Ora de religie, de la „e necesară, educă”, la „nu sunt mulțumită, li se spune că Moș Crăciun nu există”

Ora de religie, de la e necesară, educă, la nu sunt mulțumită, li se spune că Moș Crăciun nu există
Publicat: 09/03/2015, 11:41
Actualizat: 09/03/2015, 19:00

Participarea în continuare a elevilor la ora de Religie a fost alegerea a aproape 90 la sută dintre părinți, după ce Curtea Constituțională a decis că trebuie să depună o cerere cei care vor să mai urmeze acest curs.

Părinții, dar și bunicii care îi mai duc și îi iau de la școală pe cei mici, sunt de acord că este necesar ca religia să facă parte din educația copiilor, chiar dacă nu sunt toți mulțumiți de profesori sau de ce le spun aceștia copiilor.

„Nu știu maică-sa ce-a făcut, dar mi se pare normal să facă Religie. Nu mai stai să faci cu ei acasă, să-i înveți o rugăciune. Eu mai stau de vorbă cu ea și îi povestesc de Dumnezeu și zice: «Mamaie, știu»”, spune bunica unei fetițe din clasa a II-a, de la o școală din cartierul Berceni din Capitală.

O altă bunică o laudă pe profesoara de Religie, care „e comunicativă, creativă” și „o iubesc copiii”.

„Religia nu-i îndoctrinare, e ceea ce trebuie să știe orice om. Îi educă. Nu contest că s-ar putea să fie cadre didactice care nu știu să îi învețe. Dacă îl sperii pe copil și transformi credința în pedeapsă, nu-i normal”, completează aceasta.

Mama unui alt elev de la aceeași școală admite că profesoara de Religie de la clasa acestuia „cam țipă la ei, dar e ok”. Alături de ea, o altă mămică spune că „este o porcărie că au scos ora de religie”.

O altă mamă, al cărei băiețel este în clasa pregătitoare, spune că „de plăcut, trebuie să-i placă” religia. „Nu cred că încă pot alege, trebuie un pic ghidați”, continuă femeia.

O altă femeie spune că și-a înscris băiețelul, dar se declară nemulțumită de unele lucruri învățate de acesta la ora de Religie. „Nu sunt mulțumită de ce fac la oră. Li s-a spus în clasa I că Moș Crăciun nu există. Asta e problema părinților”, spune mama băiețelului.

Un bunic este de părere că ora de religie este benefică pentru copii, că „dacă n-au un pic de teamă…”.

„E o chestie sănătoasă. La ce se întâmplă în școală acuma… E nenorocire”, spune și o bunică.

În schimb, tatăl a doi băieți, unul în clasa pregătitoarea și celălalt în clasa a V-a, se gândește să nu-l mai înscrie pe cel mare la ora de Religie. „Profesoara e foarte agresivă, nu prea are legătură cu credința. Al meu îmi zice că ar vrea ca profesorul de informatică să fie și de religie, că așa frumos le vorbește. Mulți zic că religia le crește media, dar mie mi se pare că îi scade media”, spune acesta. Alături de el, un alt tătic, spune că nu i se pare normal că se pun note la Religie.

„Chiar el a vrut și ne-am înscris deja”, spune mama unui băiețel din clasa a II-a. „E și doamna, așa, drăguță, i-a încântat. E și o problemă cu spațiul. Mulți părinți de-asta au optat”, completează ea.

O altă mamă spune că nu și-a înscris fetița din clasa a IV-a la ora de Religie, întrucât familia merge dintotdeauna la Biserica Baptistă de care aparține, pentru aceste învățături. Femeia mai spune că până acum a trebuit să facă cerere pentru ca fiica ei să nu fie prezentă la ora de religie de la școală, dar acest lucru nu o deranja. „Mi se pare mai complicat acum. Trebuie depuse mult mai multe cereri”, arată mama fetiței.

Întrebată ce face la ora de Religie, o elevă de clasa a II-a, de la o școală din zona Eroilor, spune că învață despre Dumnezeu, desenează și că „sunt lucruri ușoare”. Tatăl fetei spune că a și semnat o petiție pentru păstrarea orei de religie în școală.

„Îmi place foarte mult. Am învățat despre Sfântul Animalelor”, spune o altă fetiță, abia la clasa pregătitoare.

„Am făcut cerere și suntem pentru. Cred c-o să ajungă niște sălbatici copiii ăștia. Eu am crescut în comunism, fără oră de religie, și a trebuit să mă pregătesc în particular. Tre’ să știi, e ca istoria”, spune bunica unei fetițe, arătând că părinții pot să nu aibă nici ei cunoștințe de religie sau timp să le transmită copiilor astfel de informații.

O altă bunică consideră că „se procedează foarte bine” acum că se completeză cereri pentru copiii care vor să facă ora de religie. „Mă gândesc și la ceilalți. Faptul că este o opțiune este foarte bine. Depinde foarte mult de profesor”, arată femeia.

Trei elevi de la Liceul Goethe, de 13-14 ani, povestesc că acolo au posibilitatea să facă religie evanghelică, pe lângă cea ortodoxă. „Vine un preot de la Biserica Luterană și face cu noi gratis. E mai interactiv, mai frumos și e pe germană. Învățăm cum funcționa societatea înainte și după Hristos”, arată ei.

Aproape 90 la sută din totalul celor 2.366.086 de elevi eligibili au depus cereri pentru a putea participa la ora de Religie.

Înscrierea pentru participarea la ora de Religie este posibilă și după data de 6 martie, acest termen-limită pentru strângerea opțiunilor fiind stabilit pentru că în 9 martie se împlinesc cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale, spunea ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Cererile pentru participarea la ora de religie au fost necesare după ce Curtea Constituțională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educației naționale este neconstituțional. Articolul prevedea că sunt obligați să facă cerere elevii care nu vor să participe la ora de Religie.

Prin decizia CC, a deveni obligatorie cererea celor care vor să studieze disciplina. Decizia Curții Constituționale a devenit executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv luni 9 martie.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...