Ordonanța salarizării bugetarilor, retrasă. Ministrul Muncii, cu demisia pe masă
Ana Costea, ministrul Muncii, își va depune mandatul dacă nu se va ține cont de părerea sa, cu privire la proiectul de ordonanță privind salarizările bugetarilor, aceasta anunțând că nu mai sprijină proiectul, a declarat și Cosmin Andreica, consilierul ministrului.
„Doamna ministru a precizat faptul că în situația în care nu se va lua act de faptul că dumneai nu susține această ordonanță de urgență, este dispusă să-și depună mandatul. Până la urmă noi asigurăm partea tehnică a acestei legi, iar în condițiile în care se încearcă variante care nu au cum să satisfacă obiectivele propuse, nu avem cum să le susținem și să fim de acord”, a declarat Cosmin Andreica, cosilierul ministrului Muncii.
Proiectul legii salarizării va fi retras mâine, potrivit reprezentanților sindicatelor prezente marți la discuțiile pe proiectul legii salarizării.
„Ministrul Muncii a luat decizia retragerii acestui proiect de ordonanță de urgență care nu ar face altceva decât să accentueze starea de haos existentă din punct de vedere salarial în domeniul bugetar. Totodată, avem un avertisment foarte clar pentru cabinetul Cioloș pentru ca în regim de urgență să întrunească Consiliul Tripartit pentru a discuta varianta care va înlocui acest proiect de ordonanță. Nu se poate porni de la premisa că venim și oferim o sumă de bani insuficientă pentru a oferi corecții din punct de vedere salarial în toate domeniile bugetare. Este o premisă total greșită”, a declarat Marius Nistor, președintele executiv al Federației „Spiru Haret”.
Mai mult, Leonard Bărăscu, CNSRL Frăția, a declarat că ministrul Muncii, Ana Costea, a lăsat impresia că va demisiona curând. „Nu a anunțat, dar din atitudinea pe care a avut-o doamna ministru, sunt sigur că mâine va duce la acest lucru (n.r.demisia ministrului Muncii). Ne-a spus că îi pare rău pentru ce s-a întâmplat și că nu a avut susținerea necesară”, a declarat Leonard Bărăscu, CNSRL Frăția, la ieșirea de la negocierile de la ministerul Muncii.
La ora 11 au început discuțiile la sediul Ministerului Muncii între reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România – Frăția, ai Alianței Nationale a Sindicatelor Bugetarilor „SED LEX” și mai mulți miniștrii din Guvernul Cioloș printre care ministrul Justiției, al Muncii și vicepremierul Vasile Dâncu. Potrivit lui Simion Hancescu președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), sindicaliștii sunt „foarte nemulțumiți” de proiectul de ordionanță de urgență privind salarizarea bugetarilor.
Proiectul de act normativ prevede că venitul personalului plătit din fonduri publice este alcătuit din salariul de bază corespunzător funcției, solda de funcție sau salariul de funcție, indemnizația de încadrare, indemnizațiile lunare precum și compensații, indemnizații, sporuri, majorări, prime și premii în funcție de categoria de muncă. Conform proiectului de Ordonanță de Urgență, ce ar urma să intre în vigoare de la 1 august 2016, prevede că președintele României va avea un salariu lunar brut de 15.000 de lei iar Patriarhul va încasa o indemnizație lunară de 13.706 lei. Aceeași sumă, de 13.706 lei, va fi încasată ca venit lunar și de președinții celor două camere ale Parlamentului, dar și de premierul țării, se notează în proiectul de act normativ.
Miniștrii și consilierii prezidențiali vor avea un venit lunar brut de 12.124 de lei, se arată în document, iar senatorii și deputații vor fi plătiți cu 10.150 de lei.
Potrivit proiectului de act normativ, un profesor universitar cu peste 25 de ani vechime poate ajunge la un salariu de bază de 5.339 de lei iar pentru unul cu până la 10 ani vechime indemnizația salarială lunară va fi de 4.084 de lei.
În cazul dascălilor din învățământul preuniversitar salariile vor fi între 1.700 și 3.400 de lei, iar pentru un consilier de probațiune cu până la cinci ani de experiență indemnizația va fi de 4.493 de lei, se arată în proiect.
Pentru medicii primari salariile vor fi între 2.832 și 3.526 de lei în timp ce pentru medicii stagiari indemnizațiile vor fi cuprinse între 1.479 și 1.842 de lei, se mai notează în document. După data de 1 august 2016, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, alături de Ministerul Finanțelor Publice vor elabora normele de aplicare a ordonanței de urgență, care vor fi publicate în Monitorul Oficial. Ordonanța se va aplica până la intrarea în vigoare a unui nou act normativ privind salarizarea personalului din instituțiile publice.