Prima pagină » Știri » Ovidiu Tender scapă de 3 ani și 5 luni de închisoare, ca urmare a unei decizii CCR privind abuzul în serviciu

Ovidiu Tender scapă de 3 ani și 5 luni de închisoare, ca urmare a unei decizii CCR privind abuzul în serviciu

Ovidiu Tender scapă de 3 ani și 5 luni de închisoare, ca urmare a unei decizii CCR privind abuzul în serviciu
Omul de afaceri Ovidiu Tender scapă de trei ani și cinci luni de închisoare, după ce Tribunalul Arad i-a dat câștig de cauză, joi, anulând pedeapsa pentru instigare la abuz în serviciu. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în termen de trei zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Tribunalul Arad i-a dat câștig de cauză omului de afaceri Ovidiu Tender, care a contestat condamnarea de 12 ani și 7 luni cu executare, avocații săi susținând, joi, că infracțiunea care a stat la baza condamnării, respectiv instigare la abuz în serviciu într-o companie privată, a fost dezincriminată conform deciziei din 2016 a Curții Constituționale a României.

Ovidiu Tender a reușit, astfel, să obțină reducerea pedeapsei, de la 12 ani și 7 luni la 9 ani și două luni.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare la Curtea de Apel Timișoara.

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat pentru un concurs de infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat.

„Este o dramă ce i se întâmplă lui Ovidiu Tender și familiei lui”, a declarat, în instanță, unul dintre avocații lui Tender.

Procurorul DIICOT a cerut instanței respingerea cererii motivând că decizia CCR nu are putere retroactivă, ci este nevoie ca pe baza acesteia legiutorul să emită o lege de dezincriminare.

Avocatul lui Ovidiu tender, Gheorghiță Mateuț a susținut în instanță că dezincriminarea legislativă s-a produs tacit, pentru că legiuitorul avea obligația ca în termen de 45 de zile de la apariția decizia Curții Constituționale să ajusteze cadrul legal în mod corespunzător, în caz contrar considerându-se „dezincriminare tacită”.

„Se anulează pedeapsa finală, se descontopesc pedepsele și apoi se recalculează pedeapsa fără să se mai ia în considerare pedeapsa pentru o faptă care a fost dezincriminată. În esență, vizează micșorarea pedepsei”, a declarat corespondentului MEDIAFAX avocatul Gheorghiță Mateuț.

Soția lui Ovidiu Tender a declarat, pe coridorul Tribunalului Arad, că potrivit deciziei 10 din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție va fi nevoie de revizuirea cazului sau de o altă contestație la executare.

„Acea decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție care spune că dacă infracțiunea pentru care a fost constituit grupul criminal organizat a fost dezincriminată, dispare și infracțiunea de grup infracțional organizat pentru că dispare tipicitatea infracțiunii respective, deci există și posibilitatea anulării tutuor pedepelor aplicate lui Ovidiu Tender”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu.

Ovidiu Tender a fost condamnat pe data de 8 iunie 2015 și își ispășește pedeapsa la Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad.

Citește și