OTV a fost amendat din nou de CNA, cu 50.000 de lei, deși postul nu mai emite din 22 ianuarie
Postul OTV, care nu mai are licență audiovizuală din 22 ianuarie, a fost amendat din nou de CNA, cu suma de 50.000 de lei, pentru că a difuzat spoturi publicitare cu indicații terapeutice, fapt interzis de legislația audiovizualului.
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de marți, mai multe spoturi publicitare pentru produsele Germaniu Organic și Beta steroizi și tratamente naturale brevetate, difuzate pe OTV în perioada 14 – 20 ianuarie.
Membrii CNA au constatat că difuzarea respectivelor spoturi a încălcat articolul 128 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit căruia „Este interzisă menționarea în publicitate sau în teleshopping a unor indicații terapeutice referitoare la boli precum: a) tuberculoză; b) bolile cu transmisie sexuală; c) alte boli infecțioase grave; d) cancer și alte boli tumorale; e) insomnia cronică;
f) diabet și alte boli metabolice”.
Christian Mititelu, membru al CNA, a spus că acest caz justifică afirmația că „televiziunea prostește oamenii în România, inclusiv în domeniul sănătății”. „Această televiziune (OTV, n.r.) avea un cântăreț care făcea recomandări medicale noaptea”, a spus Mititelu. El a făcut referire la interpretul de muzică populară Mărin Cornea. Cornea are și propria televiziune – Inedit TV -, la care este asociat majoritar (95%), alături de Anghel Ștefana (5%).
Mititelu a propus aplicarea unei amenzi de 5.000 de lei postului OTV, pentru încălcarea articolului 128. Propunerea nu a întrunit însă numărul minim necesar de voturi (șase) pentru a putea fi aplicată.
Narcisa Iorga, membru al CNA, a votat împotriva aplicării acestei sancțiuni. „Este foarte târziu când CNA intervine pe abateri de acest gen difuzate la OTV de la înființarea OTV”, a spus Narcisa Iorga.
În schimb, Monica Gubernat, un alt membru al CNA, a spus că „mai bine mai târziu decât niciodată”. Ea a propus aplicarea unei amenzi de 50.000 de lei în acest caz. Propunerea a fost aplicată cu șase voturi „pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Christian Mititelu și Răsvan Popescu) și două voturi „împotrivă” (Narcisa Iorga și Viorel-Vasile Buda).
Emisia OTV a fost întreruptă pe 22 ianuarie, în jurul orei 18.40, după ce Consiliul Național al Audiovizualului a retras, în ședința din aceeași zi, cu unanimitate de voturi, licența audiovizuală a televiziunii care îl are ca asociat principal pe Dan Diaconescu. Licența OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, președintele CNA, cu unanimitate de voturi.