Proiectul Legii învățmântului prevede excepții pentru cadrele didactice. Orice absolvent de studii superioare ar putea preda la gimnaziu și la liceu. Iată despre ce e vorba!
Ministrul Educației vrea să aducă în sistemul preuniversitar, profesioniștii din diverse domenii, dar fără pregătire psihopedagogică.
Mai exact, avocați, arhitecți sau IT-iști, ar putea deveni profesori. Modalitatea aceasta ar putea atenua deficitul de cadre didactice, pe anumite competențe.
„Studiile arată că în ultimii zece ani timpul în care un ascultător este conectat la un discurs a scăzut de la 15 secunde la 7 secunde. Acest lucru îl simțim și la cursuri, dacă nu spui ceva interesant în cele șapte secunde, poți să îl pierzi pe student. Astfel că încercăm să venim cu interactivitate, să îi implicăm cât mai mult astfel încât să fie conectați la predarea cursului. De altfel, am introdus și metode moderne de predare prin storytelling și gamification, astfel încât studentul să fie cât mai aproape de mediul lui”, a declarat Florin Drăgan, conform Economica.net.
Universitatea Politehnica Timișoara a încurajat cadrele didactice să încerce să fie mai mult mentori pentru studenți decât dascăli.
„Tot timpul ni s-a spus că greșeala nu este bună, iar această mentalitate se regăsește și la mulți dintre părinții lor. La universitate trebuie să le arătăm că poți greși, iar mai important este ce înveți din acea greșeală. Este mai bine să faci o eroare în laborator decât să o faci ulterior la job”, a transmis rectorul Universității Politehnice Timișoara.