Prima pagină » Știri » OUG 14, atacată în instanță de o inculpată pentru abuz în serviciu. Autoarea, către Florin Iordache: „Fiți bărbat de stat. Cei care ies în stradă au fost plătiți”

OUG 14, atacată în instanță de o inculpată pentru abuz în serviciu. Autoarea, către Florin Iordache: „Fiți bărbat de stat. Cei care ies în stradă au fost plătiți”

OUG 14, atacată în instanță de o inculpată pentru abuz în serviciu. Autoarea, către Florin Iordache: „Fiți bărbat de stat. Cei care ies în stradă au fost plătiți
Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.14, care abrogă prevederile OUG 13 privind modificările la Codul Penal și de Procedură Penală, a fost atacată în instanța de contencios administrativ a Curții de Apel București de către Luiza Căzănescu, o inculpată pentru abuz în serviciu într-un dosar al DNA Ploiești, în care mai mulți angajați ai ARDAF Dâmbovița și directori de firme au fost acuzați de prejudicierea societății de asigurări ARDAF cu 1,8 milioane de euro. Căzănescu cere suspendarea executării actului administrativ, cererea fiind introdusă vineri, 10 februarie. Ea a fost deja condamnată în primă instanță pentru complicitate la abuz în serviciu, primind o pedeapsă totală de 3 ani și două luni de închisoare, fiind anterior condamnată cu suspendare în 2013, pentru înșelăciune. Luiza Căzănescu a fost prezentă și la dezbaterea organizată de fostul ministru al Justiției, Florin iordache, privind cele două proiecte de lege pe grațiere și modificarea Codurilor Penale, ea susținând adoptarea acestora „de urgență" și faptul că cei care protestează în stradă „au fost plătiți". Căzănescu nu a menționat că ea însăși a fost condamnată și este judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, infracțiune care conform proiectelor inițiale ale lui Iordache ar fi fost golită de sens juridic, respectiv pedeapsa grațiată. Surse judiciare au explicat pentru Gândul că acțiunea respectivă nu are șanse de reușită, pentru că un act normativ cu putere de lege, cum este OUG 14, nu poate fi atacat în instanța de contencios administrativ, cererea Luizei Căzănescu urmând ca cel mai probabil să fie respinsă de instanță.

Ordonanța de urgență a Guvernului numărul 14, care abrogă OUG 13, privind modificarea Codului Penal și de Procedură Penală, a fost atacată în instanță de o inculpată acuzată de abuz în serviciu. Luiza Căzănescu cere instanței de contencios administrativ de la Curtea de Apel București suspendarea executării acestui act. Infracțiunea de abuz în serviciu este cea care a suferit cele mai importante modificări prin OUG 13, care însă nu au intrat în vigoare. Căzănescu a depus și două acțiuni prin firma sa, Luisa Casa de Modă SRL, la aceeași instanță, prin care solicită suspendarea, respectiv anularea OUG 14.

Luiza Căzănescu este acuzată de abuz în serviciu de procurorii DNA, ea aflându-se în instanța de apel cu procesul ei, la Curtea de Apel Ploiești, alături de alți 5 foști angajați ai societății de asigurări ARDAF, filiala Dâmbovița.

Surse judiciare au declarat pentru Gândul că acțiunile Luizei Căzănescu nu au șanse de reușită, pentru că un act normativ cu putere de lege, așa cum este OUG 14, nu poate fi atacat în instanța de contencios administrativ, judecătorii neputând să se pronunțe pe valabilitatea unei legi. Cel mai probabil, acțiunile lui Căzănescu vor fi respinse ca inadmisibile de instanță.

În decembrie 2010, procurorii DNA Ploiești au trimis-o în judecată pe Luiza Căzănescu, administratorul firmei Luisa Casa de Modă SRL, din București, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată și calificată. În acest dosar, societatea de asigurare ARDAF, filiala Dâmbovița, ar fi fost prejudiciată cu 1.857.314 euro, conform procurorilor DNA.

Alături de Căzănescu, au mai fost trimiși în judecată fostul director al ARDAF Dâmbovița, Marius Daniel Pietricică, fostul director adjunct Marius Cristian Stan, fostul șef al contabilității Loredana Silvia Iacob, un fost inspector al ARDAF Cristina Sânpetrean, precum și Ioan Igescu, administrator al firmei Transoceanic SRL din Târgoviște.

Procurorii au arătat că în perioada 2003-2005, șefii de la ARDAF Dâmbovița ar fi încheiat mai multe contracte de consultanță, de închiriere și de marketing, între ARDAF și firmele lui Căzănescu și Igescu, în condiții nelegale, „cu încplcarea atribuțiilor de serviciu, „derularea acestora fiind, de asemenea, contrară Normelor ARDAF și prevederilor legale”.

Contractele vizau în principal vânzarea polițelor „Căminul”, asigurări de sănătate și asigurări de viață, instruirea agenților de asigurări și distribuirea de fluturași publicitari, contractele de marketing aveau ca obiect prestarea serviciilor de promovare și publicitate a produselor de asigurare ARDAF. Firmele au fost plătite, deși nu au respectat în integralitate contractele, susține DNA.

Suma cu care ARDAF ar fi fost prejudiciată, conform DNA, este de 6,78 milioane de lei, adică peste 1,85 milioane de euro la cursul din 2005.

Procesul privind abuzul în serviciu, de care este acuzată Luiza Căzănescu și ceilalți inculpați, se judecă în prezent la Curtea de Apel Ploiești, având următorul termen pe 6 martie.

În primă instanță, Tribunalul Dâmbovița a condamnat-o în iulie 2016 pe Luiza Căzănescu la pedeapsa totală de 3 ani și două luni de închisoare, schimbându-i încadrarea la complicitate la abuz în serviciu. Astfel, ea a primit 2 ani pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul ARDAF, care a atras după sine anularea suspendării executării unei pedepse anterioare, de 2 ani și 6 luni, astfel că instanța i-a aplicat pedeapsa cea mai grea, de 2 ani și 6 luni, la care a mai adăugat și o treime din pedeapsa de 2 ani din dosarul privind ARDAF, adică încă 8 luni. Instanța i-a scăzut din pedeapsă perioada cât a fost reținută și arestată preventiv în acest dosar, respectiv 2 luni (10 octombrie 2011-15 decembrie 2011).

Instanța din Dâmbovița a dispus de asemenea plata în solidar de către inculpați a sumei de peste 4,6 milioane lei către firma de asigurări Generali, reprezentând pierderile suportate de ARDAF. Luizei Căzănescu i s-a pus sechestru pe un teren din Snagov și un apartament din București.

Anterior, în 2013, Luiza Căzănescu fusese condamnată la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru înșelăciune, la Curtea de Apel București.

Ce îi spunea Luiza Căzănescu lui Florin Iordache: „Fiți bărbat de stat”. Adoptați „de urgență” aceste proiecte. Tinerii care protestează „sunt plătiți”

Luiza Căzănescu a fost prezentă și la dezbaterea de la ministerul Justiției, organizată pe 30 ianuarie de fostul ministru pe cele două proiecte privind grațierea și modificarea Codurilor Penale. Ea s-a prezentat drept „absolventă de Drept” și a susținut proiectele și i-a cerut lui Florin Iordache să fie „bărbat de stat” și să promoveze ordonanțele de urgență pentru ambele proiecte, „să țină cu populația” și cu „oamenii de afaceri români care au fost distruși”.

„Sunt absolventă de drept și fostă patroană a unor firme de asigurări, cu mii de oameni angajați, pe care am fost nevoită să le închid. (Căzănescu încă apare ca acționar la două firme de asigurări, aflate în funcțiune – n.r.). Vă rog, domnule ministru, să fiți bărbat de stat, să promovați aceste ordonanțe, să vă gândiți la populație, că oamenii de afaceri români au fost distruși și li s-au înscenat dosare, justiția nu este în totalitate corectă, sunt și judecători și procurori corecți, eu am întâlnit, dar sunt și corupți. Să promovați aceste ordonanțe în regim de urgență și să dați pe urmă și amnistie, să țineți cu populația. Am avut 850 de dosare civile și 46 penale, mi s-au înscenat tot felul de mizerii. Să aveți curajul să luptați împotriva Securității care a infiltrat toate organismele de stat, i-au scos pe copiii ăștia în stradă. Eu am un magazin și vorbesc cu studenții care au ieșit în stradă și majoritatea recunosc că au fost plătiți”, i-a spus ea fostului ministru al Justiției, Florin Iordache.

Intervenția Luizei Căzănescu începe în jurul minutului 2.50 din înregistrare.

Căzănescu deține mai multe firme, în afară de Casa de Modă Luisa, ea mai având societatea de asigurări Lider, din Constanța, societatea de asigurări Pralyna din București și firma Logic Recup din Snagov.

Luiza Căzănescu mai este judecată și într-un dosar penal privind înșelăciunea, în care parte este societatea de asigurări Groupama. Procesul abia a pornit, pe 8 februarie, la Judecătoria Sectorului 1.

Mai multe societăți de asigurare, printre care Asirom, Astra sau Carpatica, au făcut plângeri în instanță împotriva soluțiilor de neîncepere a urmării penale în cazul Luizei Căzănescu.

Citește și