Organizatorii protestelor de solidaritate cu diaspora au primit mesaje de amenințare: „Va vedea el pe dracu” dacă mai continuă cu aceste manifestări”
Mii de români au protestat în weekend față de modul de organizare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. În semn de solidaritate cu diaspora, oamenii au ieșit în stradă la Cluj, Iași, Timișoara, București, Oradea, Arad și Brașov. Manifestațiile nu au rămas însă fără ecou: în vreme ce unele voci au acuzat participanții la miting că ar fi fost plătiți pentru gestul lor, unii dintre organizatori au primit chiar și mesaje de amenințare.
„Ieri, în emisiunea domnului Mihai Gâdea, de la Antena 3, s-a vorbit despre fiecare organizator, din fiecare oraș în parte. Moderatorul s-a legat în mod special de Andrei Fărcaș, băiatul de la Cluj, spunând că faptul că el studiază la o universitate din Budapesta înseamnă că are înclinații anumite politice, că vrea să dezbine Transilvania de România și alte povești de genul acesta…”, a povestit pentru gândul Anamaria R., organizatoarea protestului din București.
„Așadar, după această emisiune, Andrei a primit amenințări pe Facebook, de la diverse conturi false, spunându-i-se că va fi dat afară de la universitatea la care studiază, că i se vor întâmpla lucruri rele, că va vedea el pe dracu” dacă mai continuă cu aceste manifestări… Aseară am făcut o conferință cu organizatorii protestelor din țară, iar Andrei Fărcaș era speriat că ar putea fi exmatriculat”, a adăugat ea.
Cât privește protestul din Capitală, Anamaria a avut, de asemenea, de dat câteva dezmințiri: „S-a spus că a fost organizat de Monica Macovei, fiindcă și dumneaei a fost acolo. Eu, sincer, am fost surprinsă să o văd acolo pe doamna Macovei, cu atât mai mult cu cât, personal, nu am susținut-o… Nu dânsa a făcut chemarea în stradă, ci eu personal, cu alții ca mine, care s-au săturat până peste poate”, a explicat tânăra în vârstă de 28 de ani.
De profesie actriță, Anamaria a precizat că a fost pentru prima dată când a luat parte la un astfel de eveniment: „Toate evenimentele s-au petrecut dând curs pe Facebook unor idei și invitații care au la bază susținerea și sensibilizarea oamenilor să iasă la vot, care spun stop fraudă! și stop! ceea ce s-a întâmplat în diaspora”, a afirmat ea.
„Unele televiziuni au încercat să facă în așa fel încât publicul telespectator să înțeleagă că noi am fost plătiți… Vorbesc acum în numele meu: pentru mine a fost prima dată când m-am implicat într-un act care are legătură cu politica, nu cunosc pe nimeni din politică, nu fac parte din niciun partid, părinții mei nu au făcut vreodată parte din vreun partid, deci nu există absolut nicio legătură! Dacă mi-a dat cineva vreun ban și are și dovada, eu bag mâna în buzunar și îi dau omului care are dovada… Dar nu există așa ceva! Și știu că și colegii mei s-au implicat din dorința de a fi lucrurile cinstite și de a face tot ce se poate ca să se trăiască normal și aici, în România!”, a adăugat Anamaria.
Amenințări a primit și Edwin Marc, organizatorul protestului de la Timișoara. Acesta a explicat însă că nu are niciun motiv să se teamă.
„La Timișoara am fost amenințat de cineva care a zis că vine cu 200 de oameni, dar nu a venit nimeni… Pe mine nu mă deranjează, sincer, că doar ne raportăm la nivelul Antena 3. Nu îmi e frică de siguranța mea în Timișoara”, a spus el. „Cel mai mult, Fărcaș a primit amenințări, din cauza propagandei rasiste care s-a făcut la Antena 3. A primit mesaje pe Facebook de la oameni care nu îl cunoșteau, care i-au scris tot felul de lucruri… implicații din acestea legate de unguri”, a adăugat Edwin.
Până la ora difuzării acestei știri, Andrei Fărcaș, organizatorul manifestației de la Cluj, nu a putut fi contactat.
Referitor la acuzațiile privind tendința separatistă a protestului de la Timișoara, Edwin a ținut să sublinieze că acesta sunt total nefondate.
„În primul rând, nu este corect ca la o televiziune să lansezi atacuri atât de dure și să nu dai drept la replică. În al doilea rând, noi nu suntem separatiști, noi nici nu vrem asta! Sunt foarte conștient că în contextul Europei din ziua de azi, într-o neclaritate politică ce domină Europa, o scindare ar fi extraordinar de rea”, a precizat timișoreanul.
„Singurul lucru pe care l-am zis în trecut și pe care mi-l asum este ideea autonomiei Transilvaniei, dar când spun autonomia Transilvaniei și a Banatului mă refer și la autonomie pentru Oltenia, Dobrogea, Moldova și Bucovina. Acesta este un sistem pe care eu l-am observat în Germania, unde funcționează foarte bine și în general descentralizarea, după părerea mea, este o soluție foarte modernă. Noi ce am încercat să facem cu steagul bănățean a fost efectiv să chemăm oamenii la idealitate. Cum în zona Moldovei oamenii își pun bourul peste tot și nimeni nu zice nimic, nu mi se pare corect ca noi să nu avem voie să ne afișăm propriul steag fără să fim numiți separatiști. Steagul Banatului pentru noi reprezintă steagul unei regiuni care tocmai că celebrează acceptarea și diversitatea națională a acestei regiuni. Așa cum am spus și la protest, nu contează unde te-ai născut ca să fii bănățean… Să fii bănățean înseamnă să aderi la o mentalitate civilizată, modernă, fără rasismul de care dau dovadă simpatizanții stângii„, a mai spus Edwin în cele din urmă.