„Este un proiect de ordonanță de urgență care modifică legislația în domeniul Sănătății, care, ca și principală reglementare, practic, permite accesul nediscriminator al cetățenilor la serviciile de sănătate, finanțate din programele de sănătate ale Casei, care, practic, permite ca cetățenii să acceseze servicii din partea spitalelor private. În condițiile în care proiectul de ordonanță are toate avizele, cu siguranță va fi pe ordinea de zi a Guvernului”, a declarat Ludovic Orban, marți, întrebat dacă proiectul de OUG va fi aprobat marți de Guvern, potrivit Agerpres.
Ministrul Sănătății, inițiatorul proiectului, a explicat, marțea trecută, la Digi24, că odată cu intrarea în vigoare a ordonanței privind liberalizarea programelor de sănătate, fenomenul listelor de așteptare va înceta și că pacientul va fi în centrul sistemului. Victor Costache a precizat că pacienții vor va avea posibilitatea de a-și alege medicul și spitalul în care au încredere. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depășită capacitatea furnizorilor publici.
Ulterior, Avocatul Poporului a transmis că modificările aduse sistemului sanitar referitoare la liberalizarea programelor naționale de sănătate, cuprinse în proiectul de OG al Ministerului Sănătății, ar trebui dezbătute prin procedură parlamentară obișnuită. Conform documentul transmis de Avocatul Poporului, modificările au fost propuse „fără a asigura echilibrul în sistemul sanitar și fără a implementa o serie de garanții prin care să se evite inechitățile dintre sistemul public și cel privat”.
Proiectul de act normativ conține, în opinia Avocatului Poporului, o notă de fundamentare sumară și nu prezintă nici un studiu de impact care să evalueze efectele economico-financiare și sociale ale acesteia.