ORA DE IARNĂ 2017. În această noapte s-a schimbat ora. Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă
ORA DE IARNĂ 2017. În noaptea de sâmbătă spre duminică se schimbă ora, mai exact ceasurile se dau înapoi cu 60 de minute la ora 4.00 dimineața, ziua de duminică 29 octombrie devenind astfel cea mai lungă zi din an. Trecerea la ora de iarnă are loc în fiecare an în ultima duminică din luna octombie, în 2017 în noapte dinspre 28 spre 29 octombrie. Schimbarea orei este o convenție stabilită pentru a beneficia de cât mai multă lumină în zilele de vară. Potrivit astronomilor, ca regulă, ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie și ultima duminică din octombrie. Astfel, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
ORA DE IARNĂ 2017. Schimbarea orei, de două ori pe an, adică trecerea de la ora de iarnă la ora de vară, și invers, a fost stabilită pentru a beneficia de cat mai multa lumina naturală în lunile de pe perioada verii, schimbarea orei făcându-se în preajma echinocțiilor de primavară și de toamnă. Ideea trecerii la ora de vară îi aparține lui Benjamin Franklin, însă în timpul Primului Război Mondial a apărut pentru prima oară necesitatea introducerii orei de vară, pentru a diminua consumul de cărbune, Austro-Ungaria și Germania fiind primele țări care au recurs la conceptul schimbării orei, în 1917.
ORA DE IARNĂ 2017. În România, ora de vară a fost introdusă în 1932, acest sistem funcționând până în 1940, când țara noastră a renunțat la schimbare. Asta până în anul 1979 când România a semnat Convenția fusurilor orare. În 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în țările Uniunii Europene. În 1996, ținând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.
ORA DE IARNĂ 2017. Când și cum se schimbă ora? Conform Convenției fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pămînt același minut și aceeași secundă, iar diferențele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 și a Europei Orientale – ora fusului 2. România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie și martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”. Nu toate țările folosesc în acest moment ora de vară, ci doar 70 de state din întreaga lume. De asemenea, trecerea la ora de iarnă nu are loc simultan în toate țările din cauza diferenței de fus.
ORA DE IARNĂ 2017. Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare. Trenurile de călători vor pleca din gări (stațiile din care se formează) după ora oficială de vară până în noaptea de 28/29 octombrie 2017 ora 4 AM, care devine ora 3 AM.
„În noaptea 28/29 octombrie 2017, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din stațiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulație după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în stațiile din parcurs stabilite, unde vor staționa până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanță scurtă până la stația finală își vor continua mersul până la destinație”, precizează CFR Călători.
ORA DE IARNĂ 2017. Având în vedere că și în țările vecine trecerea la ora Europei Orientale se face tot duminică, 29 octombrie 2017 între stațiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orele din mersul de tren în vigoare.
ORA DE IARNĂ 2017. Deși este mai puțin nefastă în termeni de tulburări ale somnului decât trecerea la ora de vară, când noaptea devine mai scurtă cu o oră, schimbarea orei este resimțită mai ales la persoanele mai fragile, precum copiii și bătrânii, relatează ziarul online ladepeche.fr.Trecerea și adaptarea la ora de iarnă nu este prea ușoară. Schimbarea orei creează senzatia de oboseală și irascibilitate, accentueaza stările de depresie sau crește stresul și anxietatea din cauza întunericului și a frigului. Persoanele cărora le place rutina sunt cele mai stresate, pentru că trecerea la ora de iarnă le dă peste cap obiceiurile zilnice. În schimb, persoanele care se adaptează mai repede la schimbări își continuă activitățile normal, fără să fie afectate în vreun fel de faptul că ora se dă înapoi.
ORA DE IARNĂ 2017. Schimbarea orei poate acea efecte și asupra sănătății, perturbările pot tulbura nu doar somnul, ci pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea și stările de dispoziție. Pentru a diminua efectele cât mai mult, specialiștii fac câteva recomandări pentru a trece cu bine la ora de iarnă. Între acestea, reglarea ceasului în ajun. Persoanele supuse stresului pot simți o stare de angoasă ca urmare a posibilității de a uita să schimbe ora și mai ales de faptul că trebuie să regleze ora la toate echipamentele electronice. Deși majoritatea aparatelor (computere, televizoare, DVD) se reglează automat, ceasurile trebuie reglate manual și este bine să se facă cu anticipație. A schimba ora în ajun prezintă avantajul de a obișnui organismul înainte de a se produce schimbarea. O altă recomandare este de a merge la culcare cu o oră mai târziu sâmbătă seara. În acest fel, numărând aceleași ore de somn, trezirea de dimineață se va face la o oră considerată ca obișnuită.
ORA DE IARNĂ 2017. Specialiștii sfătuiesc totuși să nu se lenevească prea mult duminică în pat. Dacă dormim prea mult, riscăm ca duminică seară să nu ne fie somn la ora când trebuie să mergem la culcare. Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoțită eventual de o senzație de disconfort și chiar de dureri de cap. Pentru a depăși această stare este nevoie de multă odihnă și de necesitatea de a adopta un ritm de viață (muncă, ore de masă și de culcare) ce corespunde trecerii la noua oră. Simptomele vor trece în câteva zile sau în maximum câteva săptămâni.
ORA DE IARNĂ 2017. Potrivit Institutului belgian pentru Securitate Rutieră (IBSR), numărul accidentelor ce implică pietoni crește cu 28% în această perioadă. Odată cu trecerea la ora de iarnă se întunecă mai devreme și vizibilitatea conducătorilor auto este redusă. „Trecerea la ora de iarnă este începutul unei perioade de risc. Din octombrie până în noiembrie, numărul accidentelor în care sunt implicați pietoni crește cu 28% în timpul orelor de vârf de seară”, spune IBSR. Prin urmare, această autoritate le cere pietonilor și în primul rând șoferilor să fie foarte atenți.
ORA DE IARNĂ 2017. Deci, nu uitați, în această noapte se schimbă ora, dați ceasurile înapoi și dormiți mai mult.