Prima pagină » Știri » Orban: Există siguranță în secțiile de Terapie Intensivă / Tătaru: Avem 272 de spitale suport COVID-19 în România

Orban: Există siguranță în secțiile de Terapie Intensivă / Tătaru: Avem 272 de spitale suport COVID-19 în România

Orban: Există siguranță în secțiile de Terapie Intensivă / Tătaru: Avem 272 de spitale suport COVID-19 în România
Orban: Există siguranță în secțiile de Terapie Intensivă / Tătaru: Avem 272 de spitale suport COVID-19 în România Sursa: MEDIAFAX FOTO

Premierul Ludovic Orban a declarat că există siguranță în secțiile ATI și există un plan de creștere a capacității cu cel puțin 200 de paturi. La rândul său, Nelu Tătaru a anunțat că avem 272 de spitale suport Covid-19 în România. Orban și Tătaru au dezbătut și cazul incendiului devastator de la SJU Piatra Neamț, soldat cu zece morți și șapte răniți. „Să nu judecăm toate secțiile ATI după ce s-a întâmplat la Piatra Neamț”, a spus Orban.

„Am discutat despre secțiile ATI, respectarea rigorilor din ordinul 1500 privind internarea în ATI, doar a cazurilor efective care necesită. Și funcționarea secțiilor intermediare, să existe posibilitatea de tratarea pentru cazurile intermediare.

Planul pe săptămâna asta prevede o creștere a capacității cu cel puțin 200 de paturi. Am discutat, sunt soluții pe care le-am gândit pe fiecare regiune, pe București, am discutat de mai multe soluții posibile, de posibilitatea de creștere a numărului de paturi ATI, să asigurăm ventilatoare, injectomate, la Malaxa e nevoie de asigurare a circuitelor de alimentare cu oxigen. În cel mai scurt timp.

Într-un moment dificil a făcut o declarație Nelu Tătaru. Există mereu vinovați individuali pentru fiecare nerealizare.

Ludovic Orban: Să nu judecăm toate secțiile ATI după ce s-a întâmplat la Piatra Neamț!

Treaba noastră e să rezolvăm toate problemele, prin respectarea normelor sanitare, să găsim soluții pentru orice situație care apare, pentru a conferi siguranța în secțiile de terapie intensivă. Aceasta există, nu trebuie judecate toate secțiile ATI după ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamț.

Pe lângă ceea ce am spus că finanțăm, indiferent de spital, asigurăm contracte de mentenanță, să nu existe probleme.”, a declarat Ludovic Orban.

Nelu Tătaru: Toți suntem vinovați!

„Chiar dimineața am discutat cu managerul spitalului din Piatra Neamț. Au toate dotările pentru 11 paturi ATI. În UPU au două paturi pentru preluarea pacienților, dacă se agravează. Am identificat câte un spital în fiecare județ, în București avem Sf. Ștefan și Spitalul Cantacuzino, am cerut DSP să facă evaluarea, dar și cea tehnică – utilități, sursă de oxigen, surse de alimentare electrică.

Există evaluarea personalului din cele șase specialități, în funcție de solicitările din teritoriu, noi mobilizăm oameni. Se pot face detașări și la distanță.

Sunt două anchete la Piatra Neamț – a Parchetului General și a ISU. Nu am putut trimite un corp de control, deoarece totul era sigilat. Nu mai putem face demiteri, din cauza legii 55. Noi putem face un control, evaluare, trebuie să avem și un om de la CJ, putem face o evaluare, propuneri, recomandări, dar ține doar de cei de la CJ.

De ce au mutat terapia de la et.3 la et.2: Totul era sigilat, fiind în ancheta Parchetului General.

Care este stare medicului-erou Cătălin Denciu

Medicul erou a ajuns ieri, este stabil, critice sunt cele 3 zile din arsuri. E un protocol. Așteptăm evaluări în fiecare zi. El a suferit primele intervenții la Floreasca. La Piatra Neamț a fost evaluarea de 40% de arsuri, la Floreasca s-a revizuit evaluarea la 70%, în cazul său.

Din totalul de 1.149 pacienți ATI, 309 sunt pe respirație artificială invazivă. Episodul nu a făcut decât să vină acele reevaluări, care fac evaluarea surselor de oxigen și a surselor electrice.

Aviz DSP: vine un aviz de funcționare pe circuite, când sunt toate aprobările obținute. De abia atunci vine avizul DSP. Dacă s-au produs modificări într-o secție, trebuie refăcute acele circuite.

Managementul unității a dispus modificarea unei secții, fără avizul DSP.

După 30 de ani, după 8 luni de zile, vedem necesarul de servicii medicale, de siguranță pe care îl dăm pacienților, ne gândim dacă noi, cei din minister, de 30 de ani, am ajuns în acest moment. Vedem că în 30 de ani au rămas 30 de ani. La începutul pandemiei tresăream de ce sistemele din țările avansate trepidează. Am rezistat până acum, dar vedem că avem tragedii.

Am adaptat foarte puțin în orice an, din 1990 încoace, am adaptat o lege 1.500 de amendamente, fără o lege curată, fără o reorganizare, cred că acesta e lucrul care ne duce ca după 30 de ani să fim în această situație. Toți suntem vinovați.

Sunt șapte luni și jumătate în care am girat o pandemie. Cred că dacă reușeam în trecerea în stare de alertă să coordonăm aceste spitale la Min. Sănătății, nu mai aveam o tragedie.

M-am gândit la tragedie, la acei oameni, un act medical de calitate care ar trebui dat în orice spital… Atunci făcând o analiză, deciziile vor fi cele legate de o reformă în sistemul medical românesc.

Ar fi o soluție, hotârârea de guvern ca spitalele să rămână la autoritățile locale, decizia să o ia Min. Sănătății.

Coordonarea activității medicale trebuie să se facă direct de la Ministerul Sănătății. În acest moment lucrurile nu ar trebui să rămână la fel. Învățătură de minte pentru noi și autoritățile locale. Să nu mai fie numiți politici.

Toate spitalele județene au secții ATI. Gestionează cazurile cele mai grave COVID. E un plan de la ISU, progresiv vor merge pe o lună întreagă aceste controale. Vor merge de la centru, echipele sunt complexe. Avem inclusiv specialiști de la ISCIR.

Am suplimentat spitalele. Avem 272 pentru pacienții COVID. Suntem la 1.300 de paturi ATI COVID, 1.350. Ceilalți în jur de 10.000-11.000 de pacienți internați.”, a declarat Nelu Tătaru.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și