În luna august, ministrul Justiției anunța că declanșează procedura de evaluare a activității manageriale a lui Augustin Lazăr, în contextul protocoalelor încheiate cu Serviciul Român de Informații (SRI). Mai exact, după scandalul publicării protocolului încheiat în 2016 între Parchetul General și Serviciul Român de Informații, act semnat de Augustin Lazăr. În replică, procurorul general a precizat, la acea vreme, că întreaga colaborare PG-SRI a fost efectuată în cadrul legii și că tema protocoalelor este, de fapt, una falsă. Augustin Lazăr a mai subliniat că de existența acestor protocoale se știa de multă vreme, iar ministrul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii au primit documentele pentru a se demonstra că Ministerul Public nu are nimic de ascuns.
Ulterior, ministrul Justiției a anunțat că a cerut de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o situație privind evaluările lui Augustin Lazăr din ultimii trei ani, pentru a afla dacă a fost evaluat și care a fost calificativul pe care procurorul general l-a primit. CSM a trimis apoi către minister situația evaluărilor procurorului general, membrii Consiliului arătând că Lazăr nu a fost supus niciunei evaluări. Procurorul general afirma, în replică, că nu are emoții deoarece în 36 de ani de activitate a fost evaluat cu „foarte bine”.
Contrele dintre ministrul Justiției și procurorul general nu s-au oprit aici. Tudorel Toader a anunțat că decizia de evaluare nu a venit din senin și că a observat o îndepărtare progresivă a activității Ministerului Public de la rolul său constituțional și de la rolul de garantare a drepturilor și libertăților omului. Augustin Lazăr a răspuns, referindu-se la evaluarea sa de către ministrul justiției pe fondul disputei privind protocolul cu SRI, că scopul acestui joc ilegal îl reprezintă de fapt destabilizarea Ministerului Public.
Un alt subiect de dispută între cei doi, în cadrul unei ședințe a plenului CSM, a fost nominalizarea Adinei Florea la șefia Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Interviul acesteia în cadrul Consiliului a fost amânat de pe 24 septembrie pe 8 octombrie după ce Augustin Lazăr a sesizat Inspecția Judiciară cu privire la o posibilă abatere disciplinară a candidatei pentru funcția de procuror șef al DNA, în contextul suspiciunilor că protocolul publicat de Darius Vâlcov pe Facebook ar fi provenit de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, instanță de unde provine și Adina Florea. Ministrul Justiției s-a opus și le-a cerut membrilor CSM să nu amâne audierea deoarece nu există niciun temei juridic. Cu toate acestea, interviul a fost amânat. În cele din urmă, CSM a dat aviz negativ pentru Adina Florea, însă Tudorel Toader a transmis președintelui Klaus Iohannis propunerea.
Augustin Lazăr are o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. A fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia începând cu anul 2013, calitate în care a coordonat și instrumentat dosare complexe, unul dintre acestea fiind urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară cooperarea judiciară internațională. Anterior, din anul 2001 până la finalul anului 2012, a ocupat funcția de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Din 28 aprilie 2016, Augustin Lazar ocupă funcția de procuror general al României.