„Nu. Deci, fake-news-uri marca unei anumite părți. Nu am spus asta. Am spus următorul lucru: în anumite domenii, cum sunt educație, cultură, sănătate, sunt persoane care pot să lucreze și după vârsta de 65 de ani, în măsura în care își păstrează capacitatea de a lucra până la o vârstă, să zic, până la 70 de ani. Ceea ce am spus eu este că trebuie să li se permită să decidă ei dacă lucrează până la vârsta respectivă”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat dacă există la Ministerul Muncii un proiect pentru creșterea vârstei de pensionare.
Premierul a mai spus că aparține persoanelor în cauză, în acest caz a cadrelor didactice, decizia dacă vor să continue să lucreze după vârsta de 65 de ani.
„Sigur că vârsta de pensionare rămâne 65 de ani, dar decizia dacă ei continuă trebuie să le aparțină lor, nu cum e cazul educației să li se dea din an în an, dacă vrea directorul școlii, pe ochi frumoși, să îl mai lase un an să vină, să predea cu ora. Trebuie să fie decizia cadrului didactic dacă vrea să continue după 65 de ani și ce perioadă. Dacă vrea se pensioneze la 69, să se pensioneze la 69″, a completat Orban.
Chestionat mai departe, la finalul dezbaterii „Dialog pentru dezvoltare”, organizată de Confederația Patronală Concordia, dacă are în vedere Ministerul Muncii un astfel de act normativ, șeful Executivului a răspuns: „Nu există încă. Eu am dat un răspuns la întrebarea legată de faptul că pot să rămână în educație, în anumite școli, catedre neacoperite, pentru că aceste ore sunt ținute de profesori pensionari și am dat o posibilă soluție”.