OTV, amendat de CNA chiar dacă nu mai are licență
OTV, care nu mai are licență audiovizuală începând de marți, a fost amendat, joi, de CNA, cu suma de 100.000 de lei, din cauză că pe 9 decembrie, ziua votului pentru alegerile parlamentare, a continuat campania electorală, fapt interzis de legislația audiovizualului.
Sancțiunea a fost propusă de Laura Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Propunerea acesteia a generat o întrebare din partea membrilor CNA care au dorit să știe dacă mai este posibilă aplicarea unei amenzi postului OTV, în condițiile în care acestuia i-a fost retrasă licența audiovizualului în ședința Consiliului de marți, 22 ianuarie, iar televiziunea lui Dan Diaconescu și-a încetat emisia în aceeași zi.
Reprezentanta Departamentului Juridic al Consiliului Național al Audiovizualului a menționat că, din punctul său de vedere, aplicarea unei astfel de amenzi nu este posibilă.
„Opinia mea este că nu se poate acorda amendă pentru că la data emiterii actului, astăzi, radiodifuzorul nu mai există, chiar dacă el a exisat la data săvârșirii faptei. Este principiul de drept prin care actul administrativ este prezumat legal întotdeauna”, a spus aceasta. „Asta înseamnă că OTV nu poate fi considerat vinovat până la pronunțarea instanței. Dacă suntem acționați în instanță, nu vom intra pe fond, vom pierde prin excepție”, a mai spus aceasta.
„Dezbatem, de fapt, un viciu de procedură. Sunt trucuri avocățești. Dacă mă fac că nu văd asta… Am luat în calcul că datele pot anticipa un viciu de procedură. Ca manager al acestei instituții îmi asum, adică, dacă pierd acest proces, îl asum. Îmi asum pierderea acestui proces sau, după creierul meu, câștigarea lui”, a spus, în schimb, Laura Georgescu, președintele CNA.
Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, a spus că societatea Ocram Televiziune SRL, care a deținut licența OTV, există în continuare, chiar dacă televiziunea nu mai emite.
În acest context, sancțiunea propusă de Laura Georgescu – amendă în cuantum de 100.000 de lei – a fost adoptată de membrii Consiliului cu 8 voturi „pentru” (Lornad Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu, Valentin-Alexandru Jucan și Christian Mititelu) și două voturi „împotrivă” (Narcisa Iorga și Florin Gabrea).
Pe de altă parte, tot în ședința de joi, CNA a decis să amendeze cu câte 30.000 de lei Antena 3 și B1 TV și să someze public România TV.
După mai multe runde de vot cauzate de faptul că numărul insuficient de voturi a împiedicat adoptarea vreunei propuneri de sancțiune, posturile B1 TV și Antena 3 au fost sancționate cu câte 30.000 de lei fiecare. Pentru amenda aplicată postului Antena 3 au votat Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Laura Georgescu, Cristina Trepcea și Valentin Jucan, iar votul „împotrivă” și l-au exprimat Monica Gubernat, Christian Mititelu, Răsvan Popescu și Viorel Vasile Buda.
Deoarece propunerea inițială de sancționare a postului B1 TV cu o amendă de 20.000 de lei a fost respinsă din cauza neîntrunirii numărului de voturi, Monica Gubernat, membru al CNA, a propus aplicarea unei amenzi de 30.000, ca și în cazul Antenei 3. Propunerea acesteia a fost adoptată cu șase voturi „pentru” (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu și Cristina Trepcea) și patru voturi „împotrivă” (Valentin Jucan, Răsvan Popescu, Narcisa Iorga și Florin Gabrea).
Narcisa Iorga a considerat că decizia este „tributară politic și părtinitoare” postului Antena 3, care a încălcat, la fel ca OTV, aceleași articole din Legea audiovizualului și din Decizia CNA, cu privire la reflectarea campaniei electorale. „OTV și Antena 3 sunt la fel de vinovate făcând propagandă eficientă în favoarea unui partid”, a spus Narcisa Iorga, considerând că ambele posturi trebuie să fie amendate cu câte 100.000 de lei.
„Consider că decizia luată cu majoritate de voturi este una semnificativ politică, anume de a proteja interesele postului de televiziune Antena 3 și implicit menționez că am propus amendarea posturilor OTV și Antena 3 în același cuantum de 100.000, apreciind că ambele posturi au facut propagandă în ziua votului doar în avantajul unui competitor electoral, fără respectarea obligativități pluralismului de opinii, anume PPDD și respectiv USL. De asemenea, am propus sancțiuni de 50.000 de lei pentru B1 și România TV pentru dezechilibrele înregistrate de aceste două posturi în reflectarea alegerilor parlamentare. Majoritatea membrilor CNA însă au dorit să demonstreze că posturile B1 și Antena 3 au comis abateri la fel de grave, ceea ce este contrazis, practic, de realitate întrucât Antena 3 și OTV au avut abateri similare”, a afirmat, ulterior, Narcisa Iorga, într-o declarație pentru MEDIAFAX.