Prima pagină » Magazin » Orașul din România unde prețul chiriilor explodează doar în patru zile pe an

Orașul din România unde prețul chiriilor explodează doar în patru zile pe an

Orașul din România unde prețul chiriilor explodează doar în patru zile pe an
Cea de-a doua ediție a Festivalului Untold oferă nu numai distracție pe săturate și muzică până în zori pentru zecile de mii de tineri participanți, dar și trafic rutier deviat în zona stadionului Cluj Arena, un parcul public blocat de garduri și o explozie a prețurilor la chirii.

Festivalul Untold „s-a născut” anul trecut, ca evenimentul principal al proiectului „Cluj-Napoca 2015 – Capitală Europeană a Tineretului”, fiind organizat de Federația Share și beneficiind de un sprijin substanțial, atât financiar, cât și logistic, din partea autorităților locale, a Primăriei în special. Circa 240.000 de persoane, din România și străinătate, au participat la concertele susținute pe stadionul Cluj Arena și pe celelalte scene din Parcul Mare de către capete de afiș, trupe și artiști, precum Avicii, Armin van Buuren, David Guetta, Dimitri Vegas&Like Mike sau ATB.

În acest an, deși Untold, al cărui slogan este „The World Capital of Night and Magic”, a devenit un festival eminamente privat, sprijinul autorităților locale nu s-a diminuat, ba din contră, a fost permisă, la fel ca anul trecut, îngrădirea aproape în totalitate a Parcului Mare, un parc public, devierea traficului rutier în zona stadionului, inclusiv a mijloacelor de transport în comun. Este tolerată și poluarea fonică în zonă, dar și lipsa locurilor de parcare, trotuarele fiind arhipline cu mașini.

Complexul Cluj Arena a devenit în acest an o adevărată fortăreață în mijlocul orașului, cu garduri metalice acoperite cu materiale publicitare astfel încât privitorii să nu poată vedea nimic înăuntru. Kilometri de garduri înconjoară parcul și cele două obiective sportive, accesul fiind drastic supravegheat de agenți de pază, jandarmi și voluntari ai Untold și permis doar pe baza unei brățări.

Cine vrea să intre, de exemplu, de pe str. George Coșbuc în incinta fortăreței Untold, nu are decât fie să înconjoare întreg Parcul Mare și să intre dinspre Opera Maghiară, fie să o ia în stânga pe străduțe lăturalnice și să intre pe partea dinstre Sala Polivalentă.

Din rațiuni de securitate, nu este permis accesul cu rucsacuri sau genți, sticle de apă sau umbrele, control la porțile de intrare fiind făcut „la sânge”.

Dar, odată ajuns în interior, „festivalierul”, termen inventat anul trecut de organizatorii Untold, are parte de tot ce dorește, de la scene amplasate în parc, până la scena principală din incinta Cluj Arena sau cea de pe platoul din fața Sălii Polivalente, până la mâncare și băutură oferite de „vendori” agreați. Zecile de mii de spectatori sunt așteptați, printre altele, cu bere care costă între 7 și 8 lei, cu suc la 7 lei sau apă la 6 lei, cu burgeri la 18 – 20 de lei sau cu pizza la 25 de lei.

Chirie pe patru zile, dublă față de chiria lunară, dar s-au cerut și 7.600 de lei pentru un apartament cu 4 camere

Untold a adus cu sine nu numai muzică, ci și o explozie a prețurilor la chirii, fenomen început anul trecut și care a continuat și în acest an, atingând noi cote. Cererea de locuri de cazare pentru zeci de mii de persoane venite din țară sau strănătate s-a concretizat prin lipsa camerelor de hotel sau pensiuni pe o rază de 30 de kilometri în jurul municipiului Cluj-Napoca, rezervările fiind făcute cu luni de zile înainte.

De asemenea, clujeni întreprizători au descoperit o afacere în închirierea apartamentelor pe durata celor patru zile ale festivalului, la prețuri duble față de o chirie normală lunară. Astfel, un apartament cu două camere în cartierul Mănăștur, situat la 10 minute de Cluj Arena, se închiriază cu 1.500 de lei, iar un apartament cu o cameră, situat peste Someș, vis-a-vis de stadion, se închiriază cu 2.000 de lei.

Tot 2.000 de lei (450 de euro) s-au cerut și pentru „o garsonieră confort I, mobilată și utilată, cu wi-fi”, situată la 20 de minute de mers pe jos de Cluj Arena.

Prețurile cresc, însă, odată cu numărul de camere oferite și care pot găzdui 5 – 6 persoane, în funcție de numărul de paturi, ajungând la 2.700 de lei, rccordul fiind deținut de un clujean care a cerut 7.600 de lei pentru închirierea unui apartament cu 4 camere în zona Mărăști, în cealaltă parte a orașului față de stadion.

Faithless, pentru prima dată în România după reluarea activității muzicale

Joi, prima zi a festivalului, a adus la Untold, potrivit organizatorilor, peste 70.000 de persoane, concertele pe cele șapte scene durând, uneori, până la 6 -7 dimineața. Cu o zi înainte de deschidere, biletele și abonamentele au fost „sold out”, astfel încât s-au pus în vânzare, suplimentar, 1.000 de bilete care s-au vândut în mai puțin de opt ore.

„Artiștii care au concertat în prima seară s-au arătat impresionați de numărul mare de fani, dar și de scena principală de pe stadion. Faithless au fost prezenți pentru prima dată în România de când și-au reluat activitatea muzicală, iar cei doi componenți ai trupei, Maxi Jazz și Sister Bliss, au declarat că au rămași uimiți de scena plină de magie. Show-ul cu care a venit la Cluj, Faithless 2.0, a beneficiat de o producție impresionantă. Două TIR-uri pline cu echipamente tehnice au fost folosite pe mainstage doar pentru show-ul acestora”, au arătat organizatorii Untold.

Pe scenele festivalului au mai urcat în prima zi Fedde le Grand, care a fost prezent și la prima ediție, Naughty Boy, Tiesto și Dimitri Vegas&Like Mike, Rudimental, The Martinez Brothers, Route 94, Nahko & Medicine for the People.

În cea de-a doua zi au cântat, printre alții, Scooter, Hardwell, Tujamo sau Smiley, iar în ultimele două zile sunt așteptați să urce pe scenele Untold – Armin van Buuren, Satoshi Tomiie, Pendulum DJ Set, Grasu XXL, Manuel Riva, Les Elephants Bizzares, Șuie Paparude, Afrojack, Parov Stelar, John Digweed.

Peste 600 de persoane au necesitat asistență medicală

Controalele severe și prezența a peste 1.200 de forțe de ordine – polițiști, polițiști locali, agenți ai unei firme private de pază, jandarmi, a dus la înregistrarea unui număr mic de probleme specifice. Astfel, jandarmii au depistat un tânăr care avea asupra lui droguri, cazul fiind trimis Parchetului pentru soluționare, și au aplicat avertismente și amenzi pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, dar și amenzi de peste 2.500 de lei pentru comerț stradal ilicit. Au mai fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru consum de băuturi alcoolice, refuzul legitimării, pătrundere ilegală în incinta festivalului prin escaladarea gardului, amenzile depășind 3.300 de lei.

De asemenea, la spitalul mobil amplasat în zona Cluj Arena, medicii au oferit asistență unui număr de peste 600 de persoane pentru luxații și stări de rău, cauzate de băutura în exces, dintre care 15 au fost transportate la UPU Cluj-Napoca.

Citește și