Prima pagină » Știri » Ovidiu Miculescu, validat ca președinte al Radioului Public de către Parlament

Ovidiu Miculescu, validat ca președinte al Radioului Public de către Parlament

Ovidiu Miculescu, validat ca președinte al Radioului Public de către Parlament
Cele două Camere ale Parlamentului s-au reunit marți pentru validarea președinților Societății Române de Televiziune (SRTv) și Societății Române de Radiodifuziune (SRR).

Ovidiu Miculescu a fost validat ca președinte – director general al Societății Române de Radiodifuziune (SRR), marți, de către Parlament, cu 235 de voturi „pentru” și 8 voturi „împotrivă”.

Cele două Camere ale Parlamentului s-au reunit marți pentru validarea președinților Societății Române de Televiziune (SRTv) și Societății Române de Radiodifuziune (SRR).

După votul Parlamentului, Ovidiu Miculescu a depus jurământul în fața plenului.

Președintele Consiliului de Administrație al SRR este numit de Parlament, pe o perioadă de 4 ani.

Miculescu a fost validat marți de Parlament, după ce în aceeași zi el a fost validat ca președinte – director general al Radioului Public și de Comisiile de cultură ale Parlamentului, cu 17 voturi „pentru” și 4 „abțineri”.

Ovidiu Miculescu a fost desemnat pentru această funcție de membrii Consiliului de Administrație al SRR.

De altfel, membrii CA al Radioului Public s-au întâlnit, marți dimineață, în sala de ședințe a Comisiilor de cultură ale Parlamentului, înainte de începerea ședinței propriu-zise a comisiilor, pentru a-l vota pe noul președinte-director general al SRR. Din cei zece membri CA prezenți, opt au votat „pentru” desemnarea lui Ovidiu Miculescu ca președinte-director general, în timp ce doi membri s-au „abținut”.

Ovidiu Miculescu a fost susținut pentru această funcție de USL, după ce, vinerea trecută, Demeter Andras a anunțat că renunță la funcția de președinte-director general al Radioului Public, mandat pentru care fusese numit în iunie 2010, fiind susținut de UDMR. Totuși, deși a renunțat la funcția de președinte-director general, Demeter Andras și-a păstrat calitatea de membru în CA al SRR.

Pe lângă Ovidiu Miculescu și Demeter Andras, din Consiliul de Administrație al Radioului Public mai fac parte: Doina Tănase, Mihai Voicu, Mirela Ioana Fugaru, Ileana Savu, Stejărel Olaru, Alexandru Ducu Bertzi, Ana Florea, Adelina Rădulescu, Maria Țoghină, Adrian Moise și Bogdan Iuliu Hossu. La fel ca în cazul lui Demeter Andras și Ovidiu Miculescu, și ceilalți membri ai CA au fost numiți în iunie 2010.

La audierile din Comisiile de cultură, Ovidiu Miculescu a spus că acesta este un „moment important” în cariera sa. „Sunt onorat de propunerea colegilor mei, lucrăm împreună, zic eu, cu rezultate bune, de doi ani de zile. Este o activitate colectivă deloc simplă”, a spus Ovidiu Miculescu.

Ovidiu Miculescu a spus că are o experiență de peste 20 de ani în media și vrea să modernizeze Radioul Public. „Trebuie să ajungem la anul 2012. Funcționăm după o lege din 1994. Instituțional, în activitatea Radio România acest lucru se simte, este un model instituțional ușor împietrit”, a spus Miculescu.

De asemenea, el a precizat că Radioul Public trebuie să acopere întreaga populație a României. „Atunci când s-a desenat acoperirea Radio România s-a folosit un termen greșit, după părerea mea, acoperirea teritoriului și nu a populației. Teritoriul este acoperit teoretic 95-96%. Populația, în schimb, nu este acoperită. Dacă, anul trecut, Radio România a reușit să deschidă Radio Chișinău, încă sunt bucăți importante din România în care Radioul Public nu se aude”, a mai spus Miculescu.

Potrivit lui Miculescu, Radioul Public este „cea mai veche și prestigioasă instituție de media din România”. „Zilnic ne ascultă aproape 5 milioane de oameni, ceea ce nu e deloc puțin. Dacă dumneavoastră, parlamentarii, mergeți la vot o dată la patru ani, noi ieșim în fața ascultătorilor și ascultându-ne ne votează zilnic. Nu e o misiune deloc ușoară, dar eu sunt convins că vom reuși să așezăm lucrurile și să le ducem acolo unde trebuie. Cred că Radio România trebuie să înceapă un proces de modernizare, păstrând valorile și ceea ce este bun”, a mai spus Miculescu.

Demeter András, fostul președinte-director general al Societății Române de Radiodifuziune, a anunțat, vineri, că renunță la funcție, solicitând celor două camere ale Parlamentului României dispunerea măsurilor necesare în vederea absolvirii sale de responsabilitățile conferite prin hotărârea de numire a sa. În scrisoarea adresată vineri Parlamentului României, Demeter András spune că unul dintre motivele deciziei sale esta insuficiența fondurilor în ceea ce privește buna funcționare a serviciului public de radiodifuziune. „Serviciul public de radiodifuziune trebuie să beneficieze de toate mijloacele necesare în vederea accesului direct, permanent și fără distorsiuni la informațile și mesajele destinate tuturor cetățenilor. Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, fondurile anuale alocate prin bugetul de stat pentru serviciile de radiocomunicații au fost sub necesarul real al Radioului public”, a menționat acesta în documentul înaintat celor două camere ale Parlamentului.

Societatea Română de Radiodifuziune deține în prezent posturile Radio România Actualități, Radio România Internațional, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Antena Satelor, Radio3Net, Radio București, peste 10 stații regionale și locale și Radio Chișinău. Acestora li se adaugă postul online pentru copii Radio Junior și agenția de presă Rador.

Potrivit raportului de activitate pe 2011, SRR a avut anul trecut venituri în cuantum de 405.314.961 de lei (față de 400.555.177 de lei în 2010) și cheltuieli de 400.477.389 de lei (față de 398.890.537 de lei în 2010). În 2011, Radioul Public a înregistrat un profit brut de 4.837.572 de lei (4.209.533 de lei – profit net), în creștere față de 2010, când profitul brut a fost de 1.664.640 de lei (334.454 de lei – profit net).

Radioul Public a încheiat și anul 2009 cu un profit de 448.980 de lei, după ce, în 2008, Radioul Public a avut un profit de 258.065 de lei, iar în 2007, un excedent de 87.961 lei.

Citește și