Premierul Ludovic Orban a felicitat-o, luni, pe Maia Sandu, pentru rezultatul oținut în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Și Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de calificarea Maiei Sandu și a actualului președinte în turul doi și trage un semnal de alarmă că „orice abatere de la aceste standarde și principii poate avea un impact nefast asupra legitimității alegerilor”.
„Vreau să o felicit pe Maia Sandu pentru câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. De asemenea, îmi exprim covingerea că va fi respectată democrația, că alegerile în turul 2 se vor defășura în condiții de legalitate și de respectare a dreptului la vot al fiecărui cetățean din Republica Moldova”; a declarat, luni, Ludovic Orban.
„De asemenea, transmit un mesaj de încredere în faptul că Maia Sandu este candidatul la funcția de președinte care poate să garanteze o Republică Moldova în care să se repecte drepturile omului, în care fiecare om are șansa la o viață mai bună, o Republica Moldova care se va duce mai ferm pe traiectoria europeană, pe traiectoria unei dezvoltări economice și a unei acțiuni de respectare a tuturor standardelor europene în materie de calitate a vieții”, a afirmat premierul român.
Și Ministerul Afacerilor Externe a transmis, luni după amiază, un comunicat de presă prin care anunță că urmărește cu toată atenția evoluțiile legate de derularea scrutinului electoral prezidențial din Republica Moldova și a luat notă de calificarea în turul al doilea a doi candidați, respectiv a președintei Partidului Acțiune și Solidaritate, doamna Maia Sandu, și a actualului președinte, domnul Igor Dodon.
„România subliniază că este esențial ca turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova să se desfășoare în deplină transparență și conformitate cu standardele europene și internaționale, precum și cu principiile democratice. România va continua să urmărească toate evaluările din teren ale observatorilor electorali naționali și internaționali și nu va ezita să semnaleze orice deficiențe legate de procesul de organizare a alegerilor”, a transmis MAE.
„România își exprimă convingerea că voința cetățenilor, liber exprimată prin vot, este singura care asigură legitimitatea unui astfel de proces politic în cadrul unui stat democratic și avertizează că orice abatere de la aceste standarde și principii poate avea un impact nefast asupra legitimității alegerilor”, se arată în documentul citat.
„După cum este bine-cunoscut, România susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, singurul în măsură să ofere cetățenilor acesteia prosperitatea pe care o merită”, au conchis reprezentanții diplomatiei române.
Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, ce a avut loc duminică, potrivit datelor parțiale publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC) din această țară.
La alegerile din Republica Moldova s-au prezentat 1.364.597 alegători din totalul celor 3.287.140 cetăţeni cu drept de vot, astfel că prezenţa la vot a fost de 42,76%.
Informațiile publicate de CEC se bazează pe datele obținute în urma numărării voturilor din 99,95% din secțiile de votare, potrivit Agerpres.
Astfel, Maia Sandu a câștigat alegerile cu 36,15% din voturi, devansându-l pe actualul președinte, socialistul Igor Dodon, care a obținut 32,62% din sufragii.
Moldovenii din diaspora au votat masiv cu Maia Sandu, care a obținut 70,10% din voturile din străinătate, în timp ce Igor Dodon s-a clasat doar pe locul al treilea, cu 3,65%.
Pentru că niciunul dintre candidați nu a obținut mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate, Maia Sandu și Igor Dodon vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 15 noiembrie.