Televiziunea OTV, a cărei licență audiovizuală a fost retrasă pe 22 ianuarie de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), a început să emită online pe site-ul oficial al postului.
Fii mereu la curent cu starea vremii. Primește zi de zi prognoza meteo din orașul tău.
La mai puțin de o săptămână de când i-a fost retrasă licența audiovizuală, Dan Diaconescu a intrat din nou în direct cu publicul său, de această dată pe internet, pe site-ul www.otv.com.ro.
Emisia OTV a fost întreruptă marți, 22 ianuarie, în jurul orei 18.40, după ce Consiliul Național al Audiovizualului a retras, în ședința din aceeași zi, cu unanimitate de voturi, licența audiovizuală a televiziunii care îl are ca asociat principal pe Dan Diaconescu. CNA nu are în atribuții, însă, și reglementarea internetului din România.
CNA a retras licența audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite în audiovizual. Licența OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, actualul președinte al CNA.
Licența OTV – un post aflat în lista televiziunilor „must carry”, pe care cabliștii l-au retransmis în mod obligatoriu în 2012 – a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deține licența televiziunii, nu a făcut dovada plății unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislației audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 și 2012.
Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, „Licența audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situații: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.
OTV a primit amenzi în cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul Național al Audiovizualului, începând din anul 2009 și până pe 28 martie 2012, când televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în insolvență, și nu a făcut la CNA dovada achitării lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.
Pe 22 ianuarie, după luarea hotărârii de retragere a licenței OTV, Laura Georgescu a declarat pentru jurnaliștii aflați la ședința Consiliului că a propus retragerea licenței postului OTV pentru că această televiziune a făcut „un abuz unic” în istoria CNA și în istoria României, respectiv a solicitat instanței și a și primit atribuirea calității de „consumator captiv în raport cu CNA”.
„OTV s-a dus și a solicitat, în iunie 2012, la Tribunalul București, secția civilă, atribuirea calității de consumator captiv în raport de CNA – nu ați mai auzit, cred, așa ceva până astăzi – și prelungirea duratei valabilității licenței după data de 28 martie 2013, când de drept i se oprește. Ce m-a enervat? M-a enervat lispa de motivare. În motivare, judecătorul îmi dă două definiții. Ce înseamnă acest consumator captiv, deci omul care nu are pe piață alt furnizor la dispoziție, CNA nefiind într-o relație contractuală cu SC Ocram Televiziune SRL, și doi – faptul că a atribuit CNA calitatea de furnizor de servicii alături de gaze, apă, canalizare, telefonie. Pentru așa ceva n-am nicio problemă să solicit Consiliului ridicarea licenței”, a explicat Laura Georgescu.
Totodată, Laura Georgescu a spus că CNA a pierdut acest proces la fond, dar a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. „CNA a pierdut fondul. Am în acest moment o sentință definitivă, dar nu am și caracterul irevocabil. Cu el mai pot lupta și cu el mai pot întoarce (…) CNA a făcut deja recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. A fost prima măsură pe care am luat-o”, a spus Laura Georgescu.
Pe de altă parte, avocații de la firma de avocatură Fenechiu-Savu și Asociații, care reprezintă OTV, au depus, joi, 24 ianuarie, la Curtea de Apel București o cerere prin care solicită preschimbarea termenului de judecată stabilit pentru cererea de suspendare provizorie a deciziei Consiliului Național al Audiovizualului din acest caz, până la rămânerea irevocabilă a unei alte cereri, principale, de anulare a aceleiași hotărâri a CNA. Concret, la termenul din 24 ianuarie, avocații au cerut ca solicitarea de suspendare provizorie să nu mai fie judecată pe 30 ianuarie, așa cum fusese stabilit inițial, ci mai devreme, cerând astfel judecătorului Curții să stabilească un termen de judecată. Totodată, cererea de anulare a deciziei CNA a primit termen pe 6 martie.
De asemenea, deputatul PPDD Liliana Mincă a declarat, pe 24 ianuarie, într-o conferință de presă organizată la Palatul Parlamentului, că a solicitat convocarea de urgență a Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților pentru a discuta pe tema retragerii licenței OTV, la ședință urmând să fie invitați și membrii Consiliului Național al Audiovizualului.
În aceeași conferință de presă, patronul OTV, Dan Diaconescu a declarat că demersuri similare vor fi făcute de parlamentarii PPDD și la adresa Comisiei de cultură din Senat, el așteptându-se ca la nivelul comisiilor reunite să se declanșeze o investigație privind modul în care „a fost posibilă închiderea unei televiziuni în Uniunea Europeană”.
Diaconescu a mai spus că a sesizat și europarlamentarii români referitor la închiderea OTV, pentru a vedea care este poziția lor, și a făcut referire la prevederile constituționale actuale, potrivit cărora niciun fel de publicație nu poate fi suprimată.
Patronul OTV a susținut că CNA a încălcat toate regulile prin luarea deciziei de suspendare a licenței televiziunii, având în vedere că firma Ocram Televiziune SRL – care deținea licența – nu-și putea plăti amenzile aplicate de Consiliu, fiind în insolvență.
Întrebat ce așteaptă să întreprindă Comisiile de cultură în cazul OTV, Dan Diaconescu a precizat: „Ar trebui să-i invite pe cei 10 membri ai CNA să explice cum s-a ajuns la introducerea pe ordinea de zi a unui subiect nou, cum au acceptat ca doamna Georgescu să conducă ședința în calitate de președinte al CNA, deși nu era numită oficial, și cum s-au gândit să certe o televiziune pentru că nu mai dispune de conturile ei”.
Societatea Ocram Televiziune SRL este în insolvență din data de 28 martie 2012.
Asociații societății Ocram Televiziune SRL sunt: Dan Diaconescu – asociat principal (80,1%) și GMG Media Box SA (19,9%). Acționarii GMG Media Box SA: PSV Company SA (99,996%), Enache Sorin și Druică Constantin (cu câte 0,002%). Acționarii PSV Company SA sunt: Elbahold Limited (Cipru) – 54,422728%, Asociația salariaților din SNP Petrom SA (25 asociați) – 25%, PSV Company SA – 10,010714% și Acționari persoane fizice (8577) – 10,566558%. Acționar unic al Elbahold Limited (Cipru) este Berhill Limited (Cipru), al cărei acționar unic este Luca Liviu.
OTV a început să emită în 6 septembrie 2001. Licența postului OTV a mai fost retrasă o dată de CNA, în anul 2002, pe vremea când Consiliul era condus de Ralu Filip.
Pe de altă parte, Dan Diaconescu controlează și postul DDTV, unde este de așteptat să își multe emisiunea „Dan Diaconescu Direct”, după încetarea emisiei OTV.
Licența audiovizuală a televiziunii DDTV va expira pe 24 februarie 2014. Licența DDTV (Direct Digital TV) este deținută de societatea Telecroma Media SRL, ai cărei asociați sunt: Floștoiu Ion Florin – asociat principal (61,65%), Diaconescu Iulius Mario (33,35%) și Al Attar Khaldoun (5%).
Postul DDTV s-a aflat în 2012 în lista televiziunilor „must carry”, pe care cabliștii sunt obligați să le retransmită conform Legii audiovizualului. În lista „must carry” din 2013, care a fost aprobată marți de CNA și care va intra în vigoare la 1 februarie, DDTV nu se mai regăsește, nemaifiind un post pe care cabliștii sunt obligați să îl retransmită. Lista „must carry” pe 2013 a fost aprobată joi de CNA înainte ca membrii Consiliului să discute și să decidă retragerea licenței OTV.