Ora de religie, de la „e necesară, educă”, la „nu sunt mulțumită, li se spune că Moș Crăciun nu există”

Ora de religie, de la e necesară, educă, la nu sunt mulțumită, li se spune că Moș Crăciun nu există
Publicat: 09/03/2015, 11:41
Actualizat: 09/03/2015, 19:00

Participarea în continuare a elevilor la ora de Religie a fost alegerea a aproape 90 la sută dintre părinți, după ce Curtea Constituțională a decis că trebuie să depună o cerere cei care vor să mai urmeze acest curs.

Părinții, dar și bunicii care îi mai duc și îi iau de la școală pe cei mici, sunt de acord că este necesar ca religia să facă parte din educația copiilor, chiar dacă nu sunt toți mulțumiți de profesori sau de ce le spun aceștia copiilor.

„Nu știu maică-sa ce-a făcut, dar mi se pare normal să facă Religie. Nu mai stai să faci cu ei acasă, să-i înveți o rugăciune. Eu mai stau de vorbă cu ea și îi povestesc de Dumnezeu și zice: «Mamaie, știu»”, spune bunica unei fetițe din clasa a II-a, de la o școală din cartierul Berceni din Capitală.

O altă bunică o laudă pe profesoara de Religie, care „e comunicativă, creativă” și „o iubesc copiii”.

„Religia nu-i îndoctrinare, e ceea ce trebuie să știe orice om. Îi educă. Nu contest că s-ar putea să fie cadre didactice care nu știu să îi învețe. Dacă îl sperii pe copil și transformi credința în pedeapsă, nu-i normal”, completează aceasta.

Mama unui alt elev de la aceeași școală admite că profesoara de Religie de la clasa acestuia „cam țipă la ei, dar e ok”. Alături de ea, o altă mămică spune că „este o porcărie că au scos ora de religie”.

O altă mamă, al cărei băiețel este în clasa pregătitoare, spune că „de plăcut, trebuie să-i placă” religia. „Nu cred că încă pot alege, trebuie un pic ghidați”, continuă femeia.

O altă femeie spune că și-a înscris băiețelul, dar se declară nemulțumită de unele lucruri învățate de acesta la ora de Religie. „Nu sunt mulțumită de ce fac la oră. Li s-a spus în clasa I că Moș Crăciun nu există. Asta e problema părinților”, spune mama băiețelului.

Un bunic este de părere că ora de religie este benefică pentru copii, că „dacă n-au un pic de teamă…”.

„E o chestie sănătoasă. La ce se întâmplă în școală acuma… E nenorocire”, spune și o bunică.

În schimb, tatăl a doi băieți, unul în clasa pregătitoarea și celălalt în clasa a V-a, se gândește să nu-l mai înscrie pe cel mare la ora de Religie. „Profesoara e foarte agresivă, nu prea are legătură cu credința. Al meu îmi zice că ar vrea ca profesorul de informatică să fie și de religie, că așa frumos le vorbește. Mulți zic că religia le crește media, dar mie mi se pare că îi scade media”, spune acesta. Alături de el, un alt tătic, spune că nu i se pare normal că se pun note la Religie.

„Chiar el a vrut și ne-am înscris deja”, spune mama unui băiețel din clasa a II-a. „E și doamna, așa, drăguță, i-a încântat. E și o problemă cu spațiul. Mulți părinți de-asta au optat”, completează ea.

O altă mamă spune că nu și-a înscris fetița din clasa a IV-a la ora de Religie, întrucât familia merge dintotdeauna la Biserica Baptistă de care aparține, pentru aceste învățături. Femeia mai spune că până acum a trebuit să facă cerere pentru ca fiica ei să nu fie prezentă la ora de religie de la școală, dar acest lucru nu o deranja. „Mi se pare mai complicat acum. Trebuie depuse mult mai multe cereri”, arată mama fetiței.

Întrebată ce face la ora de Religie, o elevă de clasa a II-a, de la o școală din zona Eroilor, spune că învață despre Dumnezeu, desenează și că „sunt lucruri ușoare”. Tatăl fetei spune că a și semnat o petiție pentru păstrarea orei de religie în școală.

„Îmi place foarte mult. Am învățat despre Sfântul Animalelor”, spune o altă fetiță, abia la clasa pregătitoare.

„Am făcut cerere și suntem pentru. Cred c-o să ajungă niște sălbatici copiii ăștia. Eu am crescut în comunism, fără oră de religie, și a trebuit să mă pregătesc în particular. Tre’ să știi, e ca istoria”, spune bunica unei fetițe, arătând că părinții pot să nu aibă nici ei cunoștințe de religie sau timp să le transmită copiilor astfel de informații.

O altă bunică consideră că „se procedează foarte bine” acum că se completeză cereri pentru copiii care vor să facă ora de religie. „Mă gândesc și la ceilalți. Faptul că este o opțiune este foarte bine. Depinde foarte mult de profesor”, arată femeia.

Trei elevi de la Liceul Goethe, de 13-14 ani, povestesc că acolo au posibilitatea să facă religie evanghelică, pe lângă cea ortodoxă. „Vine un preot de la Biserica Luterană și face cu noi gratis. E mai interactiv, mai frumos și e pe germană. Învățăm cum funcționa societatea înainte și după Hristos”, arată ei.

Aproape 90 la sută din totalul celor 2.366.086 de elevi eligibili au depus cereri pentru a putea participa la ora de Religie.

Înscrierea pentru participarea la ora de Religie este posibilă și după data de 6 martie, acest termen-limită pentru strângerea opțiunilor fiind stabilit pentru că în 9 martie se împlinesc cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale, spunea ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Cererile pentru participarea la ora de religie au fost necesare după ce Curtea Constituțională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educației naționale este neconstituțional. Articolul prevedea că sunt obligați să facă cerere elevii care nu vor să participe la ora de Religie.

Prin decizia CC, a deveni obligatorie cererea celor care vor să studieze disciplina. Decizia Curții Constituționale a devenit executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv luni 9 martie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Data exactă la care vor fi virate tichetele sociale în luna octombrie. Banii intră direct...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cutremur în tenis! Simona Halep a anunțat chiar azi, 2 octombrie
Eclipsa solară aduce mari transformări. Persoanele care își schimbă cariera
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Telescopul Webb a descoperit dioxid de carbon și apă oxigenată pe unul dintre sateliții lui...