Ordonanța pentru înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică este neconstituțională. Motivarea CCR
„În argumentarea soluției de admitere pronunțate, Curtea a reținut că, potrivit jurisprudenței sale, prin caracterul lor normativ, legile și ordonanțele Guvernului au aplicabilitate generală și își extind efectele asupra unui număr nedeterminat de subiecte vizate de ipoteza normelor [Decizia nr.68 din 27 februarie 2017, par.111]. În acest context, Curtea a constatat că înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică – S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome „Editura Didactică și Pedagogică” dă expresie unei operațiuni juridice cu caracter individual, drept pentru care nu putea forma obiectul unui act de reglementare primară [lege/ ordonanță de urgență]”, transmite Curtea Constituțională, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Prin urmare, Curtea susține că reorganizarea unei regii autonome precum Editura Didactică și Pedagogică poate fi reglementată doar printr-un act normativ emis de administrația publică centrală, nu de Guvern sau Parlament.
„În consecință, Curtea a reținut că înființarea/ reorganizarea activității unei regii autonome, precum cea din cauza de față, se dispune printr-un act de reglementare secundară, care se subsumează competenței autorității administrației publice centrale. În aceste condiții, ordonanța de urgență nu putea fi aprobată prin lege. Prin urmare, Curtea a constatat că legea de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.76/2017 încalcă art.1 alin.(4), art.16 alin.(1) și (2), art.61 alin.(1) și art.115 alin.(7) din Constituție. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului”, potrivit sursei citate.
Pe 27 martie, PNL a atacat la Curtea Constituțională, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 76/2017 prin care Editura Didactică și Pedagogică devine societate pe acțiuni și care instituie monopol pe producția de manuale școlare din România.
La jumătatea lunii octombrie a anului trecut, Cabinetul Tudose a decis să reorganizeze Regia Autonomă Editura Didactică și Pedagogică în societate pe acțiuni, cu capital integral de stat, care va avea ca obiect de activitate editarea de manuale școlare.
Transformarea Editurii Didactice și Pedagogice în societate pe acțiuni s-a făcut prin intermediul unei ordonanțe de Guvern. Pe lângă editarea de manuale, editura va elabora și materiale grafice necesare procesului de învățământ.
„Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA va realiza manualele școlare la solicitarea directă a Ministerului Educației Naționale, pe bază de contract. Complementar, Societatea Editura Didactică și Pedagogică poate desfășura și alte activități conexe pentru realizarea obiectului său de activitate”, transmitea Guvernul, într-un comunicat de presă.
Societatea urma să fie condusă de adunarea generală a acționarilor, constituită din reprezentanții Ministerului Educației Naționale, și de către un consiliu de administrație format din cinci membri. Reprezentanții statului în adunarea generală a acționarilor și membrii Consiliului de administrație ai Societății urmau să fie numiți și eliberați din funcție prin ordin al ministrului Educației Naționale. Conducerea executivă a Societății ar fi fost asigurată de un director general. Patrimoniul regiei autonome va fi preluat de către societatea pe acțiuni, iar personalul va avea același drepturi salariale ca până acum.