Orașul din România cu cele mai multe divorțuri. Aici, 7 cupluri se despart în fiecare zi
Divorțurile înregistrate la bărbații cu vârste între 40-44 de ani și femeile cu vârstele între 30-40 de ani au fost foarte întâlnite în ultimii ani. În anul 2021, în 3 județe s-au înregistrat peste 1000 cazuri de divorț, respectiv în Constanța, Iași și Prahova, iar în București s-au înregistrat 2600 de cazuri de divorț, reprezentând 9,6% din numărul total de divorțuri înregistrat la nivel național.
Începând cu vârsta de 50 de ani numărul bărbaţilor care au divorţat a fost semnificativ mai mare decât cel al femeilor: de 1,4 ori la grupa de vârstă 50-54 şi de 1,8 ori la grupele de vârstă 55-59 ani şi 60 ani şi peste, arată studiul publicat de INS din 2021.
În prezent, cel mai mic număr de divorțuri a fost în Covasna, unde s-a înregistrat un număr de 227 de divorțuri, iar în Vâlcea, 205 divorțuri, Bucureștiul fiind în fruntea clasamentului.
În total, 2.600 de divorțuri pe an, respectiv, 7 divorțuri pe zi.
Divorțul, un subiect necercetat
Înainte, divorțul era acordat de Biserică.
”Pravilele sunt abandonate dupa intocmirea legislatiei moderne de la 1864 si iesirea casatoriei din sfera Bisericii. De fapt, acest lucru se intampla deja de pe la sfarșitul secolului al 18-lea, cand spetele incep sa se divida – nunta ramane pe seama Bisericii, adica desfacerea cununiei, in timp ce patrimoniul, zestrea, darurile, averea comuna – revin unui tribunal civil”, spune Constanța Vintilă-Ghițulescu, un cercetător de la Institutul de Istorie.
”Desi, divortul este un subiect cat se poate de serios, el n-a fost cercetat de istoricii si sociologii romani. Este inca privit drept un subiect frivol. Dar, cine stie, poate se va ridica un proiect mare interdisciplinar care sa ne ofere date concrete si nu doar speculatii”, conchide cercetătorul român.”, a mai adăugat aceasta.
Cercetătorul a mai spus că înainte de Codul Civil, dacă o femeie trăia în ”concubinaj”, mai exact, parteneriatul civil de azi, ea nu avea niciun drept atunci când bărbatul cu care stătea se hotăra să o dea afară. Devenea o ”paria” a societății.