ORDONANȚA MILITARĂ 8 va fi emisă miercuri, anunțul urmând a fi făcut, cel mai probabil, tot de Marcel Vela, Raed Arafat și Bogdan Despescu. Autoritățile ar putea impune noi restricții și măsuri de protecție pentru combaterea problemelor cauzate de coronavirus.
Printre noile restricții ar putea fi plasarea altor orașe în carantină, cum ar fi zone din Deva, Arad, de pe linia roșie de focare, au transmis surse din PNL citate de DIGI24.
Totodată, în alte orașe, ar putea fi relaxate restricțiile, în lupta cu pandemia. Președintele Iohannis a anunțat deja că va prelungi starea de urgență cu încă 30 de zile, iar actualul decret expiră pe 20 aprilie anul curent.
Un accent se va pune însă pe agricultură. Astfel, Ministrul Agriculturii, Adrian Oroș, a anunțat că în noua Ordonanță Militară va exista obligativitatea ca piețele să rămână deschise, pentru ca producătorii locali să-și poate comercializa produsele.
„O parte din pieţe au fost închise, şi de aceea am făcut apel încă de la începutul crizei către administraţiile publice locale să lase pieţele deschise, pentru că sunt singurele locuri în care producătorii locali pot să-şi vândă produsele, mai ales produsele de sezon, şi că, respectând nişte măsuri impuse de nişte autorităţi pentru prevenirea răspândirii virusului, în aceste pieţe agroalimentare se poate face comerţ civilizat. Dacă magazinele de colţ de stradă de 10 metri pătraţi au rămas deschise, nu văd de ce nu ar rămâne deschise şi aceste pieţe. Am continuat cu acest apel şi mâine o să prindem chiar într-o ordonanţă militară obligativitatea deschiderii pieţelor, cu asigurarea, desigur, a măsurilor de combatere a răspândirii virusului”, a afirmat Adrian Oros, la Realitatea Plus, citat de Agerpres.
„Pe de altă parte, ne interesează şi stocurile care se adună la producători şi la procesatori, pentru că, dacă în prima săptămână după declararea stării de urgenţă, am constatat cu toţii rafturi goale şi preţuri crescute, în ultimele săptămâni constatăm altceva: sunt foarte multe stocuri la producătorii şi la procesatorii noştri, stocuri de lapte şi produse lactate, de carne de vită, de carne de pui, de peşte, de legume, iar ei ne semnalează că nu au ce să facă cu aceste stocuri. E o schimbare de comportament a cumpărătorilor, care reacţionează emoţional într-o situaţie de criză, este şi o volatilitate a pieţelor şi a preţurilor, în aşa fel încât au apărut aceste stocuri. Sunt foarte mulţi agenţi economici, atât procesatori cât şi producători, care lucrau cu sistemul HoReCa. Acest sistem acum s-a închis, iar stocurile se adună. De asemenea, cumpărătorii, datorită restricţiilor de circulaţie, cumpără mult mai puţin”, a subliniat Adrian Oros.