OUG privind stocurile de urgenţă medicală și regulile instituirii carantinei, publicată în Monitorul Oficial

Publicat: 11 02. 2020, 15:36

Guvernul a aprobat pe 4 februarie constituirea stocurilor de urgenţă medicală pentru epidemii şi măsurile privind instituirea carantinei printr-o ordonanţă de urgenţă care prevede şi achiziţionarea unor scanere termice pentru dotarea celor 16 aeroporturi din ţară.

„S-a aprobat constituirea stocurilor de urgenţă medicală pentru epidemii şi alte evenimente generatoare de victime multiple. Achiziţia produselor stocurilor de urgenţă medicală se va realiza potrivit prevederilor legale privind achiziţiile publice, sens în care Guvernul a desemnat prin această ordonanţă Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate din subordinea Ministerului de Finanţe ca instituţie abilitată pentru organizarea şi derularea procedurilor de atribuire în vederea încheierii de acorduri-cadru”, spunea, la acea dată, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, potrivit Agerpres.

Ordonanţa prevede şi achiziţionarea unor scanere termice pentru a dota aeroporturile din Bucureşti şi din ţară. „Cinci pentru Aeroportul „Henri Coandă” Bucureşti şi câte două pentru celelalte aeroporturi, unul pentru fluxul de intrare şi unul pentru fluxul de ieşire”, preciza el.

Tot marţi a fost publicată şi OUG pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Aceasta reglementează normele de conduită pentru conducătorul de trotinetă electrică, vârsta minimă admisă pentru a conduce un astfel de vehicul fiind de 14 ani.

Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare, se mai arată în OUG.

„Pentru cei care folosesc trotineta şi au sub 16 ani, adică între 14 şi 16 ani, este obligatorie casca de protecţie. Este interzis transportul pasagerilor pe aceste mijloace de transport şi, totodată, ca zone de folosinţă sunt pistele care au destinaţia de piste de biciclete sau pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km la oră. Trotinetele electrice nu pot depăşi viteza de 25 de km/h şi, evident, această ordonanţă completează definiţia trotinetei, pentru a fi foarte clar, atunci când se foloseşte, în ce parametri ai actului normativ se încadrează cel care foloseşte trotineta”, explica atunci ministrul Afacerilor Interne.

 

O altă ordonanţă de urgenţă publicată în Monitorul Oficial se referă la instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare.