor preventive în cazul lui Sorin Oprescu și a complicilor săi.
Viorel Mocanu, unul dintre avocații edilului suspendat al Capitalei, a declarat, miercuri, la Tribunalul București, după judecarea propunerii procurorilor de prelungire a arestului preventiv în cazul primarului suspendat, că este posibil ca acesta să fie internat din nou, în condițiile în care medicii au constatat o agravare a bolilor existente și au depistat afecțiuni noi.
„El a cerut externarea (din Spitalul Universitar de Urgență București – n.r.) pentru că raportul privind analizele este astăzi gata. Contrar spuselor dumneavoastră, care zic că este sănătos, ceea ce știm noi este total opus. Și urmează un alt set de investigații. Starea de sănătate a fost degradată în ultimele 15 zile în arestul central și urmează a se da o soluție și a se decide și în baza acestui raport, care astăzi este definitivat”, a arătat Mocanu, răspunzând unei întrebări privind necesitatea reinternării lui Oprescu.
Avocatul a mai susținut că referatul procurorilor prin care se cere prelungirea arestării preventive este eliptic și nu se mai impune această măsură.
Viorel Mocanu a mai spus că Sorin Oprescu a dorit să fie externat pentru a putea fi prezent în sala de judecată, miercuri, ca să își poată susține cauza.
„În sală, încă o dată, și-a susținut nevinovăția și a arătat că dorește să fie liber ca să lupte cu arme egale atât cu Ministerul Public, cât și cu inculpatul denunțător Popa”, a mai arătat Mocanu.
Sorin Oprescu a fost readus, marți, în Arestul Poliției Capitalei, după ce a fost internat timp de patru zile la Spitalul Universitar de Urgență, pentru investigații medicale și pentru efectuarea unei coronarografii.
Oprescu a fost dus sâmbătă la spital, după ce avocații acestuia au solicitat să fie supus unor investigații întrucât suferă de diabet și are probleme cardiace, care s-au accentuat în urma arestării acestuia. În urma investigațiilor, medicii de la Spitalul Universitar au stabilit că bolile de care suferă nu impun menținerea lui Oprescu în unitatea sanitară, la coronarografie nefiind găsite probleme foarte grave, care să nu poată fi tratate în unitatea de arest.
Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul București, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, care îl acuză de luare de mită. Curtea de Apel București a menținut, în 14 septembrie, decizia Tribunalului București, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv și fiind suspendat din funcție, din 15 septembrie.
Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susținând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, și cu fostul său șofer Cristian Stanca, zis „Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruți de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea și Octavian Alin Petroi, denunțători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susțin anchetatorii.
În acest dosar au mai fost arestați, în 7 septembrie, de Tribunalul București, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae și Florin Șupeală, directorul general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și omul de afaceri Claudiu Bengalici.
Instanța a dispus și luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administrației Cimitirelor, și pentru Romeo Albu.
Săptămâna trecută, Sorin Oprescu a cerut, prin avocații săi, să îi fie înlocuită măsura arestului preventiv cu controlul judiciar sau arestul la domiciliu, însă solicitarea a fost respinsă de Tribunalul București în 25 septembrie.
Decizia a fost contestată de Oprescu la Curtea de Apel București, care va stabili definitiv dacă cererea primarului suspendat va fi admisă sau respinsă.
Avocatul Alexandru Chiciu a declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru genul de fapte de care este acuzat Oprescu măsura arestului preventiv este una severă, care ar trebui aplicată doar în cauzele care vizează fapte de violență.
Avocații lui Sorin Oprescu cer DNA confruntarea primarului suspendat al Capitalei cu Bogdan Popa, șeful de la Administrația Cimitirelor, dar și audierea unor martori propuși de apărare și depunerea unor înscrisuri suplimentare la dosarul de corupție.