Prima pagină » Știri » Orban: Ne așteptăm să fie reluate de către CE plățile pentru cel puțin un program operațional

Orban: Ne așteptăm să fie reluate de către CE plățile pentru cel puțin un program operațional

Orban: Ne așteptăm să fie reluate de către CE plățile pentru cel puțin un program operațional
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marți, că partea română se așteaptă să fie reluate în perioada următoare de către Comisia Europeană rambursările pentru "cel puțin unul" dintre cele patru programe cu plățile întrerupte.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marți, că partea română se așteaptă să fie reluate în perioada următoare de către Comisia Europeană rambursările pentru „cel puțin unul” dintre cele patru programe cu plățile întrerupte.

„Deocamdată, nu vreau să anticipez în niciun fel deciziile CE, dar ne așteptăm cel puțin pentru un program plățile să fie reluate”, a declarat Orban.

El a arătat că în aceste condiții nu poate face niciun fel de estimare referitoare la cât se va ridica în 2012 rata de absorbție reală, adică rambursările efectuate de către Comisia Europeană.

„În ceea ce privește transferurile de la bugetul UE către bugetul național, sigur, aici nu pot să fac niciun fel de estimare, totul depinde de deciziile Comisiei Europene, de deblocarea anumitor programe și de câți bani mai rămân la bugetul UE într-un anumit moment”, a spus Orban.

El a arătat că ținta de 20% asumată pentru 2012 privind rata de absorbție ar mai putea fi atinsă doar în ceea ce privește transmiterea cererilor de rambursare către Comisie, nu și la nivelul plăților de la Bruxelles către București.

„În ceea ce privește transmiterea de cereri de rambursare, eu rămân optimist, și cred că vom fi undeva în jur de 20%”, a afirmat el.

De asemenea, el a arătat că Guvernul român va cere Comisiei Europene și reținerea unor anumite sume de bani care să fie rambursate către România la acest sfârșit de an, după deblocarea unora dintre programele cu plăți întrerupte.

„Suntem în contact cu Comisia Europeană și le vom transmite în scurt timp care este nivelul cererilor de rambursare pe care le vom putea transmite Comisiei, astfel încât să se poată reține anumite sume de bani pentru că este evident că nu toate cererile de rambursare transmise de statele membre vor putea fi onorate până la sfârșitul acestui an. Tocmai de aceea ideea este ca pe undeva, pentru că în perioada asta au fost oprite transferurile pe programele pentru România, să fie reținute anumite sume pentru ca imediat să poată fie virate după deblocarea programelor”, a arătat Orban.

El a spus că este important să fie transmise la Bruxells până la sfârșitul acestui an cererile de rambursare pentru a evita și riscul de dezangajare care a crescut în ultimele luni față de nivelul de 925 milioane de euro estimat în iulie, depășind în prezent un miliard de euro, la care se vor adăuga alte „câteva sute de milioane” din corecțiile financiare preventive ce vor fi efectuate pe cele patru programe operaționale.

„Chiar dacă vor exista unul sau mai multe programe suspendate, nu este cazul până în prezent, dacă ar exista, tot se pot transmite cererile de rambursare către sfârșitul anului pentru a evita riscul de dezangajare care în continuare este destul de mare, se ridică undeva la 1 miliard euro și poate prin aplicarea corecțiilor financiare suma ar putea să crească”, a mai spus Orban.

Ministrul a declarat, marți, și că Guvernul ar trebui să aloce, „inclusiv la rectificarea bugetară de săptămâna viitoare”, noi sume pentru beneficiarii programelor operaționale în care plățile sunt întrerupte de Comisia Europeană.

„Soluția ar fi să se continue procesul de plată de către ministere, de către instituțiile responsabile către beneficiarii interni, fie că vorbim de POSDRU, de programul operațional sectorial pentru creșterea competitivității sau de celelalte programe”, a afirmat Orban.

Comisia Europeană a întrerupt de la 1 iulie din cauza neregularităților descoperite în sistem plățile către România pentru patru programe operaționale – transport, mediu, regional și creșterea competitivității,.

POSDRU a intrat în procedură de presuspendare de la începutul lunii august, după ce plățile pe acest program mai fuseseră întrerupte și în prima parte a anului și reluate temporar în vară.

Creșterea ratei de absorbție reală a fondurilor structurale și de coeziune fost, în luna septembrie, de doar 0,01%. Potrivit statisticii publicate de MAEur, la 30 septembrie rata de absorbție reală pentru fondurile structurale și de coeziune disponibile prin cele șapte programe operaționale a crescut la 9,70% față de 9,69% la 30 august, în această lună nivelul plăților directe de la Comisia Europeană crescând doar cu 1,19 milioane de euro.

Citește și