Oprișan: Mă îndoiesc că Iohannis a trecut numele meu acolo. Cred că a fost trecut de un consilier
Reacția social-democratului vine după ce Klaus Iohannis, prin purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi, a criticat OUG dată de Guvern pentru alegerea șefilor de consilii județene. Președintele Iohannis a transmis că schimbarea legii electorale făcute prin ordonanță e de fapt o concesie pe care premierul vrea s-o facă în fața baronilor PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul.
„În România nu există numai poporul PSD. Există și poporul PNL, USR, dar dincolo de toate celelalte există un singur popor, poporul român, atunci decizia luată de Guvern azi era necesară. Poate domnia sa a auitat că acest lucru a fost în 2008. Președinții CJ au fost aleși atunci prin vot uninominal. Eu cred că modificând legea, la vremea respectică, eu am și acuzat acest lucru a fost în înețelgere dezastruoasă între PSD și PNL, tocmai pentru ca șefii de partide să poată dispune cum vor ei de șefii CJ”, a afirmat Marian Oprișan, luni, la Antena 3.
El a adăugat că era necesară adoptarea unei OUG, în condițiile în care Comisia de la Veneția a interzis și recomandat ca legislația în domeniu să nu fie modificată cu un an înainte desfășurării alegerilor locale.
„Atunci, sigur că la solicitarea UNCJR, Guvernul, prin hotărâre a Adunării General a Uniunii, decizia a fost majoritată, iar toți președinții de CJ de la PNL au fost de acord cu această solicitare a fost trimisă Guvernului. Acest lucru e urgent datorită faptului că cei de la Comisia de la Veneția, la care ne tot face trimitere președintele Klaus Werner Iohannis, interzice și recomandă cu tărie să nu modifică legea autorităților locale cu un an înainte de desfășurarea lor, aceasta fiind urgența pentru care Guvernul s-a grăbit să modifice această lege. Nu se mai face niciun troc, nu se mai dau bani, nu mai sunt acte de corupție în alegerea președinților de CJ, ci cetățenii au dreptul să îi aleagă prin vot secret”, a completat liderul PSD Vrancea.
Întrebat de ce a fost nominalizat de șeful statului ca fiind printre baronii locali pe care vrea să îi mulțumească premierul, Marian Oprișan a răspuns: „Probabil că eu sunt președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, dar poate fi și un semnal, sunt una dintre figurile mai emblematice ale PSD și eu știu poate ne calcă niște instituții în perioada următoare. Nu, nu am niciun semnal. Eu nu vorbesc despre justiție în acest moment, pentru că instituții mai sunt. Mai este și ANI, mai sunt tot felul de instituții. Eu chiar mă îndoiesc că domnia sa Iohannis a trecut numele meu acolo. Eu cred că a fost trecut acolo de un consilier”.
Președintele Klaus Iohannis a criticat, luni, OUG adoptată de Guvern, pentru alegerea șefilor de consilii județene.
Purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, a mai transmis că președintele de consiliu județean nu e consacrat prin Constituție ca autoritate a administrației publice și nu e necesară alegerea sa prin vot directă.
„În mod evident, dacă se va schimba legislația în sensul enunțat de premier, vor fi favorizați acei președinți de consilii aflați în prezent în funcții. Adică domnii Marian Oprișan, Dumitru Buzatu și Ionel Arsene. Acești baroni PSD, panicați de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să își securizeze funcțiile, în ciuda voinței românilor. Așa ceva nu poate fi acceptat!”, a declarat Dobrovolschi.
Executivul a modificat, prin ordonanță de urgență, legislația pentru a reveni la votul uninominal la alegerea președinților de Consilii Județene.