Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi s-a prezentat vineri la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu funcții de decizie din CNADNR în sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri.
Ovidiu Silaghi a spus, la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), că este pregătit să dea o declarație în fața anchetatorilor. El a precizat că va da mai multe informații după ce va vorbi cu procurorii.
Direcția Națională Anticorupție a anunțat, în 12 septembrie, că a început urmărirea penală în cazul lui Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influență, faptele de care este acuzat fiind din perioada mai – decembrie 2012, când a fost ministru al Transporturilor.
Potrivit procurorilor, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi i-a cerut lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa.
Silaghi s-ar fi angajat, în schimbul servicului cerut lui Iordache, să intervină la funcționari din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor), pentru ca instituția să efectueze în termen plățile aferente contractelor încheiate cu societatea Romstrade, dar și pentru continuarea derulării contractelor, deși termenele lucrărilor erau întârziate.
„Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susținerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului și a avut drept consecință înregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) în dauna companiei aeriene”, au precizat procurorii.
Totodată, procurorii susțin că, în 22 noiembrie 2012, Ovidiu Silaghi a primit de la Iordache 200.000 de euro „pentru a-și exercita influența asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plată aferente contractelor aflate în procedură de aprobare și pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”.
În 5 septembrie, DNA a început urmărirea penală și față de Remus Vasile Șpan, pentru complicitate la trafic de influență, fiind acuzat că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Silaghi să pretindă și să primească 200.000 de euro și servicii de la Nelu Iordache, pentru a sprijini interesele firmei Romstrade în contractul cu CNADNR.
Fostul ministru al Transporturilor a fost în 12 septembrie la DNA pentru a lua la cunoștință acuzațiile care îi sunt aduse în acest dosar. Ovidiu Silaghi declara atunci că a citit înștiințarea de urmărire penală, dar nu a văzut încă probele.
Întrebat dacă procurorii mențin acuzația că a primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu funcții de decizie din CNADNR în sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri, fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a spus că acuzația este nefondată, pentru că este absurd să primește bani ca să rezreziliezi un contract care deja era reziliat.
Întrebat dacă a discutat cu procurorii despre o eventuală imunitate de care ar beneficia, Silaghi a răspuns: „Sunt membru al Parlamentului European din 5 septembrie, dar drept dovadă, sunt aici cu dumneavoastră și dau declarații”.
Procurorul general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție a solicitat în 6 septembrie președintelui aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Ovidiu Silaghi.
Președintele Traian Băsescu a transmis, în 8 septembrie, ministrului Justiției cererea de urmărie penală pentru Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influență, fapte care ar fi fost săvârșite când acesta era ministru al Transporturilor. Cererea a fost transmisă DNA de procurorul general al Parchetului instanței supreme în 9 septembrie.
Șeful DNA a cerut procurorului general să sesizeze președintele cu cererea de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, în condițiile în care acesta și-a dat demisia din Parlament și avizul nu mai putea fi dat de Camera Deputaților, așa cum se solicitate în cererea din 19 august.
În 3 septembrie, liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat din calitatea de deputat. Hotărârea Camerei Deputaților privind constatarea încetării mandatului de deputat a lui Ovidiu Silaghi a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 568 din 6 septembrie.
Președintele PNL, Crin Antonescu, declara, în 3 septembrie, că Ovidiu Silaghi și Eduard Hellvig au demisionat din Camera Deputaților pentru a merge la Parlamentul European, ei completând astfel locurile vacantate de Cristian Bușoi și Ramona Mănescu.
Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat în iulie pentru funcția de ministru al Transporturilor, post rămas vacant după demisia lui Relu Fenechiu, în urma condamnării sale, în 12 iulie, de către instanța supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012.