Prima pagină » Știri » Oprescu, ultimul de pe lista primarilor din București, cercetați de DNA pentru luare de mită

Oprescu, ultimul de pe lista primarilor din București, cercetați de DNA pentru luare de mită

Oprescu, ultimul de pe lista primarilor din București, cercetați de DNA pentru luare de mită
Sorin Oprescu a devenit primul primar general al Capitalei reținut de DNA, fiind cercetat pentru luare de mită, în timp ce alți doi primari de sectoare, Andrei Chiliman și Marian Vanghelie, sunt cercetați pentru corupție și acuzați de luare de mită și abuz în serviciu.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reținut de DNA, sâmbătă noapte, pentru luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro de la patru denunțători. Primarul ar fi primit cei 25.000 de euro sâmbătă de la șeful unei instituții din primărie, care ar fi intermediat mita.

„În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București”, se arată în ordonanța de reținere a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Conform documentului citat, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită. Un procent de 10% din valoarea contractului ar fi fost cerută pentru Sorin Oprescu.

„Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar”, mai arată anchetatorii.

Problemele de la Primăria Capitalei au început în iunie, când Solomon Wigler, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, suspendat din funcție, a fost trimis în judecată, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 204.000 de euro pentru intervenții în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri. La fel ca Sorin Oprescu, Solomon Wigler a fost prins în flagrant de procurorii anticorupție, în timp ce primea cei 25.000 de euro.

Marian Vanghelie, trimis în judecată pentru corupție

Acuzații similare i-au fost aduse și primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie. Acesta a fost arestat preventiv în data de 14 martie, fiind ulterior suspendat din funcție de către prefect. În luna iulie, a fost eliberat din arest și plasat în arest la domiciliu. Marian Vanghelie este trimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani, unele fapte fiind săvârșite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte. Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a cerut și a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un „comision” de 20% din încasări.

„Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, conform procurorilor anticorupție.

Andrei Chiliman, cercetat pentru corupție

Și Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, este acuzat de fapte similare. El este în acest moment suspendat din funcție, primind interdicție de a se ocupa de probleme Primăriei Sectorului 1 atâta timp cât se află sub control judiciar. Măsura a fost dispusă în luna iunie, într-un dosar în care este cercetat alături de Vlad Moisescu și Ion Brad. Anchetatorii susțin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracțional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman și Ion Brad, urmărind „comiterea unor fapte de corupție care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10 și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică și pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1”.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obținute de MEDIAFAX, Vlad Moisescu ar fi fost creierul acestui mod de operare, iar Ioana Costescu, care îi respecta cu strictețe „ordinele”, le impunea funcționarilor Primăriei Sectorului 1 și controla modul în care aceștia le execută, motiv pentru care „toți funcționarii primăriei o știau de frică”. Totodată, Ioana Costescu ar fi reprezentat interfața lui Moisescu în relațiile cu reprezentanții firmelor care aveau contracte cu Primăria și care trebuiau să remită cei 10-15% ceruți din banii încasați din contractele atribuite ilegal.

Banii primiți de la reprezentanții firmelor cărora li se atribuiau preferențial contractele ar fi fost împărțiți, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu și Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferența de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

Cristian Poteraș, primul primar din București condamnat definitiv pentru corupție

Probleme în justiție sunt și pentru un fost primar al Sectorului 6, Cristian Poteraș. Acesta a fost condamnat la opt ani de închisoare, în dosarul de abuz în serviciu privind eliberarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel București, după ce Judecătoria Sectorului 6 l-a achitat.

În martie 2011, Cristian Poteraș, pe atunci primar al sectorului 6 și președinte al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 București, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru abuz în serviciu. Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2006, Cristian Poteraș, Gheorghe Floricică, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu și Dorina Piftor, în calitate de funcționari publici în cadrul Primăriei Sectorului 6 București și de membri în cadrul Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, nu și-au respectat atribuțiile de serviciu referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, ceea ce a condus la eliberarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a șase titluri de proprietate pentru suprafața totală de 119.647,64 mp teren intravilan situat în municipiul București, cu o valoare de piață, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).

Citește și