Prima pagină » Știri » Oțetul de mere a devenit alimentul cel mai căutat din România. Cât a ajuns prețul unui litru

Oțetul de mere a devenit alimentul cel mai căutat din România. Cât a ajuns prețul unui litru

Oțetul de mere a devenit alimentul cel mai căutat din România. Cât a ajuns prețul unui litru

Tot mai mulți pomicultori se orientează către procesarea oțetului de mere. Pe lângă sucul natural, oțetul de mere este cerut de clienți, inclusiv peste hotare. Între timp, românii au prins gustul oțetului balsamic, produs din struguri dulci din Italia.

Agricultorii estimează că România are o producție de mere de peste 600.000 de tone.

În Mureș, merele de la Batoș sunt renumite pentru aroma lor, dar cei care au livezi, se gândesc să valorifice și altfel recolta.

„Nu știm ce presiune va fi din partea polonezilor la prețul de măr. Prețul e undeva la doi lei la depozit la noi, pe rafturi găsiți și cu patru”, a spus Pogăcean Constantin.

Oțetul pare să fie o idee bună, mai ales că vest-europenii sunt înnebuniți după oțetul de mere românești, fără coloranți, fără conservanți și produs după o rețetă veche.

O fabrică vinde șase sortimente de oțet de mere.

„Se procesează aproximativ 150 de tone de mere la capacitatea actuală, care rezultă aproximativ 90.000 de litri de cidru, din absolut toate soiurile”, a spus Marius Bumbu, inginer.

Ioan Mărcuș, proprietar fabrică: „După o metodă tradițională în lemn de fag, dacă vom reuși, intenția noastră este undeva la 100.000 de kg de mere, să le procesăm”.

La ce preț ajunge un litru

Merele sunt tocate și lăsate la fermentat, cum se procedează și cu vinul. În final, un litru de oțet de mere ajunge și la 14 lei.

„Fabricăm și oțeturile aromate. Oțet picant, cu mentă, cu păpădie, tarhon, leuștean, cu petale de trandafir. Acestea sunt introduse, ulterior, în funcție de felul oțetului pe care dorim să-l obținem”, a precizat Marius Bumbu, inginer.

Dacă în 2010 se exporta oțet de numai 35.000 de euro, acum România exportă de zece ori mai mult, iar pe lângă oțetul de mere, procesatorii trimit în străinătate și oțet din vin.

În același timp, anul trecut s-a importat oțet de două milioane de euro, după ce românii au prins gustul oțetului balsamic, originar din Modena, Italia, potrivit Protv.ro.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
O japoneză s-a „căsătorit” cu un personaj AI creat cu ChatGPT
Digi24
Vladimir Putin a fost scos din sărite de întrebările unui jurnalist de la BBC: „Ce prostie”
Cancan.ro
De ce ar fi murit mama Mihaelei Rădulescu, de fapt. Văduva lui Felix Baumgartner, primul mesaj oficial: 'Nu a fost bolnavă'
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Astrolog, la Interviurile Adevărul: 2026 ar putea aduce schimbări de Guvern în România. „Va fi un an al revoltelor. Se cere vărsare de sânge”
Mediafax
Temperaturi mai scăzute și precipitații ușor excedentare în mai multe regiuni ale țării în următoarele patru săptămâni
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Reacția Turciei după ce forțele sale aeriene au doborât o dronă care a încălcat spațiul aerian
Cancan.ro
Ce boală are Dan Petrescu, de fapt? Motivul real pentru care s-a topit pe picioare
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Prima întâlnire cu extratereștrii! Un astronom dezvăluie totul
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Bursele sociale pentru studenți vor primi o suplimentare de 60 de milioane de euro