„Marți, la Curtea de Apel București, se va decide dacă bucureștenii își vor primi înapoi terenul pe care Carol I li l-a lăsat moștenire. Lupta împotriva ilegalităților comise de diferite persoane pe spațiul verde al Capitalei am început-o din primul mandat al meu, multe terase ilegale au fost demolate în locul lor fiind amenajate locuri de joacă pentru copii. Sper ca marți Curtea de Apel București să facă dreptate, luând în calcul documentele pe care le-am depus la dosar, de-a lungul anilor, care atestă faptul că terenul respectiv este domeniu public”, a declarat, joi, Sorin Oprescu.
Primarul a explicat că, în 1999, printr-un ordin al ministrului Tineretului și Sportului de atunci, Crin Antonescu, Biroul de Turism și Tranzacții S.A (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului în suprafață de șapte hectare din Parcul Herăstrău.
„Acest lucru în condițiile în care spațiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zonă declarată monument istoric. În 2002, reprezentanții Clubului de yahting sportiv Sportul Studențesc, singurii care au reușit să-și desfășoare, cu greu, activitatea sportivă pe acest teren, au dat în judecată BTT și Ministerul Tineretului și Sportului”, a mai spus primarul Capitalei arătând că la sfârsitul anului 2008 Tribunalul București – Secția a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum și nulitatea contractului de vânzare-cumpărare.
Ulterior, BTT și SC Domino Impex SRL au făcut recurs. Din 2009, Primăria Municipiului București a intrat în proces alături de Clubul de yahting Sportul Studențesc, având calitatea de intervenient accesoriu, instanța admițând cererea municipalitătii de a-și apăra un teren care-i aparținea încă de pe vremea lui Carol I. Regele Carol I a despăgubit atunci toate persoanele care dețineau terenuri în zonă, parcul fiind trecut în domeniul public al statului, a mai explicat Oprescu.
„Imediat după ce am ajuns cu ei la Tribunal, au început și presiunile, amenințările. Ne-au trimis controale după controale, ne-au spus că ne dau la schimb un alt spațiu, ce nu aparținea de ei. Noi avem acte clare, care dovedesc faptul că acest teren este domeniu public și nu poate fi înstrăinat. Chiar și instanța ne-a dat dreptate și au rămas puțin surprinși de câte documente le-am pus la dispoziție”, a declarat Liviu Doară, antrenor de iahting la Clubul Sportul Studențesc (CSS).
Dacă marți, 17 februarie, Curtea de Apel va da câștig de cauză Primăriei Municipiului București și celor de la Clubul Sportiv Studențesc, automat cei 70.000 de metri pătrați din Herăstrău vor reveni în administrarea municipalității.