CAZUL UNIFARM. Orban, în Camera Deputaților: PSD caută să arunce în spatele meu, într-un mod insidios, să facă legături fără niciun fel de fundament, între mine, ca premier, și activitatea unei societăți a statului
Premierul României, Ludovic Orban, a fost prezent luni, în Camera Deputaților, la Ora prim-ministrului, invitat la dezbaterea pe tema achizițiilor făcute de Unifarm în contextul pandemiei de coronavirus.
„Sincer, sunt uimit de subiectul care e pus în dezbatere, pentru care e utilizată procedura, chemarea premierului în fața Camerei Deputaților, pentru că acest subiect mi se pare un subiect care nu are legătură directă cu activitatea mea de premier, și prin care se încearcă crearea unei legături inexistente între mine și Guvernul pe care îl conduc cu o cercetare a unei instituții a statului”, a declarat Ludovic Orban, invitat în Parlament la „Ora premierului”.
„Îmi pare că, în loc să ne concentrăm pe adevărate priorități, PSD caută să arunce în spatele meu, într-un mod insidios, să facă legături fără niciun fel de fundament, între mine, ca premier, și activitatea unei societăți a statului, despre care este adevărat că există o anchetă în curs, și mă bucur că există o anchetă în curs și asta e cea mai bună dovadă a faptului că instituțiile din domeniul justiției își fac datoria și că este bine ca orice suspiciune de corupție să fie cercetată, să fie studiată și justiția să pedepsească pe oricine a săvârșit infracțiuni de corupție”, a declarat premierul, la pupitrul Camerei Deputaților.
„Repet, subiectul nu are legătură cu activitatea mea de prim ministru. M-aș fi așteptat să discutăm despre subiecte mult mai importante, despre faptul că Guvernul pe care îl conduc a alocat resurse cum niciodată nu au fost alocate pentru susținerea sectorului de sănătate, pentru susținerea cheltuielilor de protejare a sănătății oamenilor, pentru susținerea cheltuielilor făcute de autoritățile locale, pentru carantinarea persoanelor, pentru ajutorarea persoanelor cu venituri mici aflate în izolare la domiciliu”, a precizat premierul.
Premierul a făcut referire la și situația creată în urma deciziei CCR, respectiv faptul că Guvernul este lipsit de instrumentele necesare pentru a putea apăra sănătatea și viața cetățenilor, „ca urmare a unor decizii care pur și simplu zădărnicesc lupta pe care o duce Guvernul și autoritățile statului contra COVID”.
În cadrul ședinței de luni, Cabinetul a adoptat proiectul de lege privind măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, pentru punerea în acord a deciziei Curţii Constituţionale privind carantina, izolarea și internarea obligatorie a persoanelor cu COVID-19.
„Recunosc că nu mă așteptam din partea PSD să deschidă un astfel de subiect. Din ianuarie 2017, PSD a declanșat o adevărată luptă contra instituțiilor din domeniul justiției, împotriva DNA, împotriva tuturor instituțiilor care erau implicate în sancționarea faptelor de corupție. Măcelărirea legislației în domeniul justiției, măcelărirea Condului Penal și Codului de Procedură Penală, atacarea la Curtea Constituțională și invocarea de conflicte juridice de natură constituțională, care au dus la decizii ale CCR care au scăpat din pușcărie oameni cu hotărâri judecătorești definitive, despre care s-a dovedit că au săvârșit fapte de corupție”, a afirmat Ludovic Orban în plenul Camerei inferioare a Parlamentului.
„Timp de trei ani de zile, Partidul Național Liberal și eu, în calitate de președinte al PNL am luptat pentru apărarea dreptului instituțiilor justiției de a putea ancheta faptele de corupție, am apărat cetățeanul român față de agresiunea permanentă dusă de PSD împotriva instituțiilor justiției, împotriva independenței justuției, împotriva dreptului cetățenilor români la justiție”, a subliniat premierul.
În ceea ce privește „schimbarea managerilor de spitale județene”, așa cum se arată în titlul dezbaterii, premierul a dat exemple de manageri schimbați, printre care cel de la Focșani, care a fugit e la locul de muncă și a trebuit înlocuit, cel de la Deva, după pierderea completă a controlului spitalului, unde a fost adus manager militar, cel de la Suceava, unde managerul a fost schimbat cu un medic militar de la Brașov.
„Am schimbat manageri acolo unde managerii au deminstrat o crasă capacitate managerială și iresponsabilitate în conducerea spitalelor pe care le-au condus. Nimeni nu a impus niciunui manager de spital să facă nicio achiziție decât conform procedurilor legale. Nu puteți arăta existența unui manager care să spună că a fost obligat să deruleze vreo achiziție publică altfel decât în conformitate cu prevederile legale”, a spus premierul.
Ludovic Orban a făcut referire la ultimele două proceduri importante de achiziții derulate de Ministerul Educației – pentru măști pentru elevi, la prețul de 1,42 de lei – și licitația inițiată de Ministerului Sănătății, contestată.
„Ultima achiziție a Ministerului Sănătății, care din păcate este contestată de o firmă care este abonată la contracte la spitalele aflate în subordinea Primăriei Capitalei, și din cauza asta 2,3 milioane de români nu pot să beneficieze de măștile pentru care Guvernul a alocat banii, achiziția s-a finalizat cu adjudecarea la un preț unitar, fără TVA, de 0,68 de lei pe mască”, a declarat premierul.
„N-aș vrea să vă dau lunga listă a achizițiilor care au fost derulate de Consilii Județene conduse de PSD sau de manageri de spital sau alte instituții publice aflate în subordinea PSD. Vă dau câteva: Poliția Locală Sector 1 – 5,12 lei/mască chirurgicală, să nu vorbesc de alte achiziții, Primăria Sectorului 5 – l-amschimbat noi pe primarul Sectorului 5? L-am obligat noi să achiziționeze? – 5,12 lei, preț unitar pe mască, , Spitalul Județean Târgoviște, neschimbat, managerul este în funcție – 4,68 lei”, a explicat Ludovic Orban.
„Îmi pare mie așa că ne aflăm într-o situație în care hoțul, adică PSD, strigă «Hoții!» despre niște oameni care sunt deasupra oricăror bănuieli și pentru care integritatea, corectitudinea, cinstea reprezintă reguli de exercitare a mandatului”, a spus premierul.
„Închei prin a vă spune că aveți posibilitatea. Ați inițiat procedura pentru constituirea unei comisii de anchetă a Parlamentului privind achizițiile derulate în perioada pandemiei. Nu știu de ce nu ați dus la capăt acest demers, dar eu vă sfătuiesc să îl duceți la capăt acest demers, dar ce vă rog: Vă rog să includeți în obiectul de activitate al acestei comisii achizițiile derulate de toate entitățile, de ministere, evident, dar și de consiiliile județene, de președinții consiliilor județene, de primari, de directorii de spitale care nu au fost schimbați din funcție, ci de directorii de spitale pe care i-ați numit dvs, și faceți o anchetă serioasă parlamentară, ca într-adevăr să se afle cu adevărat adevărul și în urma acestei anchete parlamentare să puteți să furnozați organelor de anchetă penală, instituțiilor statului care se ocupă cu respectarea legii și cu lupta anticorupție, informații care să-i ajute în activitatea pe care o derulează”, a subliniat Ludovic Orban.
„Activitatea mea de 30 de ani este o activitate în lumină publică și este o activitate în care nu am luat niciodată niciun capăt de ață care nu mi s-a cuvenit în funcțiile publice pe care le-am deținut. O activitate în care corectitudinea, cinstea și dedicarea pentru servirea interesului public au fost lege și orice încercare de a arunca cu noroi în direcția mea prin ventilator este sortită eșecului, pentru că stă drept dovadă toată activitatea mea pe care am derulat-o în ultimii 30 de ani”, a conchis premierul.
Camera Deputaților i-a adresat săptămâna trecută invitația lui Orban de a participa la „Ora prim-ministrului”.
Dezbaterile se desfășoară la cererea Grupului parlamentar PSD, de la ora 16.00, tema fiind: „”Jaful Unifarm sub masca pandemiei! Schimbarea managerilor de spitale de către Guvernul PNL cu scopul de a se face achiziţii directe de măşti de la Unifarm la preţuri astronomice”.
Dezbaterea a fost inițiată după punerea sub control judiciar a directorului Unifarm, Adrian Ionel, într-un dosar în care este acuzat de DNA, printre altele, de luare de mită, referitor la cumpărarea unor echipamente de protecție împotriva infectării cu noul coronavirus.
Directorul Unifarm, Adrian Ionel Eugen, este acuzat de procurorii DNA pentru că ar fi cerut șpagă 760.000 de euro pentru un contract de achiziție a echipamentelor de protecția împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale), la începutul lunii martie. Echipamentele livrate erau însă neconforme. Directorul Unifarm a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
Adrian Ionel a declarat miercuri după-amiază că instituția nu este autoritate contractantă și nu este obligată să desfășoare licitații publice. De asemenea, Adrian Ionel a declarat că dacă mpștile și combinezoanele erau cumpărate prin achiziție publică, procedura ar fi dus la întârzieri și pierderi de vieți omenești, în contextul luptei cu virusul extrem de contagios COVID 19.
PSD l-a chemat pe Ludovic Orban în Parlament, după ce Rise Project a publicat informații potrivit cărora premierul ar fi un apropiat al femeii care a intermediat afacerea de la Unifarm, însă șeful Executivului susține că nu a lucrat niciodată cu aceasta, potrivit Digi 24.
AFACERE. Milionarul Cătălin Hideg spune TOT despre licitația pentru măștile IGSU. Dezvăluiri bombă făcute din Abu Dhabi de masonul SRI! – VIDEO
Cătălin Hideg a înființat în 2019 o firmă de băuturi alcoolice și mâncare, iar la scurt timp societatea sa a ieșit câștigătoarea unei licitații publice prin care s-a vândut statului român 1,7 milioane măști de protecție. Din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, acolo unde multă lume bănuiește că se ascunde de ancheta autorităților, Cătălin Hideg face dezvăluiri bombă și spune tot despre licitația pentru măștile comandate de IGSU.
INFORMAȚII EXCLUSIVE. Cum se apără Ministerul Sănătății în scandalul legat de achiziționarea a 115 mil. de măști?! Firma care contestă licitația demolează toate argumentele! (SURSE)
Continuă ”războiul” declanșat în urma controversatei licitații organizate de Ministerul Sănătății pentru achiziționarea a 115 milioane de măști medicale. ”Afacerea momentului” în România a intrat într-o nouă fază tensionată. La Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a fost depusă o contestație prin care Ministerul Sănătății este acuzat că a favorizat firma de imobiliare ”Naguma Medical Supply”.