Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, afirmă că activitatea s-a profesională i-a permis dobândirea unor cunoștințe extinse temeinice în domeniul controlului financiar și al managementului fondurilor publice europene, în baza cărora poate ocupa postul de la Curtea Europeană de Audit.
„Consider că activitatea profesională mi-a permis dobândirea unor cunoștințe extinse și temeinice în domeniul controlului financiar și al managementului fondurilor publice europene”, afirmă Orban, în răspunsurile scrise la întrebările adresate de membrii Comisiei pentru Control Bugetar a Parlamentului European, în care va fi audiat miercuri după-amiază.
Întrebările și răspunsurile scrise ale lui Orban au fost publicate, pe site-ul Comisiei pentru Control Bugetar, în proiectul raportului privind audierea sa.
Orban afirmă că în calitate de negociator-șef al României pentru aderarea la UE a avut o contribuție substanțială la amendarea legii privind Curtea de Conturi a României, ceea ce a permis realizarea unor transformări semnificative a procedurilor acestei instituții, finalizarea manualului de audit financiar al Curțiii de Conturi și a ghidului pentru auditul performanței.
„În aceeași calitate, am contribuit la înființarea Autorității de Audit de pe lângă Curtea de Conturi, instituție responsabilă cu auditul extern al fondurilor comunitare alocate României, precum și la înființarea organismului național de contact pentru OLAF (actualul DLAF)”, menționează Orban.
Totodată, el a arătat că în calitate de comisar european pentru multilingvism, funcție deținută în perioada 2007-2010 a coordonat activitatea a trei direcții generale ale Comisiei Europene, cu 3.500 de angajați și s-a ocupat de eficiența gestionării resurselor bugetare puse la dispoziție în vederea realizării activităților specifice, din perspectiva procesului de auditare internă și externă a activităților de management financiar.
Potrivit lui Orban, în calitatea sa de ministru al Afacerilor Europene, monitorizează implementarea recomandărilor formulate de misiunile de audit realizate de către Autoritatea română de Audit și Comisia Europeană, el adăugând că are în atribuții și colaborarea cu Ministerul Finanțelor și Autoritatea de Audit pentru constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene.
El a arătat că urmărește, ca ministru al Afacerilor Europene, și activitatea autorităților de management ale programelor operaționale, inclusiv privința derulării procedurilor de achiziție publică, încheierea contractelor și implementarea adecvată a proiectelor.
Orban evidențiază și că, dacă va fi desemnat membru al Curții Europene de Conturi va respecta prevederile Codului de conduit și dispozițiile din Tratat referitoare la independență, fără a solicita sau accepta instrucțiuni sau dispoziții din partea niciunui guvern, a instituțiilor europene, a partidelor politice, a altor grupuri de interese sau a companiilor private.
De asemenea, el arată că principiul independenței l-a avut în întreaga sa carieră, nefiind membru al vreunui partid sau organizații politice. El adaugă că nu are activități comerciale, nu deține acțiuni la vreo societate comercială și nu are alte angajamente care să contravină cu atribuțiile de membru al Curții Europene de Conturi.
Întrebat cum va acționa în gestionarea unei fraude în care sunt implicate persoane din România, Orban indică faptul Într-o astfel de situație va aplica procedurile Curții, asigurând un tratatament egal pentru toate cauzele și îl va informa despre caz pe Președintele Curții și va face demersuri pentru sesizarea OLAF, singura structură competentă pentru efectuarea de verificări pe această linie.
Pe de altă parte, Orban a fost întrebat de membrii Comisiei PE și dacă își va retrage candidatura pentru funcția de membru ale Curții Europene de Conturi în cazul unui aviz nefavorabil, el răspunzând afirmativ.
Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu susține că Guvernul încalcă Tratatul de funcționare a UE prin avansarea propunerii ca Leonard Orban să ocupe funcția de membru al Curții Europene de Conturi, întrucât acesta nu are pregătirea profesională necesară unui asemenea post.
„Propunerea avansată de Guvernul Ponta pentru ocuparea funcției de membru al Curții Europene de Conturi, mai exact cea a domnuluilui Leonard Orban, va deschide o nouă pagină în încălcarea legislației comunitare de către România, de data aceasta a Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene”, menționează Sebastian Bodu, într-o declarație remisă MEDIAFAX.
Bodu arată că articolul 286, alineatul 1, din prima parte a Tratalui, prevede că „membrii Curții sunt aleși dintre personalitățile care fac parte ori au făcut parte, în statul lor, din instituțiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebită pentru această funcție”.
Europarlamentarul PDL apreciază că, dacă Victor Ponta vrea să „scape” de „singurul specialist în afaceri europene din Guvern” printr-o „promovare”, ar trebui să gasească o funcție pentru care acesta este pregătit profesional. „Este regretabil că domnul Leonard Orban, de altfel un profesionist în cu totul alt domeniu decât auditul financiar, care îi este complet străin, va fi pus în situația jenantă de a răspunde la întrebări legate de absența totală a experienței sale în acest domeniu, cu ocazia audierii sale în Comisia de control bugetar a Parlamentului European. Este adevărat că Parlamentul dă doar un aviz Consiliului, însă acest aviz trebuie să confirme sau infirme îndeplinirea, de către candidat, a criteriilor prevazute la articolul 286 din Tratatul de funcționare a UE”, mai arată Bodu.
Orban va fi audiat, miercuri, la Bruxelles, de Comisia de Buget a Parlamentului European, în vederea obținerii avizului pentru ocuparea postului de la Curtea Europeană de Conturi.
Pentru ocuparea de la 1 ianuarie 2013 a postului respectiv, Orban va trebui să obțină, pe lângă avizul Comisiei, și un vot favorabil din partea plenului Parlamentului European, acesta urmând a fi dat în următoare sesiune a forului legislativ european, precum și un aviz din partea Consiliului European.