Orban s-a răzgândit după apelul lui Zelenski: Ungaria susține candidatura Ucrainei la UE
Premierul maghiar Viktor Orban i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Ungaria susţine cererea Ucrainei de a obţine statutul de candidat la UE şi că ar trebui eliminate cât mai curând posibil obstacolele birocratice din calea aderării efective a Ucrainei la UE. Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al lui Orban anunțase că Ungaria susține Ucraina doar alături de Bosnia și Georgia. Cei doi oficiali au purtat marți o discuție telefonică, ocazie cu care Zelenski l-a invitat la Kiev pe Orban.
Liderul de la Kiev l-a sunat marţi pe Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, pentru a discuta despre integrarea europeană a Ucrainei, despre primirea refugiaţilor de război, precum şi despre alte domenii de cooperare ungaro-ucrainene, transmite agenția publică maghiară MTI, care îl citează pe Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar.
În timpul convorbirii, Viktor Orbán a subliniat că Ungaria susţine cererea Ucrainei de a obţine statutul de candidat la UE şi că ar trebui eliminate cât mai curând posibil obstacolele birocratice din calea aderării efective a Ucrainei la UE.
Premierul ungar l-a informat pe şeful statului ucrainean că aceasta va fi poziţia sa la summitul UE din această săptămână, de la Bruxelles.
Viktor Orbán a mai precizat că Ungaria a acceptat deja aproximativ 800 000 de refugiaţi ucraineni şi că este pregătită să coopereze în continuare în domeniul energiei, să transporte pe calea ferată cereale din Ucraina şi să primească şi mai mulţi studenţi ucraineni.
La rândul său, Zelenski a anunțat pe Twitter că a avut o discuție „fructoasă” cu Viktor Orban, căruia i-a mulțumit pentru sprijinul acordat Ucrainei în privința crizei refugiaților.
Totodată, președintele ucrinean a anunțat că l-a invitat personal pe Orban la Keiv.
Declarația oficialului maghiar vine după ce, cu o zi înainte, tot Bertalan Havasi anunțase că Viktor Orban a cerut luni ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate concomitent cu Bosnia și Georgia. Condiția pusă luni de Viktor Orban este imposibil de îndeplinit însă, dat fiind că Georgia este considerată extrem de îndepărtată de perspectiva europeană, iar Bosnia este măcinată de tensiuni interetnice alimentate de Serbia și Rusia.